Mentaféle segíthet a rákos betegeken

MTI
2004.08.23. 10:14
Brit tudósok szerint a Scutellaria barbata nevű gyógyfű kivonatából készült gyógyszernek kevesebb mellékhatása lehet mint a hagyományos gyógymódoknak.
Egy mentához hasonló kínai gyógynövény leveleinek kivonatát fel lehet használni a rákbetegség elleni küzdelemben - állapították meg a brit Salford Egyetem tudósai.

Nem csak laboratóriumban

A Scutellaria barbata nevű gyógyfű kivonatából készült gyógyszer a hatásmechanizmusát úgy fejti ki, hogy megsemmisíti a daganatokat tápláló véredényeket. A kutatás vezetője, Alan McGown reményei szerint az új gyógyszert nemsokára rákbetegeken is kipróbálhatják. Eddig ugyanis laboratóriumi körülmények között vizsgálták melldaganatokból és tüdőrákból vett rosszindulatú emberi sejteken.

Kevesebb mellékhatás

McGown beszámolója szerint a gyógyszer azzal pusztítja el a rákot, hogy elzárja az oxigén és a tápanyagellátását. "A véredények célbavételével megállítjuk a táplálék eljutását a daganathoz és a tumor tovaterjedését" - mondta a BBC-nek a kutatás egyik résztvevője. Hozzátette, a gyógyszer nagyon szelektív, mert csak a daganat véredényeit veszi célba, és békén hagyja az egészséges szöveteket ellátó véredényeket, így a készítménynek kevesebb mellékhatása lehet. A hagyományos gyógymódok a rákos sejtek mellett rendszerint a normális sejteket is károsítják, és ez sok mellékhatást okoz.

Alan McGown professzor elmondta, nyilvánvalóan sok teendő van még addig, amíg az eljárás tényleges eredményességét betegeken értékelni lehet, a kutatási terület azonban nagyon izgalmas. "Ha valóban meg tudjuk semmisíteni a tumor sejteket tápláló véredényeket, akkor olyan kezelési módhoz jutunk, amely alkalmazható a rák számos fajtájában, felnőttek és gyermekek esetében egyaránt" - tette hozzá.

Már régóta használják

A Cancer Research UK szervezet szóvivőjének elmondása szerint a Scutellaria barbata gyógynövényt hosszú ideje alkalmazzák a hagyományos kínai gyógyászatban többféle betegség kezelésére, ideértve a rák egyes formáit is. A gyógynövény említett tulajdonságának újra felfedezése nagyon érdekes, és a tudományos kutatás egyik fő irányát most a fű aktív összetevőinek pontos elemzése jelenti - fűzte hozzá a szóvivő.