horoszkóp

Antihormonnal a mellrák ellen

2005.02.10. 14:17
Olyan új gyógymód klinikai vizsgálatai folynak az Országos Onkológiai Intézetben, amely megelőzi az emlőrák-műtéten átesett pácienseknél az újabb daganat kialakulását. A kísérletek alapján az új eljárás minden eddiginél hatásosabbnak tűnik.

A Rákregiszter adatai szerint évente több mint kétezer nő hal meg emlőrákban. Ez az összes daganatos megbetegedések okozta halálozás 12-15 százalékát jelenti, a nők körében bekövetkező daganat okozta halálozásoknak pedig több mint 50 százalékát.

Antihormonnal a kiújulás ellen

Az új módszer eddigi eredményei hatásosabbak, mint az eddig alkalmazott eljárások - mondta el Láng István professzor, az Országos Onkológiai Intézet osztályvezető főorvosa a csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón. A kezelés során úgynevezett antihormont adnak a pácienseknek, ami a női hormonhatást gátolja.

A kutatásban olyan betegek vesznek részt, akik átestek a változó koron és a szervezetükből műtéti úton már eltávolították a daganatot. A kezelést megelőző jelleggel kapták a résztvevők, hogy a daganat ne alakuljon ki újra az emlőkben. A gyógyszeres kezelés öt éven át tart, a betegek folyamatos kontroll alatt állnak - mondta el a professzor.

Nem mindenkinél, de hatásos

A kutatás másik célja - amely szorosan összekapcsolódik a gyógyszerszedéssel -, hogy a kezelés mellékhatásait csökkentsék. Az újfajta terápiás módszer a mellrák kiújulásának valószínűségét 19 százalékkal, a távoli áttétképződés esélyét pedig 27 százalékkal csökkenti. Minden beteggel konzultálnak, hogy a hagyományos vagy az új kezelést kapja a továbbiakban, mert előfordulhat az is, hogy az új módszer ellenére a szervezet egyéb megbetegedései, illetve a mellékhatások miatt mégis a hagyományos gyógymódot kell alkalmazni.

Bodor Mária, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnöke közölte: a kezelésre mindenki önként jelentkezett, Magyarországon 334 nő vett részt a vizsgálatokban, világszerte több mint nyolcezren. A klinikai vizsgálatokat a Nemzetközi Mellrákkutató Csoport kezdte el még 1998-ban.