horoszkóp

Endrei Judit mosóporral menti meg a Földet

2006.04.12. 16:34
Április közepétől jön a kompakt mosópor, amellyel a gyártók szerint még az is védi a környezetet, aki nem is akarja. A kampányt egy porszívónak öltözött mosógép és Endrei Judit erősíti.

Mintegy harmadával csökkenhető a mosóporfelhasználás a háztartásokban a 2006 második negyedévében bevezetésre kerülő kompakt mosóporok segítségével - ígéri a meglehetősen vicces, Mosóporok a fenntartható fejlődésért című program. Ennek keretében a legnagyobb mosószer- és egyéb vegyipari termékgyártóit tömörítő Európai Mosószeripari Szövetség (A.I.S.E.) úgy döntött jelentős lépéseket tesz a környezetvédelem érdekében. Rosszindulatunk meggátol bennünket abban, hogy a program mögött puszta környezettudatosságot gyanítsunk, egyelőre azonban nem jöttünk rá a megoldásra.

Mindenki örül

A program az Európai Unió összes országát érinti, és ennek keretében némi átmeneti idő beiktatásával az összes, háztartásban használt fékezett habzású mosóport lecserélik kompakt mosóporra. Az Európai Mosószeripari Szövetség szerint ezzel csökken a környezeti terhelés, hiszen ha eddig 150 gramm mosóport használtunk egy adag mosáshoz, most 100 gramm is elég lesz, és így a gyártók szerint kevesebb szennyező anyag kerül a vizekbe. A mosópor környezetbarát és fogyasztóbarát egyben, hiszen kevesebb helyet foglal, így kisebb szállítási költséggel és csomagolóanyag-felhasználással jár, másrészt a fogyasztóknak is könnyebb lesz hazacipelni.

Porszívó vagy mosógép?

Az új mosóporok mindegyikén rajta lesz az EuroCompact logó, így ha a vásárló nem ismerné fel a kisebb csomagot, az embléma alapján biztos rátalál. A mosóporgyártók kezdeményezését egyébként a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium is támogatta, nekik kettőjüknek sikerült összehozni azt a reklámot, amiben egy mikrobinak öltöztetett, porszívó-gégecsövekkel megtoldott animált mosógép a kompakt mosópor vásárlására buzdít mindenkit. Ha most nem értik mire gondolok, jövő héten rájönnek. A szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatón egyébként a minisztérium munkatárásnak csak mosolygásra tellett, egy szót sem szólt arról, valóban kiérdemeljük-e a környezettudatos jelzőt a kompakt mosópor vásárlásáért.

Felmerül a kérdés, attól, hogy valami koncentráltabb formában tartalmaz valamilyen hatóanyagot, valóban kevesebb anyagfelhasználásra van-e szükség, és tényleg csökken-e a környezetre mért teher? Murányi István, az A.I.S.E magyarországi tagozatának vezetője szerint a válasz feltétlenül igen, vitatkozni ezzel nem nagyon tudunk. Szintén felmerül kérdésként, megszokják-e a fogyasztók, hogy az új mosóporból kevesebbet kel használni, illetve, hogy ennek érdekében átszabják-e például az adagolópoharat, vagy a mosógépek adagolódobozát? Mert ha nem, megeshet, hogy a mosóporgyártók járnak jól azzal hogy ugyanolyan áron árulják termékeiket, ám a fogyasztók többet használnak belőle.

Endrei Judit és a kék bolygó

A kompakt mosóporok hazai reklámozását Endrei Juditra bízták, aki saját bevallása szerint is rendkívül líra hangnemben próbálta előadni a mosóporokról kialakított véleményét. A beszéd elején elhangzott dinoszauruszoktól és fenyőerdőktől végül eljutott a józan paraszti észen át a csillagokig, mindebből pedig végül azt a következtetést vonta le, hogy őrizzük meg a kék bolygót kéknek, ehhez pedig a kompakt mosóporon át vezet az út. Ezt a szemléletmódot kellene közvetítenünk önöknek, kedves olvasók, ám mi mégis is inkább azt ajánljuk, legyenek kritikusak minden mosóporral szemben. Mert szerintünk nem sok közük van a környezetvédelemhez.