Műtéttel gyógyítható a migrén

2004.12.30. 16:54
Botoxinjekciók és műtét segítségével megszüntethető a migrén, amire egyébként nem létezik hatékony gyógymód. A botox orvosi célokra való felhasználása azonban Európában nem mindenhol engedélyezett.

Aki szenvedett már migréntől, jól tudja, hogy a makacs fejfájást semmi sem mulasztja el, súlyosabb esetekben a beteg akár napokig ki sem tud jönni a lakásból, szédül, hányingere van, minden mozdulat nehezére esik

Bénítanak és műtenek

A migrénnek még a kiváltó okát sem tudják biztosan, orvosi körökben több elmélet is létezik. Az egyik, miszerint a migrént az okozza, hogy az izmok becsípnek, vagy megbénítanak bizonyos idegeket. Egy új módszer esélyt nyújt a migrén teljes megszüntetésére, amennyiben a fejfájást az idegek becsípődése okozza. Az eljárás során botox injekciókkal kezelik a pácienst, ezt az injekciót leginkább a szépségiparban használják a ráncok feltöltésére és kisimítására. A botox megbénítja az izmokat, ezáltal például a kezelt páciens nem tudja ráncolni homlokát, így nem látszanak a ráncai. A botox azonban arra is alkalmas, hogy az izmok bénításával rájöjjenek, melyik izom okozta a becsípődést, vagy idegbénulást. Ezt aztán utólag, sebészeti úton eltávolítják. A műtét 92 százalékkal csökkentette a migrén gyakoriságát, sőt a betegek egyharmadánál teljes tünetmentességet tapasztaltak- írja a BBC.

A kísérleti kezelést végző orvosok azt tapasztalták, hogy a kezelés előtt, a migréntől szenvedő emberek átlagosan havonta 4,4 napot hiányoztak munkahelyükről a migrén miatt, míg a műtét után csak 1,2 napot.

Európában még tesztelnék

Az eredményesnek tekinthető kísérletet clevelandi orvosok végezték, Amerikában ugyanis engedélyezett botox orvosi célokra való felhasználása, Európában azonban nem mindenhol lehetne botoxszal fejfájást csillapítani. Pedig az amerikai orvosok az óvilágban is szeretnék új módszerüket propagálni, szerintük ugyanis amellett, hogy megszabadítják a beteget kínzó gyötrelmeitől, gazdasági hasznot is hoznak, hiszen az érintettek kevesebbet hiányoznak munkahelyükről.

A BBC-nek nyilatkozó angol orvosok azonban óvatosan fogadták az eredményeket, és óva intenek a botox használatáról. További, nagyobb létszámú csoporton végzett kutatásokat és a mellékhatások ellenőrzését tartják szükségesnek.