Átlátszó csipkeszoknyás punknőkről álmodott Makány Márta

2006.12.05. 22:46
Makány Márta elmondta, nem szereti a komoly és rossz hangulatú divatbemutatókat. Ennek épp az ellenkezőjét sikerült kifutóra állítania, de gazdagabbak lettünk az albioni gót punknak öltözött Kentaur mondataival, és a zongoristával kacérkodó topmodell záróképével is.

„Hadd kínáljam meg egy light szaloncukorral. Azért light, mert párszor lá-ejtettem”- szólított meg egy Mikulás, akire a poénja után döbbenten néztünk kezünkben a wellcome szaloncukorral. Az albertfalvai Pappas autószalon bejáratához ekkor Csomor Csilla, majd Bencze Ilona érkezett, a Mikulás és a fotósok hozzájuk léptek, hátuk mögött Makány Márta brandjét jelző Nara feliraton megmozdult az „r” betű. Úgy tűnik, túl korán érkeztünk a divatbemutatóra, ezért egy fűtőtest mellől néztük végig a vendégek érkezését, és néhány neccharisnyával viselt arany körömcipő láttán kezdtünk feloldódni.

Kaptam rúzst, megszántak

„Jól nézel ki, Márta” – szólította meg egy ismerőse az ocelotmintás ruhás tervezőnőt a bejárathoz közel, akinek válasza már sejtette, vidám estének nézünk elébe: „Kaptam rúzst, megszántak”. Kalandvágyból az első sorba ültünk, ahol fél órával a bemutató előtt már utat kellett törni a sor szélén ülő Schiffer Miklóson keresztül. „Ide azoknak tanácsos ülniük, akik vásárolni szeretnének”- mondta a szomszédunk, és akkor tűnt fel, a kifutó másik oldalán a Hip Hop Boyz Real Action nevű könnyűzenésze ül ezüst kalapban, Szabó-Stein Imre azonban csak a második sorban keresett helyet az impozáns, tömött csarnokban.

Makány Márta javarészt esküvői ruhákat tervez, nem ritka, hogy az örömszülőknek, és a násznépnek is készít ruhát arra az alkalomra. A pályája kezdetén inkább stylist munkákat vállalt, politikusokat öltöztetett, és sorozatszereplőket mindkét kereskedelmi csatornán. Az országos ismertséget a Magasztár hozta meg számára, ahol Lakatos Márkkal közösen dolgozott. Makány Márta legutóbb három évvel ezelőtt tartott divatbemutatót, amelyről egy résztvevő azt állította „esetlegesen bájos” volt.

Csipkeblúzok, áttetsző, horgolt szoknyák

N麺e meg k鰥inket!

Ennek tudatában nem csodálkoztunk, ha a kifutón vonuló némelyik modell ruhájából cérnaszál hullott ki, vagy ha közelről látható volt, hogy beszegetlen maradt egy horgolt ruha ujja, nem zárhatjuk ki, hogy direkt nézett ki így. A jelek szerint Makány Márta szezonális kollekciót sem szokott tervezni, néhány darabja a tavaly téli Gautierre emlékeztetett, de sok volt az aktuális trendektől független, néhány formabontó eseményen hordható darab.

Az állatmintákat sajnos semmilyen formában nem tudjuk elviselni – és számunkra volt a legnagyobb meglepetés – de itt mégis tetszettek. A közönséget megosztották a csillogó lurex-zakók, de láthatóan az élénk színű selyemruhákat kedvelték, és a míderrel kombinált Burberry-kockás hagymaszoknyákat. Ekkor mi egy ötvenes úr arcát figyeltük érdeklődve, ahogyan a csipkeblúzokból kivillanó mellekre, és áttetsző szoknyák alatti bézs cérnatangákra reagál. A bemutatót az esküvői ruhák zárták, mielőtt a modellek végleg kiléptek volna a Swarowsky kristály-függönyön.

Gábor a míderekre gondol

Klikk!

„Makány Márta olyan, mint férfiban Herczeg Zoltán”- foglalta össze sejthetően pozitív véleményét a bemutató után Erdőhegyi Brigitta az üzlet másik felében tartott fogadáson. A másik érintett divattervező ekkor a borospult felé közeledett, távolról kígyómintásnak tűnő, közelről inkább nyomott csipkemintás zakóban. „Nekem az ujjatlan, merev felsők tetszettek, nagyon vonzóak” – magyarázta Kasza Gábor a Chrystalból, mire a csapat divattervezője, Palik László Pegan hozzátette nekünk, Gábor a míderekre gondolt. „Most voltam először divatbemutatón, nagy élmény” – magyarázta az énekes, aki koncerteken legtöbbször a színpad legtávolabbi pontján keres helyet, és meglátva Makány Mártát az immár üres sorok közt, Lajtai Katival az élen elindult gratulálni, a móka kedvéért mi is mentünk.

A tervezőnőt ekkor épp a feleségével érkező Kentaur dicsérte. „Jól esik, amit mondasz, te egy nagy ember vagy” – reagált Makány Márta. „A szélességemre, vagy a magasságomra érted?” – kérdezett vissza az albioni gótikus punkként megjelenő díszlettervező, mielőtt a Chrystal megközelítette volna a tervezőnőt.

Most kell a szerelem

„Nem szeretem a komoly, rossz hangulatú divatbemutatókat” – mondta Makány Márta, akivel a női önbizalomról, és a személyre szabott divatról is beszélgettünk, mialatt folyamatosan gratuláló ismerősök érkeztek. Ezt követően a vendégek egy része hazament, Árpa Attila állt az bemutatót koreografáló feleségével egy reflektor alatt, és egy fotóssal egyeztetett a róluk készülő képről, és barokk operahallgatáshoz, bordóba öltözködött Lakatos Márk csevegett kedélyesen néhány lánnyal. A kedvenc záróképünkben azonban a Topmodellben feltűnt Papp Valentinát láttuk, aki a zongora mellé állt vörösborral a kezében, és áhítattal nézte Nyáry Károlyt, amint azt énekelte: Kicsi, gyere velem csókot csenni, most kell a szerelem.