horoszkóp

Rendőrök is segítették az MTV gerilláit

2007.10.11. 16:54
Az MTV piros gitárjait az éj leple alatt rakták ki a gerillakampány lelkes résztvevői. Barátjuk a néptelen utca és a kampós végű bot, ellenségük a kamera és a magas talapzat. Egyedül a rendőrök szerepe maradt misztikus.

Az újonnan indult magyar MTV úgy gondolta, a gerillakampány eszközeivel tud igazán berobbanni a köztudatba, így Budapesten és a vidéki nagyvárosokban piros gitárt raktak a szobrok nyakába. A kampány kapott hideget, meleget az elmúlt napokban, hisz van, aki szerint egyenesen zseniális ötlet volt, mások kegyeletsértőnek tartják, hogy nemzetünk nagyjainak nyakába olyan ocsmányság kerüljön, mint egy cseresznyeszínű kartongitár. Aztán ott van a harmadik nagy tábor, akik szerint az egész egy jól eltalált reklámfogás, viszont inkább csak a "kampány" szóval lehet jellemezni, mintsem azzal, hogy gerilla akció lett volna.

De vajon mit szóltak hozzá azok, akik az országban legelsőként pillantották meg Kossuthot és Lisztet gitározni az éjszakában - a rendőrök? Nekik rögtön, ráadásul hivatalos személyként kell reagálniuk, ha meglátják, amint valaki alsógatyában gázol keresztül a szökőkút vízén azért, hogy egy kartongitárt akasszon a középen álló szobor nyakába. Viszont az akció résztvevőinek elmondásából kiderül, hogy még a szabálysértési és büntetőjogi ismeretekkel felvértezett rendőrök bicskája is beletört a dologba.

Nézze meg képeinket!

A szegedi csapat - munkanevén Második dé - tagjai koppantak a legnagyobbat. Ádám és Péter éjjel érkezett a városba, hogy a sötétség is segítse akciójukat. "Elkezdtük pakolni a gitárokat annak rendje, módja szerint. A külvárosi részek felől kezdtük, hogy a forgalmasabb részeken minél gyorsabban végezzünk és ne szúrjon szemet a dolog. Már az elején elmentek mellettünk a rendőrök néhányszor az éjszakai járőrautóval. Próbáltunk úgy csinálni, mintha csak fényképeznénk, ami hajnalban nyilván nem annyira hihető, úgyhogy elkezdődött egy macska-egér játék. Felraktunk egy gitárt, elmenekültünk, kikerültük a rendőröket, és így sikerült is végül 27 gitárt felrakni.

A szalag rejtélye

Hajnali fél ötre már csak az utolsó kilenc gitár volt a Második dé hóna alatt, amikor hirtelen megjelent egy járőrautó, aztán a második is. Mikor a rendőrök kipattantak a kocsiból, ők persze azonnal próbálták megmagyarázni, hogy "mi ez az egész, de nem igazán hatotta meg őket a dolog, inkább azt szajkózták, hogy elkobozzák a fényképezőgépet, meg hogy már az is rongálásnak számít, ha felmászol egy szobor talapzatára. Arról nem is beszélve, hogy ez polgárpukkasztás és meggyalázzuk a szobrokat". Majd a rendőrök azt firtatták, hogy a fiatalok tudják-e például, hogy "hány cégnek logójában van benne Sárkányölő Szent György?!" Végül felvették az adataikat és leszedették velük az összes gitárt, majd átvételi jegyzőkönyvet írtak. "A rendőr a jegyzőkönyv felvételekor hangosan mondta a szöveget, hogy mi is tudjuk, miről van szó pontosan: 'Mai napon szabálysértési eljárás folyamán lefoglaltunk 21 darab, MTV-s piros gitárt, fekete szalll szal ... Hány 'l' a szalag? Szalaggal.' A szegedi csapat tagjai ellen eljárást indítottak, és az ügyet a XI. Kerületi rendőrkapitánysághoz irányították át.

Klikk!

Szolgáltak és védtek

A szolnoki csapatot már az első szobornál meglátták a rendőrök: "Amikor elmondtuk, hogy egy országos kampányról van szó, és minden szobor kap egy szép piros MTV-s gitárt, annyira megtetszett nekik az ötlet, hogy még segíteni is akartak. Kérdezték, hogy ismerjük-e a terepet, vagy segítsenek megtalálni a szobrokat, de volt GPS-ünk, úgyhogy először nem is volt rá szükség. Aztán a végül nagyon jól jött, hogy ott voltak és segítettek, mert nem találtuk az utolsó szobrot, úgyhogy amikor összefutottunk velük, odavezettek. Azért persze felvették az adatainkat is, de ez normális, egy szimpla igazoltatásnál is így van."

A két szélsőséges esettől eltekintve a rend őrei általában vagy nem vették észre a jól rejtőzködő gitáros gerillákat, vagy ha fel is tűnt nekik a ténykedés, a kötelező "megkérdezhetem, hogy mit csinálnak?" kérdés után elhajtottak, mivel meggyőződtek róla, hogy ha nem történt rongálás, túl nagy baj nem is lehet majd belőle. A gitárokon feltűnő MTV logó is nagy segítséget nyújtott a békés rendezésben, hisz a felelős semiképp nem válik majd köddé.

Változatok gerillára

Nem mondhatni, hogy Magyarország tobzódna a hasonló gerillaakciókban. A gerillakampány minden esetben illegális, hiszen hiányzik az illetékes hatóságok engedélye a reklám elhelyezéséhez vagy a tevékenységhez - nyilván azért, mert lehetetlen lenne engedélyt kapni például arra, hogy a metrón sörösdobozokat húzzanak a kapaszkódókra, vagy bombának álcázott világító tárgyakat helyezzenek el a hidak lábára, mint ahogy Bostonban történt és hatalmas riadalmat keltett. A gerillakampány néha felér egy művészeti alkotással, mint például az egyik indiai étterem reklámja, amely során hatalmas műkagylókat helyeztek el a mumbai tengerparton, vagy a Puma antwerpeni akciója , amikor kétezer fehér léggömböt engedtek el, amelyekről a reklámozott széria termékei lógtak.