Anyai ágon öröklődik a homoszexualitás

2004.10.13. 12:00
Anyai ágon a fiatalabb fiúgyerekek örökölhetik a homoszexualitás hajlamát, amennyiben az anya családjában volt már meleg férfi. A kutatók azt is bebizonyították, a homoszexuális férfiak nőrokonai termékenyebbek.
Anyai ágon

Anyai ágon örökölhető a homoszexualitás hajlama - erre a következtetésre jutottak kutatásaik során a Padovai Olasz Egyetem tudósai, akik a témában írt tanulmányukat a Royal Society's Biological Sciences nevű tudományos folyóiratban jelentették meg. Eszerint a kutatócsoport azt is alátámasztja, hogy a homoszexualitás fennmaradási esélye magas, és elismerik azt is, hogy a szexuális orientáció nem csupán biológiai késztetés, hanem egyéni választás kérdése is - írja a BBC Online.

A teória kritikusa vitatják az álláspontot. Úgy tartják, hogy az azonos nemű ember iránt érzett vonzódás hajlama lassan eltűnik majd, mivel a meleg párok egymás közt nem tudnak utódokat létrehozni, így a génjeiket nem örökítik tovább.

Korábbi kutatások

A hajlam örökletessége nem új keletű felfedezés. 1993-ban amerikai genetikusok családfákat elemeztek, majd arra a következtetésre jutottak, hogy ha a fiúgyerek édesanyjának rokonai közt akadt meleg férfi, jó esély van arra, hogy a kisfiú is homoszexuális legyen. A szexuális identitás hajlamát ugyanis a fiúk az anyjuktól öröklik. A tanulmányban a leszbikus lányokra nem utaltak a szerzők.

Publikációjukban az is olvasható, ha több fiúgyerek is születik egy családban, a fiatalabbak esélyesebbek arra, hogy a saját nemükhöz vonzódjanak. A tudósok szerint a homoszexualitás hajlamát az x kromoszóma őrzi. Más kutatók viszont nem értettek egyet ezzel a nézettel.

Andrea Camperio-Ciani genetikus és kollégái ennél tovább mentek a legújabb kísérletek során. Azt állítják, a homoszexuális férfiakkal szoros vérségi kapcsolatban álló nőrokonok általában termékenyebbek.

Kísérleteik során 98 meleg, és 100 heteroszexuális férfit vizsgáltak a közeli rokonaikkal együtt. Összesen több mint 4600 személy került be a tudományos mintába.

Befolyásolja a termékenységet

Kiderült, a meleg férfi anyai ági nőrokonai több gyereket szülnek, mint az apai ági rokonok (amelyiken keresztül nem öröklődik a hajlam). Az eredményekből a doktornő arra is következtetett, hogy maga az édesanya, aki a hajlamot örökíti fiúgyermekének, szintén termékenyebb az átlagnál.

A heteroszexuális férfiak vizsgált unokanővérei ezzel szemben nem bizonyultak termékenyebbnek. A gyerekvállalás ugyanakkor nem csupán a termékenység kérdése. Ugyanúgy, ahogy a homoszexualitásban sem csupán biológiai tényezők játszanak szerepet. A társadalom, és a kulturális közeg is befolyásolhatja azt, ki hogyan kezeli a saját magában felfedezett hajlamot. A neveltetés ugyanúgy hatással van a nemi orientációra.