horoszkóp

Függőséget okoz a napozás

2004.07.23. 17:11
Az ultraibolya sugárzás fokozza az endorfintermelést, emiatt kelt kellemes érzést a napozás - állapította meg egy amerikai kutatócsoport. A szoláriumok látogatói a tökéletes barnaság és a napozás okozta boldogság érzéséért hajlamosak a bőrrák veszélyének is kitenni magukat.
A kutatók úgy vélik, hogy az ultraibolya sugarak hatására a vérben olyan anyag termelődik, amitől az ember kábítószeres élményhez hasonló feldobottságot érez - olvasható az amerikai bőrgyógyászati akadémia hivatalos lapjában, a Journal of the American Academy of Dermatology-ben, ahol a kutatás eredményeit közzétették.

UV-függők

Az Estée Lauder önbarnítója (Fotó: FWD)
A North Carolinai Wake Forest Egyetemen a kutatást végző csoport szerint ez a pozitív hangulatváltozás okolható azért, hogy egyesek nem veszik elég komolyan a bőrrák veszélyét.

A csapat tizennégy olyan 16 és 34 év közötti embert vizsgált, akik hetente rendszeresen kétszer szoláriumba járnak. Mindegyik kísérleti alany 15 percet töltött szoláriumban UV-sugárzásnak kitéve, majd 15 percet úgy, hogy az UV-sugarakat kiszűrték. Az önként jelentkezőknek nem mondták el melyik esetben érték őket barnító sugarak, és melyikben nem. Az alanyokat később megkérdezték, hogy vissza akarnak-e térni valamelyik szoláriumba. Tizenketten úgy döntöttek, visszatérnek, 95 százalékuk pedig az UV-sugarakat kibocsátó szerkezetbe feküdt vissza. Azt mondták, ott jól érezték magukat, és teljesen el tudtak lazulni.

Káros szenvedély

A szakértők úgy vélik, a napozás endorfint juttat a véráramba. Az endorfin felelős többek között azért is, hogy az ember edzés után jól érzi magát. A gyakori napozók függővé válhatnak a napozást követő jó érzéstől. A kutatásvezető professzor, Steven Feldman elmondta: "Úgy hisszük, hogy az ultraibolya sugarak jó hatással vannak az ember hangulatára, és az általuk kiváltott jó érzések miatt hajlandóak az emberek kitenni magukat a napozás veszélyeinek."

A napozás káros hatásai a bőr korai öregedése, a bőrrák, és a szürke-hályog kialakulása lehetnek. Az orvosok azt tanácsolják, hogy lehetőség szerint ne járjanak az emberek szoláriumba.