horoszkóp

Internettel gyógyítható a depresszió

2005.11.08. 09:27
Az internet éppoly hatékony lehet a depresszió kezelésében, mint a képzett pszichiáter által vezényelt csoportterápia - állítja egy svéd tudós.

A Gerhard Andersson, a Linköping Universitet professzora által kidolgozott úgynevezett internetes kognitív-magatartásterápia, amelyet kiegészítő vagy alternatív kezelésként lehetne alkalmazni, segít a betegeknek megszabadulni negatív, vagy destruktív érzéseiktől, s ezáltal gyökeresen megváltoztatni egész gondolkodásmódjukat - olvasható a JNews című orosz hírportálon.

Csináld magad pszichiátria

A program a "csináld magad" elven alapul, vagyis a betegeknek egyedül kell átrágniuk magukat nyolcvankilenc oldalnyi szövegen és elvégezniük az öt csoportra, pontosabban modulra bontott gyakorlatokat. A kísérletben 117, a depresszió enyhe, vagy középsúlyos formájában szenvedő önkéntes vett részt, akiknek egy része az internetes kognitív-terápiában, a többiek pedig hagyományos csoportos foglalkozásokon vettek részt.

Tartós javulás

Az internetes csoportba besorolt betegek 37 százaléka hamarosan feladta, mivel túl magasnak tartotta a program által támasztott követelményeket. Azok viszont, akik végigcsinálták, a terápia végén azonnali javulásról számoltak be: kevesebbet szenvedtek az álmatlanságtól, javult a fizikai állapotuk, és célokat tűztek maguk elé. A betegeket a kísérlet befejezése után még hat hónapon át figyelték meg, s mint kiderült, a javulás tartósnak bizonyult.