horoszkóp

Kalitkaruhák és színes szőrmék a Milánói Divathéten

2009.03.08. 16:51
Agatha Ruiz de la Prada spanyol tervezőnő szerint a gazdasági válság alatt kell igazán kreatívnak lenni. Mint kiderült, a jelmezszerű ruhákkal jelentkező Ruiz de la Prada korábban nem kedvelte, ha a szürreális jelzővel illették ruháit, de most már büszkén tiszteleg Salvador Dali előtt a kalitkaruháival. A többi tervező sem formákban, sem színekben nem tudta őt utolérni, pedig sokan még a színes szőrmekabátokat is vállalták a nemrég véget ért Milánói Divathéten.

A Milánói Divathetet - amelyet február 24. és március 3. között rendeztek meg - a legpazarabb eseményként tartanak számon a szakmában, hiszen többek közt olyan ismert tervezők és cégek vonultatják fel kollekcióikat évről-évre, mint például a Prada vagy a Dolce&Gabbana. A tervezőpáros őszi-téli kollekciójának hírességektől tarkított bemutatójáról már beszámoltunk Tejbenvajban blogunk keretében. Az általuk felvázolt Marilyn Monroe-vonulat a Bluemarine kollekciójánál is felvonult. A márka modelljei egy, Andy Warhol Monroe portréját idéző fal előtt vonultatták fel a párducmintás, és az élénk színű kreációikat.

000T TRDV478344

Az egy hét alatt felvonult kollekciók sorából kiemelkednek Agatha Ruiz de la Prada ruhái a merész színeknek és formáknak köszönhetően. A kissé bizarr, jelmezszerű darabokon ismétlődő motívum volt a szív, a kalitka, de az egyik ruha például egy fordított esernyőt formázott meg. A spanyol tervezőnő elmondta, hogy ruháival Salvador Dali és a szürrealizmus előtt akar tisztelegni. Hozzátette, karrierje során már többen is említették, hogy kollekcióinak egyes darabjai szürreálisak, de neki nem tetszett ez a kategória. Azt is elmondta, a válság idején szükség van olyan dolgokra, amik kicsit elrugaszkodnak a valóságtól, amik kellőképpen ötletesek és kreatívak.

Bár a gazdasági világválság mellett egyre égetőbb kérdés a környezetvédelem, a neves és híres divattervezők többségét ez a probléma sem hatja meg különösebben. A Prada legújabb őszi és téli kollekciójához előszeretettel alkalmazott bőrt, legyen szó akár egy kabátról, egy szoknyáról vagy egy ruháról. Azok a tervezők, akik pedig számoltak az év első és utolsó hónapjaiban uralkodó zord időjárási viszonyokkal, szőrméből készült kabátokkal és kiegészítőkkel ruházták fel modelljeiket. Míg a Fendi maradt a klasszikus téli színeknél – fekete, barna és szürke-, addig az Iceberg például egy rózsaszín és egy lila, a Gucci pedig egy kék szőrmekabátot is felvonultatott.

000T TRDV479877

A visszafogottabb és a merészebb szín-, valamint formavilág kettőssége az egész divathetet meghatározta. Mila Schon például főként feketében és fehérben gondolkozik, ami a 2009/2010-es őszi/téli szezont illeti, minták és formák tekintetében pedig a geometria az uralkodó. A Moschino kollekciójában ugyan megjelenik a piros és a sötétkék is, de ennél merészebb színeket nem mertek felvállalni. Szabás tekintetében jóval többet engedtek meg maguknak, ugyanis a szűk kis feketeruha mellett több harangszerű alsórésszel rendelkező darab is feltűnt a kifutón. A virágok mellett a cég még a tyúklábmintát részesítette előnyben a kollekció tervezésekor. A Versace kollekciója minták tekintetében igencsak visszafogott volt, viszont a színeket ők is bátran használták; a kéknek több árnyalatát is alkalmazták, de volt piros és ciklámen színű darab is.