Kitiltják a gyerekmodelleket a brit kifutókról

ef
2007.07.12. 11:08
A tizenhat évesnél fiatalabb modelleknek nincs többé helyük brit kifutón, de legalábbis az őszi London Fashion Week-en. A zsenge kor mellett Nagy-Britanniában azt is szigorúbban akarják kezelni, ha egy modell túlságosan sovány. Talán közeleg az önhánytató modellek tündöklésének vége és visszatérnek a teltebb formák?

Míg Magyarországon virágkorukat érik az olajozott testű tizenévesek, Európa más nagyvárosai jobban odafigyelnek a fiatalkorúakra és az étkezési rendellenességekkel küzdő modellekre. A Times online szerint egy szakértőkből álló brit csoport, a Model Health Inquiry (MHI) arra is felhívta a figyelmet, hogy a fiatalkorú modelleknek nagyobb biztonságot kellene nyújtani, például gardedámok kísérgethetnék őket a nagyszabású bemutatókon.

Hullanak a modellek

Az elmúlt időszakban több modell meghalt az elégtelen étkezés okozta szívprobléma vagy simán az alultápláltság miatt, így Madridban már tavaly ősszel kitiltották az alultápláltnak minősülő modelleket. A divatszakmában dolgozó tagokból összeállt MHI viszont nem azt tartja fontosnak, hogy méricskéljék a modellek testsúlyát. Úgy látják, hogy az egyszerű testsúlymérésnél célravezetőbb, ha a kifutóra kívánkozó nőket alaposan kivizsgálják. Ezáltal szerintük azt is ki lehetne szűrni, hogy a modellnek van-e étkezési rendellenessége.

Manapság nyilvánvaló, hogy az anorexia és bulimia egyáltalán nem ritka a modellek körében. Az MHI elnöke, Denise Kingsmill bárónő elmondta, hogy nagyon gyakran hallotta a modelleket arra panaszkodni, félnek attól, hogy nem kapnak munkát, mert nem elég vékonyak. "Megdöbbentő orvosi eredményeket kaptunk az étkezési rendellenesség elterjedtségéről és hatásairól", tette hozzá.

Dundibbakat akarnak

A brit szervezet azt is kutatta, hogy a szakma támogatja-e a minimum 18.5 pontos testtömeg-index (BMI) előírását, amit például Madridban már tavaly megköveteltek. A brit pszichiátriai kollégium mindenképpen szigorítana, arra hivatkozva, hogy egy felnőtt modell a 18.5-ös BMI-érték alatt alultápláltnak minősül, ezért nem szabadna kifutóra lépnie. Mások viszont úgy vélekednek, hogy önmagában a tiltás még nem segítene felfedni a bulimia és az anorexia elterjedtségét.

Az MHI arra kéri az anyaintézményét, a British Fashion Councilt (Brit Divattanács, a londoni divathét szervezője), hogy tegyen ajánlásokat a modellügynökségek számára. Az is felmerült, hogy a modellek érdekvédelmi fórumot alapítanának. A szakemberek szeme előtt a sérülékeny tizenhat évesek lebegnek, akik olykor szexuális visszaélés áldozatává válnak. Nem csoda, hiszen vonzó felnőtt nőket testesítenek meg a kifutón.

Nálunk a kor nem akadály

Magyarországon nincsenek előírások arra nézve, hogy hány éves kortól lehet modelleket alkalmazni. Annelise Arieli, a Face Modellügynökség vezetője például azt mondta, hogy a tizenhat év tökéletes életkor a karrier elkezdéséhez. "Ők még nem utaznak külföldi divatbemutatókra, hanem a portfóliójukon dolgoznak." Hozzátette, hogy Milánó és New York sem tiltakozik a fiatalkorú modellek ellen, viszont Párizsban nem alkalmazhatják őket az ügynökségek. Arieli elmondta, hogy náluk a legfiatalabb modell tizenöt éves, és megerősítette, hogy tényleg lehet probléma a túlzott soványság. "Van olyan kliens, aki nem alkalmazza a soványabb lányokat, mert egyszerűen nem áll jól rajtuk a ruha". Volt már, hogy ő maga is elküldött vézna modellt. "Bár azt nem figyeljük, hogy tényleg hadilábon áll-e valaki az evéssel."