50-100 ezer forintot kell fizetnünk azért, hogy csoportosan éhezzünk tíz napig. Elsőre ez a léböjtkúra lényege, de a nyilatkozó szakemberek szerint a lelki problémákra is kiváló segítség. Cikkírónk érdeklődését azonban inkább egy másik méregtelenítő kúra keltette fel, amelynek alapja a bor.

"Elhatároztam, hogy kipróbálok egy tíz napos léböjtkúrát. Fáradt voltam, utáltam a munkahelyemet, nem kívántam a férjem, csak a somlói galuskát. Esténként egy jó adag konyakkal tudtam elaludni. Egy kis csoporttal utaztunk a Börzsönybe, csak meleg italokat vettünk magunkhoz, szaunáztunk, tornáztunk, beszélgettünk. A harmadik napon azt hittem, éhen halok. Kicsivel később csalánkiütéses lett az arcom, izzadtam, a fura szájszagomról nem is beszélve. A hatodik napon kezdtem jobban érezni magam. A kúra végére leadtam három kilót, az édességet utána is ugyanúgy kívántam, de a férjemet is többször" - osztotta meg lapunkkal tapasztalatait a harmincas éveiben járó Márta, aki az úgynevezett Buchinger-kúrán vett részt.

Alkohol, vitamin, Dunakanyar

#alt# A léböjtkúrák közül ez a legismertebb, amelynek során szilárd ételt egyáltalán nem fogyasztanak a résztvevők. A böjtöt már évszázadok óta alkalmazzák, de a lapunknak nyilatkozó szakemberek szerint az elmúlt tíz évben a nagyvárosi életmód és a táplálkozási szokások egészségromboló hatása miatt vált különösen divatossá.

"Töménytelen vegyszert, tartósítószert, alkoholt veszünk magunkhoz, és az egészségünkről szintetikus vitaminokkal gondoskodunk. A bélrendszerem pedig lerakódnak a mérgek" - mondta Bartos Éva tanár, mentálhigiénikus, aki öt évvel ezelőtt kezdett kúrákat szervezni a Dunakanyarban. A diétán kívül a délelőtti tornát, a délutáni túrát és az esti szaunázást tartja a legfontosabbnak. A három-öt kiló fogyás pedig a terápia mellékhatása. "A böjtöt általában az életmódváltás igénye előzi meg. A kúrán részt vevőkkel az életükről, a problémáikról is beszélgetünk"- folytatta a szakember.

Éhezés, álom

A terápia működése előtt a böjtkúra pszichológiájáról is szót ejtünk. Dr. Parádi József álomkutató szerint ugyanis a böjt és az álom szorosan összefügg. "Egyes emberek nem emlékeznek az álmaikra, pedig azok a szorongásaikra, feldolgozatlan lelki történéseikre rávilágítanak. Annak idején én is elhatároztam, hogy méregtelenítő kúrába kezdek. Akkor tűnt fel, hogy az idő alatt intenzívebb kapcsolatba kerültem az álmaimmal. Azokon a kúrákon, amelyet kollégámmal közösen vezetünk, nemcsak az étkezési szokások megváltoztatására törekszünk, hanem arra is, hogy a résztvevők vessenek számot magukkal, és ezekhez az álmokat is célszerű igénybe venni. Teljesültek a fiatalkori elvárásaim? Azon az úton járok, amelyiken szerettem volna? Elégedett vagyok az életemmel?" - sorolta Dr. Parádi, aki ezt a gondolkodásmódot szerette volna elterjeszteni azzal, hogy tavaly első ízben böjtvezető-képző tanfolyamot indított. Idén augusztus végén indul a következő kurzus.

Pszichodráma, keserűsó

"A természetgyógyászati előképzettség feltétel, de egy jó böjtvezető képességei közé tartozik az is, hogy tud bánni a csoporttal, és rendelkezik némi tapasztalattal a pszichodráma terén. Gyakran ugyanis erős érzelmi reakciók kísérik ezeket a foglalkozásokat. Ezt hívhatjuk lelki méregtelenítésnek" - mondta Dr. Parádi József.

Kívülállóként azt gondolhatjuk, a beszélgetések egyszerűen elterelik a figyelmet az éhségérzettől. "Az első három nap tényleg keményebb, de a frissen facsart, rostmentes italok, a teák és biozöldséglevek eltelítik a gyomrot. A kritikus időszak után az emésztés leáll, és nem jellemző az éhségérzet. Elsőként a máj energiává alakítja a szénhidrát tartalékát, a bélfalakról pedig kezd kiürülni a méreg. Az utolsó napokban a böjtölő energiával töltődik" - mondta a kúrákat vezető Bartos Éva.

A laikusok számára a már említett Buchinger-kúra nem minden eleme kelt bizalmat. A keserűsóval ízesített tea például bizarr, ahogyan egy kúra ára is. A böjtölők átlagosan 50-100 ezer forintot fizetnek azért, hogy tíz napig semmit ne egyenek. A cikkben megszólaló böjtvezetők szerint a színvonalas körülmények és a foglalkozások miatt kell fizetni. Vicces adalék, hogy a Visegrádi Vitalizáló Vendégházban arra is ügyelnek, az esti videózás "lélekmelegítő műfajban" folyjon.

Méregtelenítés, sok bor

A vendégház nemcsak léböjtkúrát, de úgynevezett Mayr-kúrát is szervez, amely a salaktalanításra, és az öngyógyító erőkre épít. "Az emberi szervezet intelligens. Ha valamilyen működési zavar lép fel, azonnal mozgósítja az erőit, hogy kijavítsa a problémát. Ez a kúra a beleket célozza meg, mert azokon alapul szervezetünk egészsége" - tudtuk meg Arádi Antóniától, a vendégház vezetőjétől. Újságírónk érdeklődését azonban inkább a Schroth-kúra keltetet fel a kínálatból. Annak ugyanis a borfogyasztás az egyik alapja.

"Testpakolásokkal mesterséges hőemelkedést idézünk elő. A száraz és az ivó napok váltakozása és étrendváltozás hatására a testben lévő méreganyagok kiválasztódnak. A bor fogyasztása fontos. Növeli az anyagcserét, elpusztítja a baktériumokat, hangulatjavító, értágító, vérnyomáscsökkentő hatása van. Időnként pálinkát is beiktatunk a diétába" - mesélt a leginkább szimpatikus méregtelenítő terápiáról Arádi Antónia.