horoszkóp

Tolldísz és kalipszó: a Notting Hill idén a szabadoké

2007.08.27. 13:35
Nálunk egy melegfesztivál sem zajlik le zavartalanul, így nehezen elképzelhető, hogy brazil ritmusokra rázná a tömeg önfeledten, például az Andrássy úton. Viszont London nyugati részén, a Notting Hillen millió, tollas fejdíszes ember színes jelmezekben járja a salsát, és a felhevült ifjak is akcióznak: ötven résztvevőt már le is tartóztattak.

Az eddigi legesősebb brit nyár után szerencséjük van a feneküket épp csak fedő, rikító jelmezbe bújt nőknek, akik a Notting Hill-i karneválra érkeztek Londonba. A fesztivál ragyogó napsütésben kezdődött vasárnap, és idén kétmillió embert várnak összesen.

A Notting Hill a világ második legnagyobb karneválja a riói után. A Karib-szigetekről bevándorló emberek indították el 1965-ben, és kezdetben több rasszista villongást is kiprovokált, de mára hatalmassá nőtte ki magát.

Szabadságot mindenkinek

Az idei utcafesztivál témája a szabadság, a mottó "Set All Free", vagyis legyen mindenki szabad. A fémütős zenére salsázó tömegek - legalábbis elméletben - azt ünneplik, hogy kétszáz évvel ezelőtt törölték el a rabszolga-kereskedelmet. A fesztivált szervező társaság vezetője, Chris Mullard professzor a Guardian szerint annak örült, hogy "mennyi ember felvállalta az idei témát, ami a szabadság, egyenlőség és esély".

Színes jelmezek a galériában

A hatvanas években faji villongások is történtek a fesztivál idején, és ugyan mára ennek a veszélye mérséklődött, de a rendőri jelenlét elég magas. Az indító napon két embert őrizetbe vettek gyilkossági kísérlet miatt, míg hétfőn több mint ötven embert tartóztattak le, mert játékfegyver volt náluk, erkölcstelen viselkedést mutattak, vagy loptak.

A kalipszó dallamai mellett a résztvevők nemcsak a zenét élvezhették, hanem egymást és a hagyományos karibi ételeket is. Mintegy 300 standon kínáltak ennivalót a csaknem 5 kilométer hosszú utcán, és a szervezők arra számítanak, hogy 5 tonna csirke, 16 ezer darab kókusz és 10 ezer liter barna sör fog elfogyni a fesztivál végéig. No és 25 ezer üveg rum.