horoszkóp

A mellrákot vírus is okozhatja

dns
2005.06.21. 17:16
Közismert, hogy a méhnyakrák kialalulása összefüggésbe hozható a főként szexuális úton terjedő humán papillomavírussal. Egy osztrák virológus arra hívta fel a figyelmet, hogy egy egereket megtámadó vírus az embernél is növelheti az emlőrák kockázatát.

Osztrák rákkutatók a legutóbbi philadelphiai orvosi és biotechnológiai kongresszuson rámutattak, hogy az emlőrák kialakulásában szerepet játszhat a vírusos fertőzés is, amelyik a betegség kockázatát növeli.

Beteg sejtként szaporodik

Kutatásaik ismertetése előtt arra utaltak, mára közismert, hogy a rosszindulatú daganatok egy részéért vírusok tehetők felelőssé. Ahogyan a májrák kockázatát a hepatitis B vírus növelheti, a nyirokszövet eredetű daganatokért a humán papillomavírus (HPV) is felelőssé tehető, és ugyanez eredményezi a méhnyakrák és egyéb genitális rákok kialakulását is. Ezek a vírusok ugyanis DNS-ből épülnek fel, és a szervezetbe jutva az egészséges sejtekbe épülnek. A fertőzött sejt már nem képes kivédeni a benne lévő vírust, és beteg sejtként szaporodik tovább.

Ami a nőket sújtó ráktípusokat illeti, korábbi epidemiológiai vizsgálatok már utaltak arra, hogy a méhnyakrák előfordulásának 90 százaléka összefügg a humán papillomavírussal, amelynek eddig több mint hetven alfaját fedezték fel. Mindeddig azonban csak feltételezték, hogy az emlőrák is visszavezethető e vírusfertőzésre.

Az emlőrákkal kapcsolatos kutatásokat vezető Walter Guenzburg virológus bemutatott tanulmánya szerint az egereket megtámadó Mouse Mammary Tumor Virus (MMTV) egyik variánsa áll összefüggésben az emlőrák kialakulásával.

Kísérlet igazolta

"Az egereket megbetegítő vírus génsorrendje hasonló annak a vírusnak a szerkezetéhez, amelyik az emlőrák kockázatát növeli az emberek esetében" - mondta a konferencián Guenzburg, akit a Der Standard című oszták lap idézett. Az orvos hozzátette, a vírussal megbetegített sejtek gyors szaporodása figyelhető meg. Ez azonban még nem jelenti, hogy bizonyított lenne a vírus és a betegség összefüggése, de az orvos kísérlete egy esetben igazolta az elméletet. Az emberi testből nyert szövetmintát a szakember MMT vírussal fertőzte meg, amelynek hatására az ép szövetekben gyors ütemben indult a beteg sejtek szaporodása.

Az emlőrákkal kapcsolatos legutóbbi kutatások szintén a kialakulás kockázatát növelő tényezőkkel foglalkoztak. Egy áprilisban megjelent tanulmány szerint a magas glikémiás indexű, azaz a vércukor szintet hirtelen megemelő ételek rendszeres fogyasztása növeli a mellrák kialakulásának kockázatát azon nők esetében, akik a klimaxon már túljutottak, és azon nők esetében is, akik huzamosabb ideig hormonpótló kezelésben is részesültek.