Egy angol gyógyszergyártó cég univerzális étvágycsökkentő szer kifejlesztésén fáradozik. Az új gyógyszer működésképtelenné teszi az agy azon receptorait, amelyek a marihuána szívása után fellépő ellenállhatatlan étvágyért (munchies) és a függőségért felelősek.
A Sanofi-Synthelabo cég hétfőn kiadott éves jelentésében arról adott hírt, hogy az általuk kifejlesztett rimonabant nevű, éhségérzetet gátló szer milliárdos bevételt hozhat számukra, olvasható a gyógyszeripari cég honlapján.

Munchies

Az új szer kikísérletezésésénél a kiindulópont az a tény volt, hogy a marihuánát szívó emberek gyakran rendkívüli éhségről számolnak be egy-egy spangli elszívása után. A jelenséget a szívós szubkultúra az angol „munchies” kifejezéssel illeti, amelyet magyarul talán „nassolhatnék”-nak nevezhetünk. A kutatók úgy vélik, ha az agy felületén elhelyezkedő ún. kannabinoidreceptorok felelősek az éhségérzetért, akkor ezek mesterséges blokkolásával csökkenhet az étvágy.

Az emberi agyból vettek mintát

A gyógyszergyártó cég kutatói úgy vélik, a központi kannabinoidreceptor (CB1) szerepet játszik az elfogyasztandó étel mennyiségének szabályozásában, illetve a függőség kialakulásában. A rimonabant egy lehetséges CB1-gátló, amelyet az emberi agyból kinyert kannabinoid klónozása után tudtak előállítani a kutatók.

Állatkísérletekben azóta többszörösen bizonyítást nyert, hogy a rimonabant alkalmazása során csökken a zsírok és szénhidrátok iránti vágy, ezáltal kevesebb súlyfelesleg halmozódik fel.

A gyógyszer a tesztelés utolsó (harmadik) fázisában van, a termék 2006-ra piacra is kerülhet.

Kövérség = betegség

A Sanofi vállalat által kiadott közleményből kiderül, a szer kidolgozására azért van szükség, mert napjainkban a legtöbb egészségügyi problémáért az elhízás okolható. Többek között a szív- és keringési betegségekért, a cukorbetegségért, illetve többfajta rákos megbetegedés, leginkább a mellrák és a végbélrák kialakulásáért felelős a túlsúly.