A nők nem tudnak tapasszal leszokni a cigiről

2004.03.19. 15:16
Az Oxfordi Egyetem kutatói szerint a nők hatvan százalékánál megtalálható génvariáns hatástalanná teszi a nikotintapaszt, éppen ezért a nőknek más módszert ajánlanak a leszokáshoz. A férfiaknál azonban eredményes lehet a terápia.
A nők között lévő igen apró genetikai eltérések többet számítanak, mint gondolnánk, a különbség ugyanis sokat számít a dohányzásról való leszokásban. Egyes nők könnyedén leszoknak a dohányzásról nikotintapasz segítségével, másoknál azonban ugyanez a tapasz egy gén miatt teljesen hatástalannak bizonyul - adta hírül a British Medical Journal.

Egy gén lehet a felelős

Azok a nők, akik rendelkeznek a kérdéses, DRD2 32806 néven ismert gén bizonyos variánsával, kétszer valószínűbb, hogy el tudják dobni a cigarettát, mint azok a nőtársaik, akiknek nincsen ilyen variánsuk. A szóban forgó gén az agy dopamin felvételét kontrollálja, amely anyag az örömérzet kialakulásáért felelős. A nikotin is dopamint szabadít fel a szervezetben, így csökkenti a szorongást.

Az Oxfordi Egyetem vizsgálatába olyan férfiakat és nőket vontak be, akik igen erős dohányosnak számítottak, és naponta legalább 15 cigarettát szívtak. Az önkéntesek vállalták hogy 12 hétig hordják a nikotintapaszt, és közben valamint a program után ellenőrzik őket egy hét, három hónap, fél év, egy év, valamint nyolc év elteltével.

Az ellenőrzés során a résztvevőket biokémiai tesztnek vetették alá, - megmérték többek között leheletük szén-monoxid koncentrációját, valamint, hogy nyáluk mennyi kotonint (a nikotin egyik mellékterméke) tartalmaz,- hogy megbizonyosodjanak valóban teljes-e a leszokás.

A nők egy részénél nem hatékony

A nyolcadik évi kontrollnál vérmintát is vettek a vizsgáltaktól, amivel a DRD2 32806 gén előfordulását is vizsgálták, pontosabban azt, hogy a gén a gyakoribb CC, vagy a ritkább CT, T variánsokat tartalmazza. Az önkéntesek 41 százaléka rendelkezett a ritkább, a többi pedig a gyakoribb CC verziójú génnel.

A kutatók ezek után azt találták, hogy a ritkább CT illetve T variánssal rendelkező nők kétszer sikeresebbnek bizonyultak a dohányzás felhagyásában, mint a nők másik csoportja, a férfiak között azonban semmilyen különbség nem volt tapasztalható.

Dr. Yutkin, a kutatás egyik vezetője a BBC-nek elmondta, az egyelőre nem ismert, a férfiak körében miért nincs különbség a két genotípusú csoport között, ellentétben a nőkkel. Az orvosok elképzelhetőnek tartják, hogy a jövőben könnyen és olcsón tesztelhető lesz a nők génállományal. Ez segítségükre lehet a leszokásban, hiszen könnyebben el tudják dönteni, kinek milyen leszokási forma ajánlott. A kutatást végzők most azt mondják, a CC génvariánssal rendelkező nőknek egyáltalán nem ajánlják a tapaszt.

Az akaraterő nem elég

A kutatás azért számít kiemelkedően fontosnak, mert bizonyítja, hogy az akaraterő mellett a gének, és a dohányos neme is szerepet játszik abban, hogy segítségére lehet-e a nikotin tapasz a leszokásban, vagy sem. Az orvosok mindazonáltal abban egyet értenek, hogy a szociális tényezők nagyobb szerepet játszanak a leszokásban, mint a gének. Mint ahogyan az is világossá vált, hogy a dohányzás aktusa, - tehát, hogy legyen valami a szájban - fontosabb a nőknek, mint a férfiaknak.

A kutatás alapját képező, úgynevezett nikotinhelyettesítő terápiát 1991-92-ben kezdték, 1625 részvevő bevonásával. Nyolc év múlva közülük 1532 volt életben, és 752 adott vérmintát. A The Lancet-ben, tavaly szeptemberben megjelent tanulmány szerint a dohányzás évente ötmillió halálos áldozatot követel, leginkább a nők, és a fejlődő országok lakossága körében.