horoszkóp

Mell és hús whiskypácban

2006.08.18. 02:59
Bebe a kutyájának főzve sajátította el a gasztronómia alapjait, Dundikáék esetében pedig aggodalomra adott okot a fotósok jelenléte, mert pózolás közben leéghetett volna a bélszínjük. Grillbajnokságon jártunk egy cseppkőbarlang kertjében, és ha díjjal nem is, Jáksó László gondolataival gazdagabbak lettünk.

"Olyan jó volt az az életérzés, hogy amikor megérkeztünk, playmate-ek fogadtak" - kezdte felkonfját a Jack Daniels grillbajnokság műsorvezetője Dénes Tamás, amikor mikrofonhoz jutott. Az életérzés szó ugyan kellőképp kiüresedett, de sok érdeklődő számára előremutató irány lehetett, hogy az érintett fél- és egészen aktmodellek közt mintha klónokat is felfedeztünk volna.

Kelemen Anna ír

Ez pedig azokat töltheti el némi reménnyel, akik a tudományos felmérések eredményeit nagy tiszteletben tartva úgy tudják, a szőke hajszín sajnos az északi expanzió ellenére is néhány száz év múlva ki fog halni. Kelemen Anna egyébként nem volt jelen az eseményen, noha a meghívottak listáján láttuk: állítólag éppen könyvet ír az életéről. Majka pedig kapcsolati okok miatt maradt távol, habár ő korántsem szőke, és az imidzse szerint papucsot semigen visel.

Klikk a képre!

A Pálvölgyi cseppkőbarlang kertjében rendezték az idei barbecue (így írják: BBQ) bajnokságot, amelynek tavalyi nyertese az Index kollektívája volt, ezért idei válogatottunk is magabiztosan szállt ki a taxiból, és Dévényi Tibor bácsi és B. Tóth László komótos menete mögött még arra is vállalkozott, hogy a dermesztően hideg, ám kivilágított cseppkőbarlangon keresztül sietve jusson el a sütés helyszínére. Többek közt azt is progresszív megjelenésnek gondoltuk, hogy csapatunk egyik tagja - Szabózé kolléga - törött kézzel vállalkozott a bajnokságra.

Virágot kígyóuborkából

A neves whiskymárka a reklámra fordított költségeinek egy részét -első látásra 5-7 millió forintot - erre a médiaeseményre szánta, amelyen a megszokott koreográfia és a bulvármédia jelenléte érdekében hírességek vettek részt aktívan, valamint - a gasztronómiai szintet garantálandó - néhány profi szakács is emelte a színvonalat. A bejáratnál fantázianeveken futó welcome drinkeket osztogattak, majd a háromtagú csapatunk elfoglalta az első számú helyet, és Szidor kolléga - sportújságíró karrierje előtt a vendéglátóipart jobbította - sürgősen virágot kezdett formálni a kígyóuborkából, Suze kolléganő pedig tehetségesen nézte.

Eközben a már említett playmate-ek közül négy kötényt rögzített az Iggy módjára a csípőcsontján megtartott farmerje fölé, és megérkezett a Bódi Sylvi vezette - magát Barbie-csapatnak nevező - modellgárda, valamint Jáksó László, és lám, Mazányi Eszter kolléganőnk is, aki kettős élete jegyében épp nem a szerkesztőségünk saslikjához aprított hagymát, hanem a Cool tévé versenycsapatában.

Nyolc egyszerre füstöl

"Az a leggyönyörűbb, amikor mind a nyolc sütő egyszerre füstöl, sülnek a húsok rajta, és az illatok egybeérnek"- mondta a zolai naturalizmus felé közeledő Dévényi Tibor. Egy fotóssal szomorúan összenézünk ekkor, mert mi magyarok, néhány kísérletet leszámítva nem dicsekedhetünk olyan filmekkel sem, amelyek pusztán az evésről szólnának.

"Nekem nagyon fontos része az életemnek a főzés"- magyarázta egy whiskysüveggel a kézében Bebe, aki a zenészek csapatát erősítette, és ebből a felvezetésből egyből éreztük, sztoriban vagyunk. Abebe Dániel kézzel megforgatta a néhány monokróm alkotóelemmel felszerelt saslikot, majd bele is csapott: "Tegnap vietnámi ételt főztem, sok hússal, borsóval"- majd kérdésünkre, hogy a fogás hogy sikerült, rekedten nevetni kezdett: "Jól. A kutyámnak legalábbis ízlett".

Megbolondítja whiskeyvel

Tovább sétáltunk a tudományos kísérletek alanyai felé, miközben fél szemmel láttuk, amint Szabolcs kollégánk szakavatottan rendezgeti a faszén fölött a Szidor által költött különleges, gyömbéres-vörösboros pácban érlelt tarját. Eközben Bebe még hozzáfűzte, a kezében tartott üvegre egyébként azért van szükség, hogy a vöröshúsokat sütés közben megbolondítsa egy kis whiskyvel.

"Olyan ez, mint gyerekkorunkban a homokozóban. Innen is beleteszel egy kicsit, onnan is"- magyarázta kaliforniai paprikát szeletelve az egyik playmate a másiknak - a listán a nevüket nem jelölték, csupán Playmate I. és Playmate II sorszámokon futottak a 2006-os év felfedezettjei - a gasztronómia saját értelmezésű alaptételét. Ekkor az asztalukhoz lépett egy francia akcentussal beszélő fiatalember, hogy barátjával lefotóztassa magát velük. Néhány férfitársaságban egy-egy ilyen, mobiltelefonban őrzött kép megfelelő belépő lehet, de mi kicsit aggódtunk, pózolás közben nehogy leégjen a bélszínjük.

Telefon és káposztalevél

Ez alkalommal csupa izgalmas információval gazdagodtunk, például a médium szónak más értelmezését is megtudtuk. Korábban csatornaként ismertük a kommunikációelméletből, de:"A médium középsütést jelent. A húst nem szabad szénné égetni, nem szabad hagyni, hogy kiszáradjon, de arra is ügyelni kell, hogy jól átsüljön"- tudtuk meg a zsűri egyik tagjától. Az ételek bírálói közt találtuk Vezér Csabát, a Magyar Grillszövetség vezetőjét, egy mesterszakácsot, egy szállodaigazgatót, és a cég részéről egy, a grilliparban még kevésbé kipróbált fiatalt.

Az események eközben felgyorsulni látszottak, miután a műsorvezető felhívta a figyelmet, hogy a rendelkezésre álló ötven percből már csak nyolc maradt. A TV2 csapatában induló, tűsarkú cipőjében a gyephez rögzült Szorcsik Viktória már nem telefonált a káposztalevelek elválasztása közben, Jáksó azonban a csirke forgatásán kívül arra is figyelt, hogy időnként a konferanszié szerepkörben is megmutatkozzon.

Főbb ösztönök

Bódi Sylvi teljesítményét majdnem kritikátlanul tudtuk figyelni, mivel bár vegetáriánus, ennek ellenére a húsok megfelelő fűszerezését a kultúrája szerves részének tartja. Néhány újságíró ugyan vitriolos írás megjelentetésére buzdított, de ekkor már többen nagyon éhesek voltak, és mi is a jóindulatnál fontosabb ösztöneinkre koncentráltunk. Egy párducsortos nő indult meg elsőként az egyik sátorban álló büféasztalhoz, és sokan követték.

Nézze meg képeinket!

A tavaly elnyert címünket idén nem tudtuk megvédeni, mert főszakácsunk többek közt körettel együtt készítette volna el a húsokat - de ahhoz alapanyagot a verseny egyszerűsítése végett nem kaptunk -, és talán mert bevonuló, vendéglátós jellegűre átköltött népdalt sem tudtunk énekelni, mint a győztes Áll az alku játékoscsapata. A Tv2 állandó szereplőjeként ismert Tibi bácsi és társai az amerikai világbajnokságra kaptak így meghívást.

Lazacot a tömegbe

Nem szeretnénk ugyan elszomorítani a győzteseket, de jártunk már mi is grillvébén, ahol finnek szórnak lazacszalámit a tömegbe, régimódi erotikus filmek nővérkéinek öltözött ukránok villognak fecskendővel és csilivel, oroszok énekelnek a sarkkör felfedezéséről vacsora közben, és ambíciózus magyarok koncolnak fel az érdeklődők előtt húszkilós harcsákat.

"Nem szeretnék rossz marketinget csinálni, de nem szoktam whiskyt inni"- nevetett a dobogós helyen végző, Horváth Évával, és Dukai Reginával kiegészült Bódi Sylvi, miután a Barbie-gárda egy rekesz italt kapott ajándékba. A díjátadót szerény érdeklődés kísérte, annál jobban lekötött néhány vendéget a mixerek stand-up comedyje, amellyel az amúgy sem unalmas koktélkészítésük fázisait színesítették a pult mögött.

Jáksó panama

Bebe ekkor elérkezettnek látta az időt, hogy a Cool Miners énekesnőjétől elkérje a mikrofonját egy szám erejéig, és a kellőképp ellazult Jáksó László az asztalunknál is úgy érezte, minőségi hallgatóság vagyunk ahhoz, hogy megossza velünk a sztárrá válás alapjait, a bulvárújságíró és az interjúalany szimbiózisán alapuló panamát. Mindezeket azonban már nem jegyezhettük le, mert félő, hogy néhányan illúziók nélkül maradnának.