Egy lavór E-t is megehet egyszerre, ha a mikróból kajál

2008.03.12. 12:30
A mikrohullámú sütőben elkészíthető készételek között van, amelynek az összetevői szinte csak E-számokból állnak, de akad olyan is, amely egészen természetesnek tűnik. Egy hétig teszteltünk mikrós kajákat, nem váltunk rajongókká, de tényleg elismerésre méltó, hogy öt perc alatt lesz gőzölgő egytálétel egy zacskó fagyott húsból vagy nyers száraztésztából. Viszont csaknem egészségkárosodást szenvedtünk.

Miután végigkóstoltuk néhány ételszállító kínálatát, úgy döntöttünk, megpróbálkozunk az irodai étkezés másik nagy iskolájával, a mikrohullámú sütőben készült ételekkel. Első blikkes tapasztalat, hogy a mikrós ételek árban nagyjából az ételszállítók árait hozzák. Ízeik pedig a semlegestől a teljesen íztelenen át a durván elsózottig terjednek, és az E-számok halmaira is fel kell készülnünk.

Az a jó ezekben az ételekben, hogy szinte mindegyik élelmiszerboltban lehet kapni egy-két fajtát, ráadásul nem is drágábbak néhány száz forintnál, és az egész napra elegendő étel álmával kecsegtetnek. És arról sem érdemes megfeledkezni, hogy még a legegyszerűbb mikróban is percek alatt elkészülnek.

Szóval meleg étel van az asztalon, ami egy - rövid - időre még el is töm. Nagyjából ennyi a pozitívum.

A gyomorforgató valóság

Igyekeztünk minél szélesebb spektrumban válogatni, így ettünk fagyasztott húsgombócokat, fagyasztott tésztát, konzervszerű készételt, illetve száraztésztás instant csodákat is.

Az elején még bizakodtunk. Klikk!

D. tesztelőnk így élte meg az első napot: „A mérgező hétfőn tartósítószerben, állományjavítóban, térfogatnövelőben és színezékekben rendkívül gazdag levessel indítottam az ebédet. Az előrehaladott kémiai kísérleteknek köszönhetően a Smack csirkehúsleves íze nem volt rossz, bármelyik menzán hasonlót kapni".

Mindenre elszánt tesztelőnk ezután még nekifutott a mexikói zöldségkeveréknek, amit Béres Alexandra nevével próbáltak egészségesebbé tenni. Az étel csomagolása szerint semmiféle mesterséges adalékot nem tartalmaz, így íze sem nagyon volt.

„A büntető keddet egy gyorsfagyasztott gorgonzolás penne felmelegítésével ünnepeltem" - folytatta D. „Az elkészült ételnek hipószaga van, és az utóíze is emlékeztet a hipóra. A fogást valamiféle zöldséggel dúsították, amelyik a leírás szerint spenót, de az íze alapján bármilyen fűféle lehetne".

Hét ételben 30 "E"

Az általunk tesztelt hét féle, mikróban készíthető ételben megpróbáltuk megszámolni az adalékanyagokat, de harminc körül elvesztettük a fonalat. Ennek oka, hogy nem kötelező E-számmal jelezni az adalékokat és tartósítókat, hanem elég megnevezni a vegyület nevét. Ettünk E-mentes ételt, de olyat is, amelyet 13-féle E-szám dúsított. Az egyik legártalmasabb a karragén, de a nátrium-nitrit (tartósító) sem kedvez az egészségnek: fehérje hatására nitráz-aminná válik és rákkeltő lehet. Csecsemőknél pedig fulladást is okozhat.

E. fedőnevű ügynökünkben Mr. Yuan ázsiai zöldségkeveréke hagyott sajnos maradandó emlékeket: „Az ázsiai zöldségkeverék valamivel kevésbé volt pusztító, mint a többi kaja. A zöldségek frissnek tűntek, amennyire egy mirelit zölgségkeverék frissnek mondható. Valamit mindenképpen enni kell hozzá, mert sok levet ereszt, jól megy hozzá egy magvas buci például". A gyomorfájást viszont, ami ennek az ételnek és a négysajtos Spaghetteriának az elfogyasztásakor is fellépett, nem zárhatjuk ki vele.

Aztán olyan kollégánk is akadt, akit önvallomásra, majd belátásra késztetett a mikrós kaja. Jelen esetben a Golden Tiger instant csirkés keleti tészta: „Többször is előfordult már, hogy egy hét alatt akár kétszer is ilyen tésztával váltottam ki a vacsorát, de igazán csak most szembesültem azzal, hogy mi mindent vittem be így a szervezetembe. Bár ez a tészta valószínűleg nem egészséges, kétségkívül praktikus" - összegzett K.

E2 pedig a mikróban elkészíthető ételekre leginkább jellemző élményt foglalta össze: „Teli van a gyomrom, kb. olyan, mintha megettem volna egy egész lábas pörköltet nokedlivel, de mégis olyan éhes vagyok, mintha semmit nem ettem volna. Szóval nem túl kellemes érzés".

Az E-k fogságában

Nem is az a legrosszabb az ilyen ételekben, hogy nem jó az ízük, ilyen sok ételszállítónál előfordult már. Hanem az, hogy látjuk a csomagoláson, milyen adalékanyagokat tolunk éppen magunkba. Persze lehet, hogy az ételfutár cégeknél sincs az ilyenekből hiány, de ott általában a boldog tudatlanság állapotában fogyasztjuk a termékeket.

A mexikói zöldségkeverékben található E630 nagy mennyiségben köszvényt okozhat. Az egyértelműen E-bajnok Smack instant tésztából, ha rengeteget eszünk, csökkenhet a kálciumszintünk, a guármagliszttől felfúvódhatunk vagy gyomorgörcsünk lehet.

Fagyott gorgonzolás penne. Klikk a többiért!

A kijevi pulykagombócokban pedig a kétes hírnevű euchema-moszattal és karragénnal találkoztunk. Ezek az adalékanyagok nagyon ártalmasak, az állatkísérletek szerint fekély képződéséhez vezethetnek, akadályozzák más tápanyagok felvételét és az immunrendszernek is ártanak, valamint allergiát okoznak.

A különféle állományjavítók, térfogatnövelők, puffasztók, sűrítők, édesítők, savanyítók elfogyasztásával a legnagyobb gond, hogy egyik helyen így, egy másik helyen pedig úgy vannak feltüntetve a csomagoláson.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kérdésünkre elmondta, a termékeken vagy az E-számot vagy az E-szám mögötti pontos kémiai elnevezését kell feltüntetni. Tapasztalataik szerint a cégek az utóbbi időben a molekulák nevét írják ki, hogy úgy tűnjön nincs, vagy csak kevés "E" van egy termékben. Ez persze jól összezavarja a fogyasztókat.

A hatóságnál elmondták még, hogy az allergén összetevőket külön kell jelezni a csomagoláson. Ezzel csak néhány terméknél találkoztunk, pedig szinte mindegyikben volt olyan, ami allergiás reakciót válthat ki a szójától kezdve a lisztig.