A tej: méreg vagy áldás?

2007.11.05. 11:00
A tej az egyik legellentmondásosabb táplálék. Különböző kutatásoknak köszönhetően ugyanis megdőlni látszik az a tény, miszerint egészségünk megőrzése érdekében minél több tehéntejet kell magunkba döntenünk. A tejellenes oldalak például egyenesen méregnek nevezik.

A világ egyik vezető élelmiszer-feldolgozó és -csomagoló vállalata szerint magyar emberek nem fogyasztanak elég tejet. Bár itthon még mindig az az általánosan elfogadott nézett, hogy a tej igenis fontos szerepet játszik a helyes táplálkozásban, egyre több tanulmány jelenik meg azzal kapcsolatban, hogy számos probléma okozója. A milksucks.com oldalon össze is gyűjtötték azokat a betegségeket, melyek összefüggésbe hozhatók vele.

Szívére veszi

A tej megítélése elsősorban a szív- és az érrendszeri betegségek miatt ellentmondásos. A dr. Biró Lajos és dr. Antal Magda által készített tanulmányban például az olvasható, hogy a tejben található kazokinin és laktokinin a kalciummal együtt csökkenti a vérnyomást, de a káliumnak és magnéziumnak is hasonló hatása van, az omega 3 zsírsav pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Viszont a szerzők azt is hozzáteszik, hogy a nagyobb zsiradéktartalmú tejfélék rendszeres fogyasztása számottevő koleszterin- és telítettzsírsav-terhelést jelenthet a szervezet számára. Egy 17 országra kiterjedő vizsgálat során pedig a szívkoszorúerek elmeszesedését a tejben található kalciummal hozták összefüggésbe. Egy 1998-as tanulmány szerint a tejcukor ráadásul fokozza az ásványi anyag lerakódását az erek falán.

Rákot is okoz?

Egyes tanulmányok szerint a tej összefüggésbe hozható bizonyos rákbetegségekkel is. A kutatók szerint az egyik, szarvasmarháknak adott növekedési hormon, az IGF-I ugyan nem okoz rákot, de elősegíti a mell- és a prosztata daganatok növekedését. Egy japán felmérés szerint miközben nőtt egy főre tejtermékfogyasztás, megnőtt a mell-, a tüdő- és vastagbélrákos esetek száma. Norvégiában pedig a nyirokszervi rákbetegségeket hozták összefüggésbe a tejjel. Egy bizonyos dr. Campbell pedig patkánykísérletei során arra jött rá, hogy a tejfehérje beindította a rákos sejtek kifejlődését a májban. Az általunk megkérdezett dietetikusok azonban nem látják ilyen sötéten a helyzet, sőt, teljesen más véleményen vannak. A tejben szerintük ugyanis számos olyan összetevő van – például az omega 3 és a vajsav – melyek gátolják a daganatképződést. Míg az előbbi vegyület főként a bélrendszerben megjelenő tumorsejtek növekedését gátolja, addig az utóbbi a leukémia, valamint a vastagbél- és az emlőrák esetében fejti ki daganatellenes hatását. A kéntartalmú fehérjék szintén antikarcinogén (rák kialakulását gátoló) hatásúak.

Oda nem illő anyagok

A növekedési hormonhoz hasonlóan számos más olyan vegyület van, mely a környezetből, a szarvasmarhatartás közben kerül be az állat szervezetébe, és így a tejbe. Ilyenek például a különböző növényirtószerek, bizonyos nehézfémek – mint például a kadmium és az ólom, a gombák által termelt rákkeltő aflatoxin és fűfélékben található golyvakeltő anyag, a tiourea. „Bár a takarmányozás nagyban befolyásolja a tej minőségét, a különböző felügyeleti szervek ügyelnek arra, hogy ezek anyagok ne forduljanak elő olyan mennyiségben, ami káros lehet az egészségre” – nyugtatott meg minket Györki Niké dietetikus.

Érzékenyen érint

A tejjel kapcsolatos legáltalánosabb és talán legismertebb problémák közé tartozik a tejallergia, valamint a laktózintolerancia. „A populáció viszonylag nagy hányada különféle okok miatt nem vagy csak nehezen tolerálja a tej fogyasztását. Különbséget kell tennünk a tejfehérje által kiváltott allergia és a tejcukor-intolerancia között. Az utóbbi egy emésztőenzim (laktáz) hiányának következménye” – nyilatkozta lapunknak Györki Niké, aki a szerencsére megoldást is elárulta. „Általában a sajtok és a savanyított tejtermékek (joghurt, kefír), a túró nem okoznak problémát, egyéni toleranciától függően. De kapható laktózmentes tej és tejtermékek is, ezek fogyasztása javasolt tejcukor-érzékenység esetén. A speciális növényi italok (pl. rizstej, zabital, szójaital) tejcukrot nem tartalmaznak. Tejfehérje allergia esetén tehát ki kell hagyni az étrendből a tehéntejet és a belőle készült termékeket, a rejtett formában tehéntejet tartalmazó élelmiszeripari termékeket (egyes húsipari készítmények, péksütemények, kényelmi termékek), és a keresztreakciók miatt a marha-, borjúhúst, kecske-, és juhtejet illetve az ezekből készült termékeket. Néhány éve került forgalomba egy zöld füzetsorozat, amely a különböző ételallergiákban és -intoleranciákban szenvedő betegek által biztonsággal fogyasztható élelmiszerek listáját tartalmazza.”

Csontritkulás kontra meszesedés

A köztudatban még mindig erősen él az a megállapítás, miszerint a rendszeres tejfogyasztással megelőzhető a csontritkulás. „A szervezet a kalciumot ebben a fehérjéhez kötött formában tudja a legkönnyebben hasznosítani, ezért a tej kitűnő kalciumforrásnak tekinthető. A kalcium felszívódását a fehérjén kívül a laktóz, a D-vitamin és a citromsav is elősegíti. Az ember kalciumszükséglete tej és tejtermékek fogyasztása nélkül nehezen elégíthető ki. Segít a csontritkulás megelőzésében. Fél liter tej a felnőttek kalciumszükségletének háromnegyedét, a serdülőkének és idősekének csaknem a kétharmadát fedezi” – erősítette meg a tényt a dietetikus. Dr. John McDougall ennek pont az ellenkezőjét állítja. „A mítoszt, hogy a csontritkulást a kalciumhiány okozza, arra találták ki, hogy a tejtermékeket el lehessen adni. A legtöbb kalciumot az amerikai nő fogyasztja, és ők szenvednek legtöbbet a csontritkulástól.” A kalcium, ami nem tud beépülni a csontokba, pedig meszesedési folyamatokat indít el. Ezzel kapcsolatban is számos elmélet született, egyes kutatók szerint például a pasztörizálás a meszesedés oka, mert a hőkezelés olyan változásokat okoz, melyek következtében a kalcium nem tud hasznosulni és lerakódik a csontokra és az erek falára. Györki Niké szerint azonban ez a módszer nem okoz ilyen elváltozásokat.

Mindent mértékkel

Ha inkább azoknak a tényeknek hiszünk, melyek azt igazolják, hogy a tej igenis hasznos, valamire ekkor is ügyelnünk kell: a tejfogyasztást sem szabad túlzásba vinni. Györki Niké szerint az ajánlott mennyiség fél liter, amibe nemcsak a tej, hanem a különböző tejtermékek is beleszámítanak. „Ha valaki egy-két litert megiszik naponta, annak negatív hatási vannak. Egyik ilyen probléma például a meszesedés. A magas energiatartalmú tejjel, például a 2,8%-ossal pedig még jobban kell vigyázni."