Az angol párok egymást ösztökélik a plasztikai műtétre, hogy előnyösebb, és partnerüknek jobban tetsző külsőhöz jussanak, derül ki egy felmérésből. Egyre többen akarnak a sztárokra hasonlítani, és sokan gondolják úgy, hogy a szép külső vonzza a sok pénzt.
Az angol Harley Medical Group által végzett felmérés során a plasztikai műtéten átesettek közül minden negyedik állította, hogy párja is alávetette magát valamilyen szépészeti beavatkozásnak - és az adatok szerint ez a jelenség egyre nagyobb méretet ölt, írja a BBC.

Híres arcot akarok

Pszichológusok szerint mindez a tökéletes alakú sztároknak tudható be, hiszen az emberek egyre inkább szeretnének rájuk hasonlítani. A pszichológusok mellett egyébként már az angol sebészek is nemtetszésüket nyilvánították ki egyes tévéműsorokkal kapcsolatban, amelyek szerintük helytelenül inspirálják a nézőket a plasztikai műtétre. Az MTV-n futó, Híres arcot akarok (I Want a Famous Face) című műsor, az Esztétikai Sebészek Brit Társasága szerint irreális elvárásokat sugall a nézők felé.

A Harley Medical Group vezetője, Luoise Braham szerint teljesen egyértelmű, hogy a párok egymást ösztönzik a plasztikai műtétre. "Persze a legtöbb esetben nincs szükség hosszas rábeszélésre, de evidens, hogy sokan bátorítják partnerüket, tárja fel a plasztikai műtét nyújtotta lehetőségeket. Aztán látják a változást rajta, mind fizikai, mind pszichikai értelemben, és rájönnek, hogy ők sem akarnak lemaradni, vagy kilógni a családi fotóalbumból."

A társas összeillés teóriája

"Ha egy pár együtt éli át valamelyikük plasztikai műtétjét, és ráadásul boldog időszaknak élik ezt meg, a másiknak sem tűnik olyan ijesztőnek a dolog, és ez őt is bátorítja a műtétre." - mondja Linda Papadopoulos, pszichológus. A páros plasztikai műtét jó példája az úgy nevezett "társas összeillés teóriájának", amelynek lényege, hogy az emberek olyan partnert szeretnek választani, aki külsejében és megjelenésében azonos színvonalon áll vele. Mindemellett persze Papadopolous is megerősíti, hogy nagy szerepet játszik a plasztikai műtétekben az a vágy, hogy az emberek szeretnének hasonlítani kedvenc sztárjaikhoz.

"Ráadásul az utóbbi időkben gombamód szaporodtak a tökéletes sztárpárok, mint a Beckham házaspár, vagy Madonna és Guy Ritchie. Ez persze azt a sztereotípiát erősíti, hogy a szerencse a jó külsővel rendelkező embereknek kedvez" - folytatja a pszichológus. "Ha te szép vagy az jó, de ha még a partnered is szép, sokkal boldogabb lehetsz."

Túl sok a pénz

Egy másik pszichológus, Karen Liao azonban úgy véli, az a jelenség, hogy egyre több pár végez plasztikai műtétet egyszerűen annak tudható be, hogy az embereknek egyre több pénzük van. "Régebben ha volt egy kis pénzük, új frizurát csináltattak, vagy vettek egy új ruhát, manapság azonban megváltoztatják az egész megjelenésüket és plasztikai műtétet végeztetnek." - mondja.

A Harley Medical Group intézeteiben a legnépszerűbb plasztikai műtét a zsírleszívás, a férfiak és a nők körében egyaránt. A nők körében népszerű még a mellnövesztés, de érdekes módon mellcsökkentő műtétnek is egyre többen vetik alá magukat. Ugyanígy egyre többen kérnek orrműtétet és arcfelvarrást is, nemcsak itt, hanem a többi plasztikai sebészeten is.