A test tökéletesítése az Akropolisz alatt

dns
2007.05.18. 00:16
Madonna szívesen fomálja az izmait úgy, hogy egy szürreális edzőgépen különféle pózokban rezegteti magát. Ennek az ízére mi is ráérezhettünk egy athéni luxusedzőteremben. Az arcmasszázst és a szaunát is kipróbáltuk, és kétszer eltévedtünk az óriási komplexumban.

„Ne veszítsük el a szemkontaktust”- mondta újságírócsoportunk egyik tagja, amikor egy mozgólépcső alján a hatalmas fitneszkomplexumba léptünk. Nem beszélhetünk összeszokott csapatról, egy nappal korábban Ferihegyen találkoztunk először. Athénba indultunk, hogy megismerjük a Holmes Place egyik klubját a világon található 83 közül, mielőtt a vállalat Budapesten is megnyitná első központját. Az ismerkedési est sikeres volt, a következő napi fitneszterem-látogatás kezdetén legtöbbünket a másnaposság tünetei gyötörtek.

Nagyvárosi harmónia

A komplexum

A 27 éve működő vállalkozás kevéssé ismert idehaza, a sajtóanyagból ez olvasható: „megalapításának alapvető célja a modern, városi életmód negatív velejáróinak csökkentése.” A reklámblokkokon szocializált fiatalok számára valószínűleg kevés meglepetést tartogat az a másik kiemelt mondat a cégfilozófiából, miszerint „hiszünk abban, hogy egy nagyvárosban is elérhető a szellem, a test, a lélek harmóniája.”

A nagyvárosi harmónia megteremtésén kívül az is kérdéses, hogyan érhető el a nyugalom egy olyan komplexumban, ahol rengeteg ember egyszerre fut, kardiózik, spinningel, úszik, vagy épp pezsgőfürdőben, gőzkamrában lazít. A terem igazgatója fogadott bennünket, és körbevezetett a kényesen tiszta fitneszrészlegeken. A hosszú séta alatt egy üvegfalon keresztül a sorba rendezett futópadokat láttuk, melyeket a faltól-falig érő tükör még többnek láttatott. Egy másik terem a spinningelőknek volt fenntartva.

Metropolis

”Sokan megszállottjai annak, hogy közösen szobabiciklizzenek. Én inkább a Pilisben szeretek tekerni, habár olyankor nincs előttem tükör”- jegyezte meg egy újságíró kolléga, mielőtt benéztünk volna a pilates terembe, ahol az úgynevezett Realign programon vehetnek részt a filozófikusabb mozgás hívei. Ez a program a testtartásért felelős izmok fejlesztésére irányul, amelyet jellemzően nem csoportosan, hanem személyi edző segítségével végeznek – futottam át az ide vonatkozó részt a tájékoztatóból. Miután néhány mondatot átugrottam, az enteriőr letisztult formavilágához érkeztem.

A fitneszcentrum tervezői mintha Fritz Lang korai művészete előtt tisztelegtek volna, amikor úgy képzelték el az ideális testtökéletesítő luxusközpontot, hogy óriási alapterületen egyszerre rengeteg ember számos fitnesz és wellness-szolgáltatást vehet igénybe, akár egymás után. Ezeket „re” előtaggal jelölt programoknak hívják. Létezik többek közt Reshape: testformálásra irányuló, egészségügyinek is nevezett program, Refresh: úszótechnikát fejlesztő tevékenység, és Reduce: szépítőprogram. Első hallásra ez utóbbi keltette fel leginkább az érdeklődésemet, de a csoportunk élelmesebbjei már átöltöztek a szépítő kezelésekhez, így csak a második turnusban került rám a sor.

Szétcsapom magam

Edzőruhát vettem fel az öltözőkomplexumban, ahol ekkor tévedtem el először, és több oldalról haladtam a sorba rendezett hajszárítós asztalsor előtt. Néhány nő magazint lapozgatott hajszárítás közben. Az öltözők előtt négyünket már várt egy Jorgos nevű személyi edző, akit követtünk egy kisebb, tükrös terembe. „Szétcsapom magam, aztán felkeresem a szaunát” – soroltam a terveimet egy másnapos kollégának, de végül nem edzettünk keményen.

Jorgos egy szürreális, Power Plate nevű edzőgéphez kísért minket, amelyen állva különféle pózban rezegtethettük magunkat. A személyi edzés itt külön szisztéma, amelyben nemcsak a mozgásra vonatkozó tanácsok szerepelnek, hanem az edzők egyben táplálkozás és életmód tanácsadók is. A rövid foglalkozás miatt az utóbbi tevékenységekre nem tértünk rá.

Akinek a feje nem rezeg

„A gyakorlatok meghatározott izomcsoportokra hatnak, így formálják az izmokat, szépítik az alakot” – magyarázta a személyi edző, amikor a program lényegéről kérdeztem. „Az csinálja jól a gyakorlatot, aki a fejében nem érzi a rezgést”- mondta Jorgos, amikor észrevette, a combizomzatom erősítése közben remeg az arcom. Húsz perc alatt sikerült némi rutint szereznem, a halántékom már nem zsibbadt, csak a legutoljára kezelésbe vett bicepszem.

Aktívabb mozgással kombinálva nem kizárt, hogy idővel egy átlagos test hasonlítani kezd az Akropoliszon is látható időtlen figurákéra. Madonnánál és Courtney Coxnál legalábbis bevált, akikről megtudtam, hogy a szerkezet celeb-rajongói.

Ezt követően a masszázskomplexumban vártak bennünket, ahová nem szűrődött be semmi a kinti edzések zajából. Éppen egy fonott kanapén teáztunk fehér frottír köntösben, amikor egy fülkéből négy, fekete ruhás masszőr lépett elő, és találomra alanyt választott magának.

Arcvasalás

„Arckezelés megfelel?”- kérdezte a fiatal nő, aki engem választott, és egy masszázsszobába kísért. A földön installációként kis edények és néhány gyertya hevert. A szobában valamilyen illóolajat éreztem, ami később azzal a sok illattal keveredett, amit a masszőr az arcomra tett. A kezelés alatt madárcsicsergéssel kevert ambient zene szólt, a masszázs végét csengettyűvel jelezte a lány arra az esetre, ha elaludtam volna.

„Mintha kivasalták volna az arcod” – jegyezte meg a klub tulajdonosának asszisztense. Immár kipihenten fejeztem be a teázást, és ismét eltévedtem az öltözőben. A chill out részlegből az uszodába készültem, amikor félúton egy meztelen, szőrös férfi állt elém, és azt kérdezte „biztos jó helyen jársz?” Ekkor hirtelen változtattam a terveimen, és a legközelebbi női szaunába siettem.

Kreatív gondolatok a gőzben

Mint sok kultúrnép, a görögök is meztelenül szaunáznak, szemben a hazai fürdőruhás hagyományokkal, amelyektől csak a nagy fürdőturizmust lebonyolító városokban tekintenek el. Az uszodában ezalatt gyerekeket oktattak. Ezt látni csak azért volt különös, mert eleinte azt gondoltam, az ehhez hasonló, éves tagsággal működő fitneszcenterekbe leginkább negyvenes üzletemberek járnak, akik - ha golf közben nem is tudtak rátérni a márkapolitika innovációra - a futópadok közt nem kerülhetik el egymást. Ha mégis, akkor az edzések után közösen ötletelnek a klub kávézójában egy proteinturmix mellett.

Ide azonban láthatóan nem a kapcsolati tőke ápolása miatt járnak az emberek, legfeljebb az öltözőben beszélgettek. Ami pedig a korosztályt illeti, kevés tizenévest láttunk, de a hatvanasok közül a hazai viszonylathoz képest jóval többet. „A gőzben rendszerint kitalálom, mi legyen a vacsora. Ilyenkor jönnek a kreatív gondolatok”- mondta a szaunában egy középkorú görög háziasszony, majd miután üdvözletét küldte a hazámba, nyilván az ihlet miatt gyorsan el is tűnt.

A Holmes Place története
Az első fitneszklub 1980-ban nyílt egy londoni vízvezeték-kereskedés helyén. Bár a tagok száma bővült, a vállalkozás eleinte veszteséges volt. Egy befektető a terület és tevékenység bővítésébe kezdett, és tíz évvel később a több nagyvárosban üzemelő klubnak már 8000 tagja volt. 1996-ban megnyílt az első portugál központ Lisszabon mellett. Egy évvel később a vállalat részvényeit bevezették a tőzsdére. A következő években Izraelben és Görögországban, és az Egyesült Államokban is nyíltak klubok. A cég újabban Lengyelország, Csehország és Magyarország felé törekszik. Hazánkban december 1-én, a Gozsdu Udvar 3. udvarában nyílik az első, 1800 négyzetméteres fitneszklub.