Kíváncsiak voltunk, hogy milyen mini szendvicset érdemes rendelni egy mulatságra, és kiderült, hogy ár-érték arányban a Durané, ízben Miki bácsié lett a legjobb. A Club és a Páholy szendvics közül gyakorlatilag mindegy mit választ, az felejthető lesz, a McKiwan's habos ételszínezék világa viszont konkrétan gyomorforgató.

Az izzadós fickó már háromnegyed órája dünnyög a sablonos diái alatt, és az egyetlen ami még tartja bennünk a lelket, hogy egy órán belül ingyen szendvics vár az előtérben. Ismerős a helyzet? Bár van, aki szerint minden rendezvényre szánt miniszendvics (hivatalosan partiszendvics) iszonyú, mi hittünk benne, hogy ebben a műfajban is lehet nagyot alkotni, leteszteltünk hát öt budapesti szendvicsest. Ne legyenek illúziói.

Már a tesztalanyok kiválasztása is bajos volt egy kicsit, ugyanis rengeteg különböző cégtől lehet rendelni. Mivel azt terveztük, hogy a kiválasztást és rendelést online bonyolítjuk, rögtön kiestek azok, akik csak negyven szendvics, vagy sok ezer forint fölött szállítanak házhoz. Egy kivételt tettünk, a Tátra utcai Club szendvicstől magunk hoztuk el az árut, mert különben nem lett volna meg az öt cég, ami béna. Minden cégtől húsz különböző szendvicset rendeltünk, a tesztelésben tizennégy kolléga vett részt, mindenki tízes skálán pontozta a kaját és megírta spontán benyomásait. A kollektívánkról csak annyit, hogy a skála végpontjait szinte senki nem használta értékelésre, csupán dr kolléganő biggyesztett egy kerek tízest a nyertes Miki bácsi mellé.

A teszt általános tapasztalatai, hogy az olcsóbb szendvics rosszabb, hogy a hűtés egyértelműen nem tesz jót a szendvicseknek, hogy a bulikon általában kevés a tojáskrémes szendvics és a cégek túl sok túl sok tormakrémet használnak díszítéshez. Bár nem számítottunk másra, megerősítést nyert, hogy 4-5 szendvicstől egy megtermett pasi nem lakik jól, és pár órával az ebéd után már a hűtőben kutat. Mivel volt olyan cég, akinek egy harapás után senki nem nyúlt többet a dobozába, azt is sikerült megfigyelnünk, hogy a szendvicsek héja másnapra megkeményedett, kivéve ha nedves feltét volt rajtuk, mert akkor szivacsosak lettek. Szóval a legjobb döntés frissen, hűtés nélkül megenni a szendvicseket, vagy fogyasztás előtt egy fél órával kivenni őket a hűtőből. Most pedig jöjjenek sorrendben a legjobbak.

Miki Bácsi - 7,9pont

Az online rendelés ugyan nem bonyolult, de a X. kerületi szendvicsmesternél azért van felhasználóbarátabb szolgáltató. Az pedig egészen meglepő, hogy a honlapon nettó árakat látunk, így a fizetés is sokkoló élmény. Ráadásul egy ezressel többet kellett perkálni, mint a második legdrágább cégnek. Az 1200 forintos házhoz szállítási díjon kívül 6071 forintot fizettünk. De legalább messze náluk volt a legjobb a kaja. " Úgy tűnik, valaki ott a háttérben meg is kóstolja a szendvicseket. Tömör íz, lehet egyik pofából a másikba tolni, jönnek elő a rétegek. Finom, nem túl könnyű, de öröm minden falat. Az állag is korrekt és frissnek is tűnt, bár lehetett volna egy csipetnyivel sósabb. - foglalta össze tapasztalatait Csikós kolléga.

DSC 9966

Már a kaja antréja is megkapó volt, ugyanis a sok egyforma, nagy papírdoboz helyett itt kis dobozokban érkeztek a szendvicsek. Egyértelműen Miki bácsi ad a legtöbbet a külsőre: minden szendvics műalkotás, friss fűszernövényekkel. Suze szerint "Miki bácsi a részletek embere, a többi szendvicsszállítónál látottakhoz képest szinte merésznek mondható, hogy az unalmas és kihagyhatatlannak tűnő díszítőelemet, a petrezselymet ő képes nemhogy kihagyni, de helyette fűszernövény-ágacskákat, sőt növényi csírát is felhasználni, ami nem csak jól néz ki, de az íze is sokkal izgalmasabb." Mondjuk, ez messze nem jött be mindenkinek. Mm kolléga szolidan fogalmazta meg kritikáját. " Összetettben Miki bácsi szendvicsei voltak a legjobbak, még akkor is, ha nekem túl harsány volt a körítés. Erős túlzásnak éreztem a formára vágott szőlőszemet például az egyik szendvicsemen. " Terabithia kolléganő viszont már nem volt ilyen finom. "Nem kedvelem a túlzottan csicsás szendvicseket, főleg, ha nem ehető a díszítés rajta. Állítólag oregano volt az a szőrös és büdös növény, amit azonnal ki is köptem a legelső falatnál - ehetetlen volt. "

DSC 9964

A vizuális ingerigénytől függetlenül egyetértettünk abban, hogy a cég jó alapanyagokat használ: a lazac üdén csillogott, a sonka nem gépsonka, hanem foszlósabb tarja, az avokádó érett. Az egyetlen nagy baj vele, hogy az ember nem szívesen ad belőle másnak. Legalábbis, ha dr kolléganőhöz hasonlóan gondolkozik. "Miki bácsi szendvicsei a kenyeret tekintve nem különböztek egyik kiszállítóétól sem, de mégis "mind az enyém, nem adok belőle másnak" érzés költözött belém, mikor megláttam őket. Arra is rájöttem, hogy a képzeletbeli vendégeimtől sajnáltam volna, azaz csak saját befogadásra rendelnék tőlük. Ugyanis szörnyű lehet, mikor az éhes társaság ráveti magát és felfalja azt, amiért egy kisebb vagyont fizettél. Persze csak akkor, ha olyan önző és gyarló vagy, mint én."

Duran szendvics - 7,3 pont

Budapest egyik legrégebbi partiszendvics árusa egyszerűvé teszi a rendelést, és a kiszállítás is korrekt. Bár többek szerint középszerű volt a kaja, sokan így is szerették. Főleg a ropogós, magos, barna kenyérért rajongtak lelkesen a rostfüggő munkatársak. "A Duran szendvicsen érződik az évtizedes tapasztalat, külön értékelhető, hogy nem csak az unalmas, szivacsszerű fehér bagett-szeletekben gondolkodnak kenyérként, hanem sokmagos barnát is használnak, ami még finom is. A fűszerhasználatban nem szívbajosak, a pikáns tojáskrémet kifejezetten értékeltem." - mondta Suze.

DSC 9987

Többünket lenyűgözött egy-egy szendvics, de mivel rögtön utána egy bizarrba (mondjuk egy szétborsozott tzazikisbe) is beleharaptunk, végeredményben nem voltunk túl lelkesek. "Nálam a Duran lett volna a verseny egyértelmű győztese. Letisztult formák, nem túl sok cifrázás jellemzi a szendvicseiket, nagyon gusztusosak. Talán orosz hússalátás volt az egyik, amit ettem, nyolc pontot kapott a tízből, viszont a másik olyan csípős volt, és a csípősségen kívül semmilyen más ízt nem tartalmazott, hogy csak háromra értékeltem." Mstr ítélte a legjobbnak a Durant. "Én minden cég tojásos kreálmányát megkóstoltam, a legjobb a Durané volt. Nem mintha nem lehetne fantáziadúsabb, de a tojáskrém miatt megkapja a kilenc pontot."

DSC 9995

Ha az ár érték arányt vesszük alapul, akkor a Duran az abszolút nyertes, ugyanis a 20 darab szendvics ára 3 690 forint volt, plusz kifizettünk még 2 490 forintot a kiszállításra. Hogy megérte-e? Csak dr kolléganőt idézhetem. "Duran szendvicsei a második helyen végeztek, mert bár nem tudok róla semmi kiemelkedőt mondani, de szidni sem lehet. Esztétikailag nem volt benne semmi kifogásolható, ahogy az ízekben sem."

Club szendvics - 6,5 pont

A Club csak 30 szendvics feletti rendelés esetén szállít házhoz, így kénytelenek voltunk elugrani az ételért a XIII. kerületi félszuterén kisboltba. A ránézésre elég semmitmondó szendvicsekért 3420 forintot fizettünk, ha bevállaltunk volna tíz darabbal többet, akkor 1800 forintért hozták volna házhoz. Mindezért "közepes minőségű kenyeret kaptunk, amit nem kompenzált a szép nagy szemű kaviár sem, mert összességében elég szottyadt lett az egész."

DSC 0015

Mstr kicsit szélsőségesebb álláspontot képviselt: "egyszerűen szar volt." Hogy mi volt vele a baj? Pk szerint "a sajtok, krémek, zöldségek, sonkák elhelyezése sem volt a legésszerűbb, ugyanis mire eljutottam Club Szendvics egyik tesztelt harapnivalójának másik végére, csak a saláta marad, ami a hideg kenyérrel együtt nem képzett túl finom elegyet." Gk szerint pedig "tojáskrémes vagy padlizsános. Esetleg tonhalas. Eldönthetetlen, főleg a majonézt lehetett érezni rajta, de attól viszont jól csúszott. Mindez a szokottnál is átlagosabb zsúrkenyéren volt, amilyen minden nagyobb cateringen van."

DSC 0023

Azért volt, aki szerint a szendvicsek bár rondák voltak, az íze azonban jó, és akadt, aki örült, hogy nem voltak rajta büdös díszek. " A Club szendvicset lehet, hogy többre értékeltem volna, ha az egész teszt elején kapok belőle, mert gyakorlatilag halálra tömött az eddigi négy kör. Mindenesetre a libamájas szendvicsük annak ellenére, hogy kifejezetten sótlan volt, meg tejföl volt rajta és narancs egész jó, hat pontos élmény volt. ". Hogy tovább magyarázzuk a dobogós helyet, íme dr kolléganő ítélete: "a gombás szendvicsben nem csalódtam, a markáns íz, kellemes mennyiségű feltét etette magát. A körözöttes kicsit fojtós volt, de ennek ellenére nem volt legyűrhetetlen."

        

Páholy - 6,2 pont

A Páholy elég jól startolt: klasszul használható online felület, kedves telefonos visszacsatolás a megrendelésről, percre pontos szállítás, 3390 forintos szendvicsek és 2250 forintos szállítási díj. Valójában a szendvicsekről senki sem mondott nagyon rosszat, maximum azt, hogy "látszott a szándék, de annyira nem sikerült nekik", vagy "különösebben nem hatottak meg", de ez csak a negyedik helyre volt elég. Talán, mert nem sikerült eltalálni az ízeket.

DSC 9973

"Páholyéknál jutott először eszembe, hogy nem lenne hülyeség, ha kis táblákkal jeleznék mit is eszem, mert bár jó volt a feltét - nem is sajnáltok róla -, de tanácstalanul méregettem a választékot. " De lehet, hogy Csikós kollégának van igaza és a baj az arányokkal volt. "Jó ez, bár a kenyér-rátét arány nem stimmel. Azaz helyenként stimmel, helyenként nem, mert egyenetlenül kenték rá a krémet, a széleken a kenyér dominál, némi nemespenészes beütéssel, középen a roquefort-masszában elakad a nyelv rágás közben."

DSC 9974

Suze és mm egymástól függetlenül ugyanarra a végkövetkeztetésre jutott. Talán nekik van igazuk. "A Páholytól egyszerű, de szép szendvicseket kaptunk, ezeket akár saját gyártásúnak is el lehetne sütni, pláne, hogy az ízük sem kiemelkedő." Vagy: "ilyen lehet, amit az igazából nem konyhatündér, de igyekvő és lelkiismeretes anyuka rittyent a gyerek első zsúrjára."

McKiwan's - 3,7 pont

A tesztünk egyértelmű vesztese a McKiwan's, ami minden fronton szörnyen teljesített. Először is rengeteget szenvedtünk az online rendelésnél, visszaigazolást nem kaptunk, telefonhívásunkra viszont kedvesen reagáltak. Jöttek. Az értelmetlenül megpakolt szendvicsek annyira rondák voltak, hogy tesztelőink csak hosszas noszogatás után mertek hozzájuk érni. A bizarr, lila célkakrémes és az uborkadarabokkal díszített mosolygós májas nem is kellett senkinek. A kagyló satnya volt és kevés, a rák vízízű. De dr-ből legalább előcsalta a megbúvó gyereket. "A McKiwan's szendvicsei ránézésre a SZOT-üdülők hangulatát idézték, amire az ízviláguk sem cáfolt rá. Az ételszínezékek kánaánja annyira mély nyomot hagyott bennem, hogy egy gyerekkori álmom jutott eszembe, amikor még műanyag ételeket szerettem volna készíteni, nem ipari mennyiségben, hanem családi vállalkozásban."

DSC 9999

Mm szerint "a McKiwan's nagyjából fogyaszthatatlan. Mondjuk az, aki a műanyagnak kinéző ötcentis habtornyokra bukik a kenyérszeleteken, biztos élvezni fogja, nekem az émelyítő túrótorta ízű padlizsánkrémes szendvics csak két pontot ért a tízből." Gk sem járt jobban a hússal "a McKiwan's fasírtosa íztelen, fűrészporos, kevés ízfokozóval, és ennél csak a kenyér volt a rosszabb. Ennél a cégnél egyébként sem sajnálják a feltétet, viszont az tartalmatlan." És terabithia sem nyert a gombával. "A gombás szendvics engem arra az időszakra emlékeztetett, amikor nagymamám folyamatosan túlecetezte a tökfőzeléket. A gomba ízét még csak nyomokban sem fedeztem fel."

DSC 0014

"A McKiwan's megtalálta a felső határt az egy szendvicsre tornyozható krémmennyiségben, ami már magában is iszonyú töménnyé tette a felhozatalt. Az pedig egyenesen nyomasztóvá, hogy minden krémes állagú feltétjüket mintha franciasalátából, eszelős színű mesterséges színezékek hozzáadásával fejlesztették volna. Tőlük rendelni viszont gazdaságos lehet, ha bulit rendezünk, mert elég mindenkire csak egy szendvicset számolni: többet nem fognak kérni." - foglalta össze Suze. Ha mégis tőlük rendel, akkor se tartogassa a szendvicset túl sokáig, a másnapos McKiwan's ugyanis elég rendesen meghajtotta Baowah kollégát. 3510 forintot fizettünk a szendvicsekért, amit 1980 forintért hoztak ki.