horoszkóp

Mit kapunk tízezerért a Mesterségek Ünnepén?

2007.08.20. 16:25
Kilátogattunk a négynapos augusztus 20-i Mesterségek Ünnepére a Várba, körbenéztünk és miközben ránk esteledett, azt vizsgáltuk, mi mindent tudunk összevásárolni nagyjából tízezer forintért. A kanáltartótól a cseresznyemintás fokhagymareszelőn át a zenedobozig.

Aki azt hiszi, hogy a Mesterségek Ünnepén csak pattogtatós ostort vagy sarkantyús csizmát lehet venni csikóskalappal, az nagyon téved. Az ország minden tájáról összegyűlt népművészek mellett a rendezők a kézművesség fogalmát egyre tágabban értelmezik és mindinkább helyet adnak a hagyománykövetést újraértelmező termékeknek is.

Idén is, mint minden évben, az volt az összbenyomásunk, hogy itt érdemes megvenni egész évre az ajándékokat, pár óra alatt ugyanis egy komplett karácsonyi ajándékhalmazzal térhet haza az ember.

Tízezerig

Tárgyszpotter különítményünk szubjektív mércével mérve válogatott össze pár dolgot és elegyedett szóba a kedves árusokkal. Elsősorban azt vizsgáltuk, mi minden fér bele tízezer forintig. Íme. (Az amatőr képek minőségéért ezúton kérünk elnézést).

Galéria

1. Üvegtálak a legkülönfélébb motívumokkal a belsejükben. Két üvegréteg közé kellemes mintázatú anyagot applikálnak, ami lehet textília vagy akár madártoll, mi ezt a tamariszkusz növényt tartalmazó tálat választottuk. (1900 forint)

2. Színes, kézzel festett csempék. Eredeti rendeltetésének megfelelően csempézésre való, de poháralátétnek is jó. Mi utóbbinak fogjuk használni. (egy darab 500-700 forint, négyzetmétere 15 ezer HUF)

3. Lacza Luca által készített lenvászon kendők, kellemes színekben. (800 forint)

Galéria

4. Egyik legnagyobb kedvencünk a multifunkcionális cseréptárgy, melybe egy kanalat és egy villát nyomtak. Mint megtudtuk, két célt szolgál: a konyha falára akasztva lakásdísz, igazi jelentését viszont használat közben nyeri el, amikor a főzésnél a kóstoláshoz használt evőeszközöket tartják rajta. (1300 forint)

5. Cseresznyemintás fokhagymareszelő: a közepén kell a fokhagymát a narancsfacsarásra, vagy a facsiszolásra emlékeztető mozdulatokkal nyomkorászni. Az apró barázdák teszik a dolgukat és kis cafatokra szedik a fokhagymát. Nagyon praktikus, és nem kell azon aggódni, hogy az ember elvágja az ujját. (1500 forint)

6. Textilborítású könyv. Különféle bevonattal árulják a kellemes vászonborítású könyveket, mi az éj sötétjében egy rózsásat fényképeztünk le. (2000 forint)

Galéria

7. Zenedoboz: ez az egyik leghaszontalanabb, de egyben legromantikusabb ajándék: a zenehallgatást a szépen megmunkált dobozon való révedezés teheti még tökéletesebb élménnyé. (2500 forint)

8. Speciális technikával készült mézeskalács szív: a négyzetrácsos hátteret a szemünk előtt csinálta egy néni, hihetetlen koncentrációval és pontossággal, aztán erre jöttek a minták, az itt láthatón az, hogy mama. A kötelező vásárfia, ez ráadásul nem is giccses, hanem szép. (550 forint)

Összesen: 11 050 forint