A sztársebész mellműtétje és a pulykatallér

2005.05.24. 10:41
A 2005-ös plasztikai sebészeti konferencián olyan nemzetközi hírű orvosok vettek részt, mint a magyar származású Brian Toth, aki Silvio Berlusconi arcát fiatalította meg, és Thomas Biggs, akinek számos hollywoodi sztár köszönheti piacképes külsejét. A konferencián mégis az emlőrák utáni helyreállító műtétekről beszéltek, majd a Velvet egy élő mellkorrekciót nézhetett végig, mialatt a teremben tartózkodó sebészek békésen ebédeltek.

"A női mell elsődeges nemi jelleg, egyfajta anatómiai szimbólum. Viszonylag rövid az az idő, amíg a hölgyek ténylegesen használják, de ebben a tekintetben mégis a legfontosabb testrészek közé tartozik" - kezdte a 2005-ös plasztikai sebészeti konferencia programjáról tartott sajtótéjékoztatót Thomas Biggs amerikai plasztikai sebész, aki meghívott vendégként vett részt az eseményen.

Sztárokat faragnak

Galériánk sokkoló képeket is tartalmaz!
Az újságíróknak szánt anyagból kiderült, a konferencia ezen pontján új plasztikai sebészeti eljárásokról kapunk információt olyan neves orvosoktól, akiknek egyike - a harmadik generációs magyar származású Brian Toth - Silvio Berlusconi olasz kormányfő arcfiatalító műtétjét végezte, amíg másikuk, Biggs hírnevét hollywoodi színészek esztétikai beavatkozásaival szerezte. A hírességek nevét és választott korrekciójukat azonban hiába kérdezték a beszámolójukkal széles olvasóréteg megcélzását tervező újságírók, a sebész hárította a kérdéseket, mondván, ezek az adatok orvosi titkok.

A konferencia egyébként is csak érintőlegesen foglalkozott az esztétikai műtétekkel. Az emlőrákról, a tumor eltávolításáról, és a szilikonbetét vagy saját szövet felhasználásával történő helyreállító műtétekről volt szó, majd az eljárások bemutatására a sajtó számára is fenntartották annak lehetőségét, hogy az Országos Onkológiai Intézetben végzett emlőeltávolítás utáni helyreállító műtét élő közvetítését nézze végig az előadóteremben.

A nők félnek a szűréstől

A helyreállító műtétek ingyenesek
Az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa elmondta, minden egészséggel összefüggő plasztikai sebészeti beavatkozás teljes költségét az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) finanszírozza. Az emlőrák eltávolítása utáni helyreállító műtét tehát ingyenes Magyarországon, az OEP ezen kívül az implanátum költségét is állja. Amennyiben esztétikai célú mellnagyobbításról van szó, a beavatkozás ára a plasztika.net tavalyi adatai szerint 240-400 ezer forint, amelyen felül a protézis árát (típusától függően 280-470 ezer forint) is a páciens állja. Az esztétikai célú mellkorrekció - például a megereszkedett mell felvarrása 340-400 ezer forintba kerül.

Az utóbbi időben egyre több emlőrákkal kapcsolatos úgynevezett egészségnevelő és felvilágosító programról tudunk, a legújabbat a Magyar Rákellenes Liga indította a fiatalabb, 30-40 éves korosztályt megcélozandó. A kampány fő üzenete, hogy ha a daganatot elég korán diagnosztizálják, valószínűbb a teljes gyógyulás esélye. Az előadó orvosok szerint ugyanis továbbra is rengeteg félelmen alapuló tévhit kering a köztudatban az emlőrákkal kapcsolatban.

Azzal ugyan a nők nagy része tisztában van, hogy a mellrák a leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganat, de a megelőző szűrővizsgálatokat sokan ezért nem vállalják, mert olyannyira félnek a mellük esetleges elvesztésétől. Évente körülbelül 8000 emlőrákos esetet diagnosztizálnak (a betegek közt elenyésző, ezrelékben kifejezhető számú férfibeteget tartanak számon), ugyanezen statisztika szerint a betegséget 2600-an élik túl.

Brian Toth elmondta, amennyiben rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, és műtéti beavatkozásra van szükség, két választás van. "Az emlő teljes eltávolítása: az úgynevezett masztektómia, vagy a lumpektómia, amelynek során csupán a rákos csomót távolítják el kisebb mennyiségű környező emlőszövettel együtt" - mondta a sebész, aki hozzátette, amennyiben a betegnek lehetősége van választani, sokkal inkább a teljes eltávolítást választja, ugyanis a kiújulás kockázata így alacsonyabb.

Szemléleti különbség

A meghívott amerikai "sztárorvosok" közt előadóként szereplő Frank Elliot elmondta, az emlőeltávolítást gyakorta egyidőben végzik a helyreállító műtéttel, amelynek során a mell térfogatát implantátummal növelik (a múlt hét során emlőrákkal diagnosztizált Kylie Minogue tumorát is hasonlóképp távolították el). Noha a vendégelőadók a sajtótájékoztató alatt többször is hangsúlyozták, hogy Magyarországon lényegében minden műtétet ugyanazon a színvonalon el lehet végezni, mint az Egyesült Államokban, néhány komolyabb szemléleti különbségre felfigyeltünk.

Elsőként arra, hogy idehaza kevésbé szokás egy műtét alatt elvégezni a csonkító és a helyreállító operációt, mivel egy meghatározott ideig érdemes várni, hogy kizárhassák annak kockázatát, hogy a tumor áttéteket képzett a környező szövetekben. Másfelől Dr. Tizedes György, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa elmondta, a helyreállító műtétek esetében hazánkban több orvos inkább a saját, élő szövetek beépítését részesíti előnyben az implantátummal szemben. A tájékoztató után az orvosok a konferencia egyéb elődásaira siettek, a sajtó pedig a délután kezdődö rekonstrukciós műtét közvetítésére várt.

Reklámpárnák szilikonból

Ezalatt megnézhettük az európai színvonalú kórház épületét, amelynek üvegliftjében az automata téjékoztatott arról, hogy az adott emeleten milyen szolgáltatások találhatók. A nagyelőadó előtt pedig nyitott fekete aktatáskában szilikon-implantátumokat állítottak ki, amelyekre gyárilag beleütötték a "demo" feliratot. Az egyik betétet kettévágták, hogy a vendégek meg tudják nézni áttetsző tartalmát, amelynek tapintása leginkább a diliboltokban kapható műtakonyra hasonlít. "Ezek reklámanyagok" - mondta egy ottani munkatárs, aki azt mutatta be, hogyan lehet egy kör alakú kartonpapírral kiszámítani, hogy a páciens anatómiai felélépítéséhez milyen méretű szilikonbetét lenne a legmegfelelőbb.

Ezt azonban már nem tudtuk meg, a konferencia résztvevőit az előadóterembe szólították, amelynek kivetítőjén az egy órával ezelőtt még sajtótájékoztatót tartó Thomas Biggs kezdte meg a helyreállító műtétet a kórház egyik műtőjében. Az beavatkozást kézikamerával követték, az orvosra pedig mikroportot helyeztek, hogy közvetíteni tudja az operáció menetét.

Jó ebédhez videokonferencia

Klikk a képre!
"Ne tessék megijedni, ez rutinműtét" - nyugtatta riporterünket egy magyar résztvevő, aki európai kollégáival együtt leült egy asztalhoz. A műtőasztalon fekvő nőről annyit tudtunk meg, hogy 45 éves, négy évvel ezelőtt távolították el a teljes bal emlőjét, és két évvel ezelőtt már részt vett egy helyreállító műtéten. Azt azonban hiába kérdeztük a résztvevőktől, hogy miért kell megismételni az operációt, minden bizonnyal az első nem volt sikeres. Miután az orvos ceruzával bejelölte a szimmetriapontokat, és felmetszette azt a bőrfelületet, ahol az implantámumot tervezte behelyezni, hosszan mutatta a kamerának a betétet.

"A műtét célja a térfogatképzés. Miután az implantátum a bőr alá kerül, utólag töltik fel annak tartalmával, fiziológiás sóoldattal" - közvetítette a látottakat lapunk kérésére Dr. Tizedes. A műtőben operáló orvos könnyed mozdulatokkal dolgozott a betegen, a konferencia résztvevőinek asztalára a személyzet ezalatt levesestálat tett.

A kollégák egyfelől szenvtelenül figyelték a kivetítőn zajló továbbképzést, másfelől egymást, hogy melyik asztal kezd neki hamarabb az ebédnek. A szélső asztalnál ülők szedtek elsőként a tálból, majd dominóelv alapján a többiek is. A műtőben eközben látható volt, hogy a mellimplantátumba sóoldatot fecskendeznek vékony csövön keresztül, majd mire a vendégek befejezték az erős pistával megbolondított első fogást, a sebész elkezdte összevarrni a sebet. "Kegyed nem éhes?" - kérdezte egy ötvenes orvos a tálalópult mellett sápadtan álló riporterünktől, aki azonban nem vett részt a közösségi eseményen. Az előadás nézői sietve álltak sorba a rántott pulykatallérért, hogy amíg az orvos a következő futószalagos rutinbeavatkozásra készül fel, végezzenek a desszerttel is.