horoszkóp

'Lenyeljük, és várjuk a csodát'

dns
2004.11.10. 14:39
A vércsoport-diéták és ananásztabletták után a legújabb tutinak kikiáltott fogyókúrás szer a Metabol nevű táplálékkiegészítő, amely a szervezet anyagcseréjét fokozza. Ha okosan használjuk, fogyhatunk tőle, de a téma szakértője szerint gyakran a legrosszabbat tesszük a testünkkel, amit csak tehetünk. Vacsora után ad hoc lenyelünk egy tablettát és várjuk a csodát.

"Népszerűek azok a termékek, amelyek gyors fogyást ígérnek. Sokaknak ugyanis annyira kötöttek a napjaik, hogy a diétás étrendet nem tudják betartani" - mondta Bogdán Gáborné természetgyógyász. Vagy csak túlságosan szeretik a hasukat - tettük hozzá gondolatban.

Diéta-konjuktúra

Jól ismerhetjük már az Atkins-diétát, az ananásztablettát, a szűzteát, még az is kiderült, néhány amerikai kutató szerint az egyszínű étel is fogyaszt. Az utóbbi időben egyre több fogyókúraelmélet és súlycsökkentő termék került a piacra. Ezek között a Metabol nevű táplálékkiegészítő az egyik legújabb, amely nem a hagyományos oldalról közelíti meg a túlsúly problémáját. Amíg az eddigi termékek és módszerek a kalóriabevitel csökkentésére helyezik a hangsúlyt, addig ez a pajzsmirigy működtetésének szabályozásával az a szervezet anyagcseréjét fokozza. Ez a termék azoknak javasolt, akik a lassú anyagcseréjük miatt, és nem a zsíros ételek és töménytelen édesség miatt hajlamosak hízásra. A kérdés azonban ugyanaz: vajon ez esetben is megéri-e beavatkozni a szervezet normális működésébe?

Nem gyógyszer

"A táplálékkiegészítők nem gyógyszerek. Amíg a fogyókúrás gyógyszerek a központi idegrendszerre hatnak, és károsíthatják a szervezetet, addig a táplálékkiegészítők természetes alapanyagokból készült, szabad kereskedelmi forgalomban lévő anyagok" - mondta lapunknak Dr Varga Edit általános orvos, táplálékkiegészítő-specialista, aki kérdésünkre konkrétan a Metabolról nem szeretett volna véleményt mondani. Annyit azonban elárult, hogy egy Metabolhoz hasonló összetételű szer alkalmas arra, hogy segítsen a fogyókúrában. Legfőbb alkotóeleme ugyanis a jód.

Japánok és az adagolás

"A jód a pajzsmirigy működéséhez elengedhetetlen. Akinek a pajzsmirigye alulműködik, lassabb az anyagcseréje, így könnyebben rakódnak rá a kilók. A túlműködés pedig túl gyors anyagcserét okoz" - mondta Dr Varga Edit. Egy másik szakembertől - aki kérte, a nevét ne tüntessük fel a cikkben - azt kérdeztük, a termék szedésével túladagolhatjuk-e a jódot a szervezetben. Szerinte a közhiedelemmel ellentétben nem lehet túladagolni. A szakember példaként említette a japánokat, akik naponta esznek jódban gazdag tengeri halakat, így az európai embereknél 10-15-ször több jódot is képesek magukhoz venni. Ez azonban nem befolyásolja károsan a pajzsmirigyük működését.

Csökkenti a zsírt és a csokifanatizmust

A biojód mellett a Metabol két másik főbb komponenst is tartalmaz: L-Carnitin és biokrómot.

"Egy diétás táplálékkiegészítőből nem hiányozhat az L-Carnitin, amelyik az egyik legjobban elismert és bevált zsírégető. Az összes fitnesztermékben megtalálható, és hatását évek óta ismerjük" - mondta Dr Varga Edit.

A doktornő a harmadik összetevőre, a biokrómra is kitért, amely szintén ismert zsírégető vegyület. Emellett növeli az izomzat tömegét és még egy áldásos hatása ismert: csökkenti az édesség iránti vágyat. A táplálékkiegészítő-specialista szerint azok a termékek is segítenek a fogyókúrában, amelyek aminosavakat tartalmaznak.

Nincs több szőr, marad a jókedv

A Metabollal kapcsolatos eddigi tapasztalatokról kérdeztük a terméket forgalmazó Avalon Team Kft munkatársait, akik nem kívántak nyilatkozni, ám felhívták figyelmünket a témával kapcsolatos online publikációkra. Egyik ezek közül a "Metabol-Story: Megszűnt a szőrösödés!" címmel megjelent írás. Itt egy hölgy arról számol be, amikor a változó korba lépett, váratlanul szőrösödni kezdett. Egy idő után az arcán is. A termék használatának köszönhetően azonban fogyott, energikusabb lett, és a szőr sem nőtt tovább. Egy másik írásban egy depresszióra hajlamos férfi újságolja, hogy a Metabol helyrehozta a kedélyzavarait. A lelkes, bár nem túl hitelesnek tűnő beszámolók szerint még egy cukorbeteg páciensen is segített a szer, aki kis idő múlva elhagyhatta az inzulininjekciót.

Aki nem fogyott

Negatív tapasztalatokat a témával kapcsolatban indított internetes fórumokon nem találtunk, bár volt, akinél hatástalannak bizonyult a kúra. Egy beteg ugyanis hiába szedte a Metabolt, öt kilót hízott - igaz, azt nem tudni, mit evett közben. Egy másik esetben előfordult, hogy a páciens fogyni ugyan nem fogyott a szertől, másban azonban tapasztalta a hatását. "Szerintem nem sokat használ, sajnos csak egy megoldás hatékony: a csokiról való lemondás" -számol be tapasztalatairól a nő, akinek a Metabol viszont normalizálta a pulzusszámát, ami korábban magasabb volt a kelleténél.

A meggyőzőnek tűnő érvek ellenére sokan vannak, akik úgy gondolják, nem érdemes a szervezet működésébe beavatkozni. A hosszú távú hatásuk ugyanis kiszámíthatatlan. A témában megkerestük a Metabol szakértőjét, dr Flórián Sándor orvost is, aki elmondta, döbbenetes az, amit a betegektől hallott.

Bekapni és várni a csodát

"Az emberek egy része azt hiszi, bekap egy tablettát vacsora után, és akkor csoda vár rá. Volt olyan páciens, aki saját butasága miatt hízott a Metaboltól. Azt tartanám fontosnak hangsúlyozni, előbb a diagnózist állítsuk fel, utána keressünk fogyókúrás módszert, ne pedig fordítva. Ha a fogyni vágyó ember pajzsmirigye jól működik, akkor ne az anyagcseréjét fokozza, hanem más módszerrel, mondjuk diétával és mozgással próbáljon leadni a súlyából" - mondta az orvos. A természetgyógyász pedig arra hívta fel a figyelmet, a modern étkezéshez hozzátartozó kiegészítő szerek érdemesebb az úgynevezett ősi módszerekre hagyatkozni.

Ősi módszer

"Nem vonom kétségbe a táplálék kiegészítők jótékony hatását, de szakmai véleményem az, hogy csupán szerek segítségével nem lehet hosszú távú hatást elérni. A bevitt hús csökkentésében, az átgondolt, személyre szabott diétában, és a rendszeres mozgásban, sportban hiszek. Ezek az ősi módszerek, és évszázadok óta beváltak" - mondta Bogdán Gáborné természetgyógyász.

Elhízás és a pajzsmirigy
A magyar orvosok szerint az elhízás hátterében a klasszikus tényezők (zsíros ételek, mozgásszegény életmód, stb) mellett sok esetben az elégtelen pajzsmirigyműködés áll. A statisztikák szerint a lakosság 60%-a túlsúlyos. A szervezetben a jódhiány azonban nemcsak elhízást eredményez, de nagy részben felelős a koncentrációzavarokért, a szétszórtságért, a feledékenységért, a lustaságért, és a tanulási nehézségekért is.