Egy új-zélandi házaspár Supermannek akarta keresztelni gyermekét, nemrég pedig egy kínai pár akasztotta ki a hivatalnokokat azzal, hogy gyermeküknek az @ nevet szánták. A celebeknek vannak a leghülyébb, ehető nevű gyerekeik.

Pat és Sheena Wheaton annyira megörült, amikor meglátták kisbabájuk első ultrahang felvételét, hogy első felindulásukban 4Realnek, azaz Komolyannak akarták elnevezni a gyereket. Mivel Új-Zélandon a számmal kezdődő neveket tiltja a törvény, ezért inkább a Superman mellett döntöttek. Egy svéd házaspár már nem járt ilyen jól, a hatóságok ugyanis megtiltották nekik, hogy az Acélemberről nevezzék el gyermeküket. És a kínai szülők is hiába bizonygatták, hogy az @ mandarin nyelven kiejtve (ai-ta), azt jelenti, hogy "szeressétek őt", az illetékesek elutasították kérésüket.

Sugárhajtású gyerekek

A furcsa nevek terén természetesen a celebek vezetnek. Szinte versenyt űznek abból, hogy ki tud minél döbbenetesebb nevet adni gyermekének. John Travolta, aki köztudottan rajong a lökhajtásos repülőgépekért, Jettnek keresztelte fiát. Robert Rodriguez rendező szintén imádja a gyors járműveket. Az ő porontyait Rocketnek (Rakétának), Racernek (Autóversenyzőnek) és Rebelnek (Lázadónak) hívják. Kivételt csak Rouge (Vörös) nevű kislánya képez.

Állati

Egyes sztárok jobban tették volna, ha gyermeknemzés helyett örökbe fogadnak egy aranyos kiskutyát vagy macskát, a trónörököseik nevei ugyanis inkább egy cuki házi kedvenchez illenek. Íme egy-két példa: Bob Geldof és Paula Yates gyermekei a Fifi Trixibell, a Peaches és a Pixie nevet kapták szüleiktől, Jamie és Jules Oliver szintén nem nőtt fel a névválasztás komoly feladatához, két kislányukat Poppy Honey-nak és Daisy Boo-nak hívják. Jordan, a dúskeblű angol botrányhősnő pedig Princess Tiaamii-nak keresztelte pár hónapos kislányát. De ne feledkezzünk meg Frank Zappa sütinevű lányáról, Diva Muffinról sem.

Csak természetesen

Vannak hírességek, akiket a világegyetem, illetve bolygónk élővilága ihletett meg. Míg az egyik legismertebb sztárgyerkőc, Gwyneth Paltrow és Chris Martin kislánya az almáról kapta a nevét (Apple), a híres színész, Forest Whitaker csemetéjét Oceannek kell szólítani. Simon és Yasmin Le Bon két csemetéje, Amber Rose és Tallulah Pine a rózsával és a fenyővel áll névrokon-
ságban. A harmadik gyerkőc is természet-
közeli nevet kapott, őt Saffron Saharának hívják. Stingnek és Frances Tomelty-nek szintén egy növénynév, konkrétan a fuxia tetszett meg. Emma Thompson és Greg Wise nem cicózott sokat, ők a Föld istennője, Gaia előtt rótták le tiszteletüket. Akkor most tekintsünk a csillagok felé. Andre Benjamin és Erykah Badu kisfia a Seven Sirius nevet viseli. Ha már itt tartunk, vegyük sorba a „holdkóros” sztárokat is: Frank Zappa a Moon Unit, Sylvester Stallone és Sasha Czack a Sage Moonblood, Frank Lampard és Elen Rive pedig a Luna Coco Patricia nevet adták gyereküknek. Ha nem lennének született híresek, ők valószínűleg magyarázkodhatnának az állásinterjúkon.

Szigorú törvényhozók

A fenti példák jól mutatják, hogy sok országban elég liberálisan kezelik a névválasztást és szinte minden megengedett, de például Dániában, Spanyolországban, Argentínában, Németországban listát közölnek azokról a nevekről, melyek közül a leendő szülők választhatnak. Ugyanez a helyzet nálunk is, az 1982. évi 17. törvényerejű rendelet ugyanis előírja, hogy csak a MTA által összeállított utónévjegyzékből lehet választani. Amennyiben a szülők mégis egy olyan név mellet döntenek, mely nem szerepel ezen a listán, az Akadémia dönt arról, hogy apu ás anyu szeme fényét hívhatják-e mondjuk Pöttyös Labdának. Ha el akarjuk kerülni ezt a hercehurcát, akkor lapozzuk fel a Ladó-féle utónévkönyvet, melynek eredeti változatát ugyan 1971-ben adtak ki, de azóta folyamatosan frissítik. 1997-ben például megjelent az Új magyar utónévkönyv, és az Anyakönyvi Értesítőben utánanézhetünk a legújabb elfogadott neveknek.

Mi a leghülyébb keresztnév?
Ismer vicces keresztneveket? Vagy esetleg kitalálta a legeredetibbet a gyerekének, de elutasították a kérelmét? Írja meg!