Olasz kutatók vizsgálatai azt bizonyítják, hogy amikor egy pár szerelmes lesz egymásba, drasztikusan változik vérükben a tesztoszteronszint: a férfiaknál lezuhan, a nőknél emelkedik. Ezáltal a férfiak és nők hormonálisan sokkal hasonlóbbá válnak egymáshoz.
"A szerelmes férfiaknál lezuhan a férfihormonok szintje. A tesztoszteron - ami egyébként az aggresszióért és a szexuális vágyért felelős - szerelmes állapotban jóval alacsonyabb értéket mutat, mint az épp nem szerelmes férfiak esetében" - állítja a New Scientist csütörtöki száma. "Ezzel szemben a szerelmes nőknél a normálisnál jóval magasabb tesztorszteronszint mérhető."

A természet védőakciója

A felfedezés Donatella Marazziti, a Pisai Egyetem tudósának nevéhez köthető, aki 24 szerelmes vizsgálatával jutott erre az eredményre. "Olyan, mintha a természet megpróbálná időszakosan kiiktatni azokat a tulajdonságokat, amik leginkább különböznek a férfiakban és a nőkben, így biztosítva, hogy átvészeljék a párkapcsolat e korai szakaszát" - mondta el felfedezéséről a kutató.

Múló szeszély

Tudóskörökben nem mindenki ért egyet azzal, ahogy Marazziti az eredményt tálalja: egyesek szerint a megváltozott tesztoszteronszint összefüggésbe hozható azzal is, hogy szerelmes állapotban egyszerűen megnövekszik a szexuális aktivitás. De bármi is a megváltozott állapot oka, nem tart sokáig: a két évvel később megismételt kísérletek során, amikor ugyanazok a szerelmespárok már nem voltak őrülten szerelmesek, tesztoszteronszintjük is az átlagos volt.