A dietetikusok szerint Norbi Update diétájában semmiféle rendszer és következetesség nincsen. A fitneszguru édesítõszert rak az ételeibe, zsírégetõt az ásványvízbe, és nem ellenzi az alkoholfogyasztást sem. Az érintett azonban mindent megmagyaráz, és eloszlatja a rendszerét övezõ félreértéseket. Vagy nem.

Amellett, hogy izmos és erõs, õ az egyik legeszesebb magyar is, háta mögött hagyva a gumibotot, kitûnõ üzleti érzékkel ragadta meg szerinte az egyik legfontosabb hungarikumot, az elhízást, és építette fel rá önmagát és teljes termékbirodalmát. Elõbb széles, tömegeket tornáztatott, majd átnyergelt a celebritások lefogyasztására, aztán hobbi-dietetikusként tört be az élelmiszeriparba. Legutolsó akciója, a Norbi Update gyorsétterem már majdnem két hónapos.

Mesterséges sperma

Nem sajnáltuk az idõt, és rászántunk pár napot a Norbi termékek felkutatására, az összetevõk felderítésére, és a nemrég megnyílt Moszkva téri Norbi étterem kínálatának megízlelésére. Norbi iránti szkepszisünket leginkább a mesterséges adalékanyagok hada táplálja, Norbi termékei ugyanis, saját bevallása szerint azért nem hizlalnak, mert a cukor helyett kizárólag mesterséges édesítõt tartalmaznak.

Nézze meg kéepinket!

Bár Schobert Norbert "a a negatív PR kampány és a kísérlet miatt" már nem alkalmaz a nevében fémjelzett termékkben aszpartámot - melynek káros vagy jótékony voltáról újra és újra fellángol a vita - de ezen kívül is cukor helyett ott van a legtöbb termékben a Na-ciklamát, az aceszulfám-K, a fruktóz és a szacharin. Ezek közül az aceszulfám-K-t ártalmatlanak tartják, a szacharint azonban állatkísérletek során kapcsolatba hozták a hólyag- és húgyúti megbetegedésekkel, arról nem is beszélve, hogy a disznók tápjába is szacharint kevernek ugyanis ez közismert étvágynövelõ szer (ami a fogyókúrában nem túl hasznos). Ugyanez a helyzet a ciklamáttal, amit az Egyesült Államokban 1969-ben betiltottak, mivel az állatkísérletek szerint a herét és a spermiumokat is károsíthatja. Emellett nincs kizárva, hogy ezek a mesterséges adalékanyagok igen nagy szerepet játszanak a narancsbõr kialakulásában.

Fosatós csoki

Norbi megkeresésünkre így vallott az általa használt édesítõkrõl: "Jelenleg többnyire háromféle édesítõszert használok: maltit (cukoralkohol), ez serkenti a bélmûködést, natúr cikóriagyökér-kivonatot valamint fruktózt" - majd hozzátette, hogy a finomított cukor a leggonoszabb édesítõszer, mert függõséget okoz a termék iránt. "A legegészségesebb, ha nem használunk sem cukrot, sem édesítõt. Legjobbak a természetes alapú édesítõszerek" - tudtuk meg. A cukorral ellentétben azonban a maltit emésztési gondokat, konkrétan hasmenést és puffadást okozhat. A maltitot tartalmazó termékeken, például a Norbi Update csokitojáson és szaloncukron fel is tüntették az ezt jelzõ figyelmeztetést.

Természetesen

Az update termékekkel kapcsolatban számos dietetikust megkerestünk, de Norbi neve hallatán kivétel nélkül mindenki elzárkózott a nyilatkozattól. Végül a Magyar Dietetikusok országos szövetségének elnökével, Antal Emesével sikerült beszélnünk, õ azonban nem ilyen szkeptikus az édesítõszerekkel szemben, szerinte ugyanis tévhit, hogy ezek rákot okozhatnak. A Velvetnek elmondta, számos kutatást átnézett már a témában, és nem mutatható ki egyértelmû összefüggés az édesítõszerek és a daganatos megbetegedések között. "Ennek ellenére persze mi azt valljuk, minél természetesebb a táplálék, annál egészségesebb, ezért például hiába van kétszer annyi kalória a száz százalékos üdítõben, mégis sokkal egészségesebb azt fogyasztani, mint egy Norbi almalét édesítõszerrel. Egyszerûen kevesebbet kell inni belõle, nem ezzel kell biztosítani a napi kalóriabevitelt" - mondta az elnöknõ.

Antal Emese úgy véli, tévhit, miszerint a fogyáshoz mesterséges segítségre lenne szükség: "Ha valaki normálisan, megfelelõen étkezik, fog fogyni, mesterséges szerek nélkül is, fölösleges ezért zsírégetõkkel dúsított ásványvizeket inni." Norbi egyik ásványvizében is L-karnitin van.

Galéria!

Schobert Norbert szerint nincs semmi baj az L-karnitinnal. Õ kísérletekre hivatkozva azt mondta nekünk, hogy az L-karnitin fokozza a zsír anyagcserét, és sok élelem tartalmazza: zöldségek, belsõségek. "Erõsebbek, vitálisabbak leszünk tõle, és csökkenti a szív körüli zsírosodást is. Ez önmagában természetesen nem elég, fontos az egészséges táplálkozás és a mozgás, ehhez az L-karnitin 25 százalék turbó, és sok egészségtelenül táplálkozó ember pangó anyagcseréjét is fokozza."

A legfõbb gond a dietetikus szerint még mindig a rendszertelen étkezés, aki ugyanis csak naponta kétszer ül le enni, sokkal többet fog enni, mint aki idõt szán napi 4-5 étkezésre.

Tudománytalan

Antal Emese úgy véli, a Norbi termékekkel és Norbi diétájával kapcsoltban nem az édesítõszerek jelentik a legnagyobb problémát, hanem a rendszer következetlensége. A dietetikusok kritikájának legfõbb érve, hogy Norbi kódjaiban egyszerûen nem látják a rendszert. Úgy vélik, emellett Norbi jó néhány állítása egyszerûen nem menne át semmilyen tudományos szûrõn és számos, általa használt kifejezés nem is létezik.

Nehezményezik emellett, hogy Norbi kifejezetten ajánlja ez energiaitalok fogyasztását, szót sem ejtve azok esetleges káros hatásairól. Szintén sérelmezik a diéta elemzõi, hogy Norbi minden más diétával szemben bántó kritikákat fogalmaz meg, és különösen köszörüli nyelvét a vegetáriánusukon. Korábban Norbi ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a húst mellõzõ étrend nevében hordozza a lényeget: "csak a vegetáláshoz elég", holott a vegetarianizmus szó a latin vegetus (erõteljes, élénk, eleven, vidám) szóból ered.

Megkeresésünkre már sokkal enyhébben fogalmazott: "Nem mondom, hogy nem követendõ a vegetariánus életmód, csak nem javaslom. Akinek lelki okai vannak, vagy undorodik a hústól, az csinálja. A hús eszenciális aminosavakat tartalmaz, ami az izmok kialakulásához nagyon fontos. Egyetértek azzal, hogy nem kell állandóan húst enni. Itt is az arany középutat kell követni."

Ebbõl is egy kicsit, abból is egy kicsit

Az Update diéta az elemzõk szerint több népszerû diétának az összegyúrása, felfedezhetõk benne az Atkins-, a zóna-, a paleo-, a testkontroll-, és a vércsoportdiéta egyes elemei, ugyanakkor véleményük szerint tévesen arra a nézetre épít, miszerint az elhízásért kizárólag a szénhidrátok felelõsek, a zsírok nem. "Két fajta alapzsírt különböztetünk meg: a telített és telítetlen zsírsavakat. A telített zsírsavak túlzott mértékben egészségtelenek, ezek mértéktelen fogyasztása káros. Inkább a telítetlen zsírsavakat kell fogyasztani" - magyarázza Norbi a rendszert - "Az update 3 termékek tartalmaznak telített zsírsavakat, a 2-es egy kicsit, az 1-es nagyon kismértékben. És valóban, inkább kolbászt együnk mint fehér kenyeret!" - mondja Schobert, aki szerint a disznóhús sem egyértelmûen egészségtelen, "a mangalica például sokkal egészségesebb", bár arra nem tér ki, minél.

A rendszer hiánya

"Az Update-et rendszernek szánta Schobert Norbert, de jelen állapotában inkább egy rendszer nélküli halmaz. Sem táplálkozástudományi alapelvek, sem logika nem fedezhetõ fel benne" - írják a szerzõk az Új Diéta címû lap 2005/3-as számában (A Norbi Update-étrend kritikája). Az elemzõ dietetikusok semmiféle rendszert nem tudtak felfedezni abban, mi alapján sorolta be Norbi az élelmiszereket 1-es, 2-es illetve 3-as kódokba, és a cikk szerint maga Norbi sem közölte azt egyértelműen a szakértõkkel.

Természetes és mesterséges szénhidrátok

Mi azonban sokkal szerencsésebbek voltunk: firtatásunkat nem utasította el, és felvázolta a lényeget, ahonnan szintén kikiabál az alkotó szénhidrát-fetisizmusa: "Az Update-rendszer azért mûködik, mert rendszer. A 3-as ételek zöme egészségtelen, vagy hizlal. Ezek nagyon gazdagok természetes vagy mesterségesen dúsított szénhidrátban, ezért csak reggel lehet fogyasztani õket, de akkor sem javaslom. A 2-es kóddal ellátott termékekre jellemzõ a kiegyensúlyozott szénhidráttartalom, egészségesebbek, lassabban szívódnak fel. Az egyes kóddal ellátott termékek egészségesek, karcsúságot eredményeznek, soknak alacsony a felszívódó szénhidrát tartalma. Ezzel a három kóddal egy napi idõrendi szénhidrátelosztást hoztam létre, valamint termékfejlesztéssel megteremtettük a funkcionális élelmiszerek piacát."

Klikk a képre!

Schobert Norbert szerint természetes szénhidrát az, amely "a természetben létrejött alapanyagokban, alapélelmekben emberi beavatkozás nélkül már benne volt", mesterséges pedig, "amikor élelmiszert cukorral, liszttel, keményítõkkel, zsírokkal dúsítva létrehoznak. Jó példa erre a keksz". Norbi ugyanakkor leszögezi: ezek saját "elvi kategóriái" és nem szakkifejezések. Ez így is van: kémiai szempontból nincs különbség a "természetes" és a "mesterséges" szénhidrátok között.

Alkoholdiéta

A dietetikusok többsége eleve nem ért egyet Norbi azon elvével, miszerint a különbözõ ételtípusokat napszakonként szét kellene választani, és különösen értetlenül állnak azelõtt, miért hangsúlyozza Norbi annyira az alkoholok jótékony voltát (a BB muskotályos bor például egyes kódot kapott), de aztán Norbi megmondta, miért van ez: "Ha tényleges bort fogyasztunk, nem mûbort, kismértékben egészséges a borfogyasztás. Az alkohol kismértékben értágító, megelõzi a trombózist, stresszoldó, infarktus megelõzõ, nagymértékben azonban köztudottan káros. A színtiszta alkohol kevésbé hizlal, mint a cukrozott italok. Ha cukrozott alkoholról van szó, még fokozottabb a helyzet."

Az Update-guru maximum három centiliter tömény alkoholt javasol egy napra: elsõsorban száraz bort vagy száraz pezsgõt 1-2 decit. Egy stampedli házi pálinka vagy nemes viszki mûködõ kompromisszum, véli majd az egészséges életmóddal kapcsolatos magyarázatot kereskedelmi felhangú indoklással is kiegészíti: "Egyébként, ha teljesen kihagytam volna az alkoholt az update diétából, nem mûködne a rendszer. Nem jó az aszkéta életmód" -magyarázta az alkohol iránti engedékenységét Schobert Norbert.

A következő részben megvizsgáljuk a Norbi termékek összetevőit és kalóriatartalmát, valamint szó lesz az éjszakai hamburgerezésről is.

Mi a Norbi Update?

Mi is az Update rendszer
Többen kérdezték már, konkrétan mi is ez a Norbi Update, és miért nem választottam a módszeremnek valamilyen becsületes magyar nevet.
Nos, az elnevezés alapvetõen az informatikából ered.
Ha egy számítógép valamelyik programja már nem mûködik megfelelõen, nem kell feltétlenül letörölni és újrainstallálni az egészet.
Elég, ha - általában az interneten - elérünk egy úgynevezett kódfrissítõ programot, ami nem alapjaiban változtatja meg a mûködést, hanem csupán a téves elemeket módosítja benne.
Ezzel ellentétben az ember agyát és lelkét nem lehet átmosni, nem lehet újraformázni, mint egy merevlemezt.
Viszont a számítógépes hibahasonlat rímel arra, ami a testünkben történik.
Többször olvashatod ebben a könyvben, hogy az elhízás kis részben a genetikai kód, nagyobb részt pedig az egészségtelen életmód okozata.
Egyszerû következménye annak, hogy az életmód-programunkba valahol hiba csúszott. A társadalom ezért elítéli a kövéreket.
Én azt mondom: a kövér emberek ártatlanok.
Annak a súlynak az áldozatai, amely szervezetük helytelen kódolása miatt halmozódott föl.
Ha meg akarják oldani ezt a problémát, csak dönteniük kell.
Az Norbi Update elsõsorban nem azt mondja meg, hogy mit egyél, hanem hogy mikor. Ilyenformán senkinek nem kell lemondania kedvenc ételeirõl, csak arra kell figyelnie, hogy mikor eszi azt meg.
E tekintetben viszont nincs helye engedménynek!
A legszebb az egészben az, hogy alkalmazása a napi szénhidrát- és fehérjeegyensúly tekintetében mégis teljesen lemásolja azt az étrendbeosztást, amely kétmillió éves vadászó és gyûjtögetõ életmódunk biológiai óráján alapul.
Ez a reggeli gyûjtögetéstõl a napközbeni vadászaton át az éjszakai tábortüzes húszabálásig terjed.
Semmi sem új a nap alatt.
A Norbi Update módszer másik jellegzetessége, hogy az idõhatárok betartására szóló döntés nem csak az ételekre vonatkozik.
Bevitt kalóriák tekintetében bármelyik tömény, cukros ital kenterbe veri a legszaftosabb vörösboros marhalábszár-pörköltet.
Ezért a táblázatokban italokra vonatkozó javaslatokat is találsz.

(A Norbi.hu oldalról)