horoszkóp

A férfiak imádni fogják Magony Zsuzsannát

2008.06.30. 16:54
Végre valakinek eszébe jutott, hogy a divat legyen jó is valamire. Akár több mindenre egyszerre. A táskává alakítható kabátjaival hírnevet és díjakat szerző Magony Zsuzsanna mindenkinek tervez biciklistáktól menyasszonyokig, kisgyerekektől nomádokig, és valami olyat tud, amit a férfiak sokkal jobban szeretnek a divatozásnál. Egy sikersztori kezdete, avagy fiatal magyar tervező stúdiójában jártunk.

"Moholy-ösztöndíjas vagyok, fejlesztem a táskakabátokat. De megrendelésre is szeretek dolgozni, mert igazából feladatközpontú vagyok. Nagyon szeretek úgy dolgozni, hogy van egy megrendelés, ami által meg van kötve a kezem, és ebből kell kihozni valami jót. Esküvői ruhákat is tervezek például, amit sok tervező nem nagyon szeret"- válaszolta a fiatal tervező, amikor jelenlegi munkáiról kérdeztük.

A tervezők szeretnek elszabadulni

Miért nem szeretik? - szúrtuk közbe a kézenfekvő kérdést. "Azért, mert a tervezők ilyenkor nagyon szeretnek elszabadulni, szabadon alkotni, de a megrendelő az, aki a ruhát majd felveszi, és nem biztos, hogy egyezik az ízlésük. Én viszont szeretem az embereket megfigyelni, megpróbálok belelátni a személyiségükbe, szeretem meghallgatni, hogy a megrendelő mit szeretne, és kitalálni, hogy mi az, ami igazán neki való. Sokszor van úgy, hogy amikor kész a ruha, a megrendelő azt mondja, hogy pont ilyenről álmodott, pedig nem tudta pontosan elmondani. Ez a legnagyobb dicséret. A megrendeléseken kívül dolgozom csak úgy, magamtól is. Kitalálok valamit, megcsinálom, és a WAMP-on eladom. Ezek egyszerűbb, de szép ruhák, amiket lehet hordani, szerethetők."

Esőben, sötétben és hidegben, biciklin elegánsan cipekedve pont jó lesz

Ugye az ön mobiltelefonján is van fényképezőgép? Meg számológép, diktafon, határidőnapló, játéközön, rádió, WAP, mp3-lejátszó, képszerkesztő... Ha egy telefontól minimumkövetelmény, hogy a telefonáláson kívül még kismilló más célra használható legyen, miért érjük be egyféleképpen használatos ruhadarabokkal? Magony Zsuzsanna nem érte be. Korábban kísérletezett már átalakulni képes készségfejlesztő játékokkal, változtatható övtáskákkal, állítható térfogatú hátizsákokkal, végül diplomamunkaként olyan kabátokat tervezett, amelyek az "urban nomad" zászlaja alatt biciklizéshez is ideálisak, fényvisszaverő csíkok is vannak bennük és vízhatlanok, és egy mozdulattal táskává alakíthatók át. Az ötlet (és a kivitelezés) elnyerte a 2007-es Magyar Formatervezési Díjat, sőt, a Moholy Ösztöndíj keretében további három éves muníciót is kiérdemelt gazdájának a kollekció tökéletesítésére.

Katt ide, és bepillanthat az átalakítható divat rejtelmeibe!

Ezt válaszolta, amikor a második évében járó táskakabát-projektről kérdeztük

"A diplomámra valami nagyon "jót" akartam. Ebben a kollekcióban benne van minden, ami engem érdekel. Nemcsak az benne a fontos, hogy multifunkcionális, hanem az is, hogy városi életmódra tervezett, a mozgás áll a középpontban. Mivel nem szeretem, ha egy többfunkciós tárgyról ordít, hogy többfunkciós, ezért én elmentem az elegancia irányába. Gondoltam, ezt így még nem csinálta senki. De aztán, amint az a multifunkcionális tárgyaknál lenni szokott, egy csomó funkcióról kiderült, hogy felesleges, így ezeket a későbbi darabokból kihagytam. A nőknél a tárolási funkciónál húztam meg a határt, de a férfiaknál ez előtérbe kerül majd. Nagyon szeretik a zsebeikben hordani a cuccaikat! És a férfiaknál a táskák típusa is más lesz."

Női rafinéria, férfias praktikum

Valóban, inkább a férfidivat fektet hangsúlyt arra, hogy a termékek jók is legyenek valamire, lehetőleg minél több mindenre, de Magony Zsuzsanna munkáiban közben azért természetesen fellelhető a nőkre jellemző könnyedség, kifinomultság is. Ez utóbbit természetesen le kell majd vetkőznie a férfikollekció kedvéért, aminek mi roppant nagy jövőt jósolunk. Jellemző egyébként, hogy a nőknek készült kollekció már teljes egészében elkelt, de a vásárlók, egyetlen kivétellel, mind külföldiek voltak.

Ezt válaszolta, amikor azt állítottuk, hogy a divatos dolgok mindig kényelmetlenek

"Ez nem így van. A nagyok, például szerintem a Prada, azért figyelnek erre. Az igazán jók attól jók, hogy bármit megtehetnek, és a végén működni fog. Persze van olyan is, akit nem érdekel a funkció, és akár szanaszét hullhatnak a ruhái, de közben el kell ismerni, gyönyörűek. Én mindenesetre nem annyira a fashion, hanem inkább a design oldaláról közelítem meg a munkámat. Amikor ezzel foglalkozni kezdtem, éppen a multifunkcionalizmus volt a divat, amiről aztán idő közben kiderítették, hogy mégse jó. Ez persze időleges, mert megint kezd erősödni ez a vonal, mindenesetre én is gondolkodtam már a nulla funkción."

Rákérdeztünk, és ez utóbbi azt jelenti, hogy egy tárgy pontosan azt teszi, és nem többet, mint amire kitalálták. Részünkről nem kifejezetten lelkesedünk az ötletért - éljen a multi!