Bóna Ildikó, egzotikus szépség pillantnyilag Magyarország legszebb lánya, miután megnyerte a Miss Universe hazai döntőjét. A fogadáson a szépségkirálynőket és fehér öltönyös biodíszletüket látta kívülről a woodstockinak nevezett söröző ifjúság. A Miss Hungary döntőjén járunk, ami Szipál Martin zsűrielnök nyelvbotlására hagyatkozva valóban egy érdekes kiállítás volt.

"Jót esztek?" - ordibált néhány baseballsapkás fiatal a Millenáris Teátrum nyári nézőteréről a pódiumon nyüzsgő tömeg felé. A Miss Universe Hungary fogadásán résztvevő, úgynevezett VIP-kat csupán egy kis árok választotta el attól a közönségtől, amelyet Kis Hegedű Réka playmate "söröző, woodstocki srácoknak" nevezett.

Egy csomó pasi

Mielőtt a versenyen történtekre rátérnénk, tekintsük át a parti eseményeit. Már tudjuk, hogy Bóna Ildikó nyert, és képviseli majd hazánkat a május 28-án megrendezendő mexikói világdöntőn. A szépségkirálynő a döntő után a Velvetnek el is mondta, hogy mindez óriási lehetőség a számára, és ha kedvére jótékonykodhatna, akkor az állatvédelmet tekintené a legfontosabbnak. Tudjuk, hogy Révai Katalin lett a második udvarhölgy, aki pedig kijelentette, ez volt az utolsó szépségversenye, ezután a tanulásnak szenteli az idejét.

Klikk!

"A szépségverseny azzal jár, hogy van itt egy csomó pasi. Velejárnak az egésszel" - osztotta meg tapasztalatait a korábbi szépségversenyző Benedek Róza Muriel - a Sky Europe arca - a szépségversenyekben kevésbé rutinos Farkas Edinával a Millenáris parkbeli tónál. Farkas Edináról mindössze annyit tudunk a döntőn elhangzottakból, hogy beszél angolul meg németül, és szeret sportolni. "Tudtátok, hogy tizenegyezer szavazat érkezett az adás alatt?" - lelkendezett a szervezők egyike a közönségdíjat kísért kiemelt figyelem miatt, közben egy másik szervező arra kérte a fiatal pincért, tiszta tálcán vigye a pinot noirt. "Igazgatóknak viszed, arra figyelj!" Miután azonban fotósunkat észrevették, a reménybeli közös fényképek kötötték le inkább a figyelmüket.

Klasszikus szépségek

Nagy tömeg volt a rendezvényen, és várva, amíg sokan megvacsoráznak és elálmosodnak, régebbi szépségkirálynőket terveztünk megkérdezni arról, hogy milyen trendeket látnak a szépségiparban. "Mindig a klasszikus szépségek nyernek" - jelentette ki talpig feketében Zimány Linda, és csipkekesztyűs kezével narancslé után nyúlt. "Nézd csak meg a meghívót, egy barna lány van rajta. Szerintem az egzotikus lányokat részesítik most előnyben" - tette hozzá a társaságában Debreczeni Zita, aki Majka nélkül érkezett. "Azt, hogy a világdöntőn a magyar lány bekerül-e a legjobbak közé, az gazdasági okokon áll" - tette hozzá.

"Egy ideje a barna lányok mennek" - vélte Kis Hegedűs Réka modell, aki eközben azon nevetgélt, mennyire furcsa, hogy idebent a szépségverseny közönsége, odakint a tinédzserek mulatnak, és köztük csupán négy biztonsági őr áll, hogy ne is közelítsenek egymás felé. Miss Hungary 2007 néha elsétált előttünk estélyiben, édesanyja társaságában, és ők tűntek a legkevésbé oldottnak.

Majdhogynem csúnyán

"Azt képzeld el, hogy tegnap már majdhogynem csúnyán beszéltünk egymással, annyira fáradtak voltunk" - elevenítette fel a felkészülés kínjait a 18 éves Juhász Anikó, aki olyannyira lelkes volt, hogy ő kereste az újságírók társaságát. "Már átlendültem a holtponton, nem is érzem magam fáradtnak, és nem vagyok csalódott, hogy nem nyertem" - fűzte hozzá a versenyző, akinek hobbija a korcsolyázás.

A versenyzők díszletét nagy és elegáns svédasztal, és valóban rengeteg férfi alkotta, akik közt ambíciózus hatvanasok is megjelentek, és döbbenetes módon a "Was Makogsz Du?" - csajozós szöveggel igyekeztek bevágódni. Az este nagy esélyesei azonban azok a harmincasok voltak, akik valamilyen irányzattól hajtva egységesen fehér öltönyt vettek fel. Habár az egyenviseletben hajlamosak voltunk valami mondanivalót sejteni, csupán ennyit mondtak az érintettek: "nyár van, nem?"

Keresésünk eredményeképp nagy sokára megtaláltuk a két nem hozzátartozót, de ők sem brillíroztak. "Kaptunk jegyet, és szeretünk szépségversenyekre járni" - így a két kívülálló. Mellettük két bennfentes lány viszont arra figyelmeztetett bennünket, meg ne közelítsük Fenyő Ivánt, amikor láthatóan öt szépségversenyzővel beszélget a sarokban.

Showbiz zsűri

A skandallum elmaradt, inkább felelevenítjük a szépségverseny döntőjét. A magyarországi versenyek történetében nem ritka, hogy a szakmai zsűri egy része érintőlegesen sincs kapcsolatban a szépségiparral, ezért praktikusabb, ha showbiz-zsűriről beszélünk. Abba ugyanis be tudjuk illeszteni a filmsikerein kívül éjszakai túlkapásairól és Hoffman Mónika cserbenhagyásos elcsábításáról ismert Fenyő Ivánt, akinek esti öltözékét Rejtő Jenő matrózai ihlették. A szépségiparhoz az öregedés-prevencióin keresztül közelebb áll Ungár Anikó, még közelebb a gyakorló modellképző, Sütő Enikő.

Személyes kedvencünk a csapatból a zsűri 83 éves elnöke, Szipál Márton, akit fotósunk a Fény utcai piac környékén látott a verseny előtt nagy élvezettel lángosozni, és aki a Velvetnek adott korábbi interjújában a nagymagyar szépségről értekezett. Az egykori hollywoodi celebfotós szerint a világ legszebb emberei a székelyek, akik - a fotós által soha ki nem fejtett genetikai módon - a dél-amerikai indiánokkal állnak rokonságban. Úgy tartja, a magyarok legendás szépségének egyetlen hibája van; hogy nagy az orruk.

Az adásban Szipál gazdag szépségversenyes tapasztalatairól is megemlékezett, amire rákérdeztük a műsor után. "Hollywoodban rengeteg versenyt láttam, de már nem emlékszem egy arcra sem" - mondta a fotósmester.

Tűsarokkal a murván

A tárgyilagosság megkívánja, hogy Schobert Norbertet is megemlítsük, mint a zsűri tagját, és mint a versenyzőket tápláló intézményt, de a médiában erős jelenlétét ellensúlyozandó ebben a riportban többször nem szeretnénk megemlíteni. A zsűri tagja volt még Hagyó Miklós, Budapest főpolgármester-helyettese, Molnár Gyula Újbuda polgármestere - emlékeztetőül; a verseny helyszíne nem a XI., hanem a II. kerületben található - valamint a szponzorok és médiatámogatók képviselői, az estélyik tervezője, és a sminkmester.

Nézze meg képeinket!

A Millenáris bejáratánál Zimány Linda és két fős női kísérete találkozott este hét körül Magony Szilviával, és együtt lépkedek magassarkúban a murvaköveken, a helyszín felé. A bejáratnál Frabato várakozott titokzatos tekintettel. A háta mögött a vásári szuperminis Semmi Kis Tünde, valamikori szépségkirálynő gyújtott rá. "Hadd tájékoztassam önt arról, hogy a leendő szépségkirálynő csak a mi alapítványunkat támogatja" - hengerelt le a Kórházi Önkéntes Szolgálat munkatársa, és egy szórólapot adott. Egy óra volt még a döntő kezdetéig.

Szexuális viselkedési kultúra

A várakozás egy része azzal telt, hogy a szépségverseny honlapjáról lementett tájékoztatót olvasgattuk, és mivel ez vidám perceket okozott, néhány gondolatot megosztunk. Részlet a verseny küldetéséből: "A szépség mellett fontos, hogy a nők is megállják a helyüket az élet minden területén." Végül rövid részlet a szépségkirálynők feladatául előírt AIDS-ellenes jótékonysági küzdelemből. "A felvilágosító munka része az átfogó tájékoztatás a helyes szexuális viselkedési kultúra megismertetése, a családtervezéssel, fogantatással kapcsolatos, hasznos információk átadása."

A versenyzők közt néhány notóriust is felfedeztünk, például Révai Katalint, a tavalyi egyetemisták szépét - hobbija lakberendezés és salsa - aki az év legkínosabb eseményén, a Miss Tourismon is szerepelt. A legjobb huszonegy között volt Sarka Katalin is - hobbija fitnesz, és végül a második helyen végzett - akinek barátja, Hajdú Péter révén a napokban volt néhány kisebb bulvármegjelenése.

Félmeztelen táncosok köszöntötték az MTV nézőit és a közönséget is persze, 8.10-kor, és miközben egy ezüst függönyt vontak a színpada, a versenyzők bazaltszínű kombinében jelentek meg.

Lányok kombinében

"Először 1952-ben rendezték meg Long Beachen, hogy minél több bikinis lány mutathassa meg magát" - emlékeztetett Geszler Dorottya, az est háziasszonya arra, hogyan kezdődtek a szépségversenyek. Ma már közel sem csak erről szólnak ezek a reklámesemények. "Most a hagyományok és jövő ötvözte világba kalauzoljuk önöket" - vezette fel a ránk váró kiberszexuális produkciót a háziasszony, amelynek során a kombinés lányok táncprodukciót mutattak be.

A következő érdekes esemény Szipál Márton zsűrielnöki megnyitója volt. "Nagyon féltem, hogy majd nem tudok megszólalni, hogy annyi sok, szép lányt látok, hogy nyitom meg ezt a kiállítást" - mondta a művész, aki a szépségversenyt kiállításként definiálta nem egyszer. Ezután következtek a tárlat műalkotásai, a versenyző lányok. Megtudtuk, ha férjezettek, az kizáró tényező a versenyen, de ha plasztikai sebészetnek vetették alá magukat, az nem.

Ungarn hat 9 Unesco

Újdonság, hogy a felkészülésről készült riportokban nem nyilatkoztak a versenyzők. Talán a tavalyi magyarszépe, Bende Adrienn példája késztette erre a lépésre a stábot, aki miután ragaszkodott ahhoz, hogy németül nyilatkozzon a világdöntő előtt - amely nyelvet nem igazán bírt - szédületes mondtatait már a Wikipedia is jegyzi. Ezúttal a közönség cinikusabbjai nem tudtak élcelődni a versenyzők kijelentésein.

Az átöltözések szüneteit egyrészt a monokróm megjelenésű Unique töltötte ki, amelyik vonalkódot vetített a Led-falra, és ezt a motívumot már évek óta nem használja senki. Az Éj királynőjének áriája ennél is különösebb volt, a kivetítőn ajtókon kibújó körömcipőket és napocskák láttunk, amit mintha a szürrealista René Magritte tervezett volna, ha a harmincas években laptopot adtak volna a kezébe.

Szipál Márton szerint a színpadi látvány egyedülálló volt, és Kis Hegedűs Réka szerint is a mai trendnek megfelelő. Mialatt a mellettünk ülő férfi a prospektusában Sallay Edina neve mellé tett egy x-et, mint akit befutóként szeretne látni, a tényleges eredményhirdetésben nem volt túl sok feszültség. A szponzor által felajánlott Peugeot mögött a korábban bemutatkozott félmeztelen táncosok vonaglottak a zene ritmusára, néhányan pedig hallhatóan úgy érezték, erre a kis időre már kár volt visszatérni a Dob meg a Basszus adta szünetből.

Miss Universe Hungary
A Mexikóban rendezendő Miss Universe világdöntőn Bóna Ildikó - hobbija a tánc, a foci, a kosár - képviseli majd hazánkat. A második helyezett Sarka Katalin lett - hobbija a fitnesz -, a harmadik pedig Révai Katalin - hobbija a lakberendezés és salsa. A különdíjasok: Sarka Katalin, Pandzarisz Diána - hobbija éneklés, meditálás, héberül beszélés -, Farkas Edina - hobbija a sport - Verner Adrienne - hobbija utazás, sport.