Norbi étterme hétvégén éjjel négyig tart nyitva a Moszkva téren, olyan egészséges ételeket kínálva a diszkóból hazatérő, megfáradt bulizóknak, mint a pizza, a hamburger és a kóla, pedig az Update diéta régebben csak tízig engedélyezte a falatozást.

A józan paraszti ész is bőven elég ahhoz, hogy az ember elcsodálkozzon, hogy ha nem ajánlatos lefekvés előtt három órával enni, hogyan bízathatja Norbi híveit arra, hogy a péntek és szombat éjszakai bulizás után éttermében térjenek be egy jó kis hamburgerre és somlóira? Antal Emese, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke szerint ez az ötlet nonszensz és nem túl üdvözítő, de ütközik az Update diéta elveivel is.

Otthon egyen tízig, az étteremben éjjel-nappal!

Az étterem hirdetésén az áll, hogy "Nálunk minden étel update 1-es! Ajánlott fogyasztás 0-24-ig'" - ami enyhén szólva is azt a látszatot kelti, mintha nyugodtan lehetne egész éjjel zabálni, és szó sincs arról, hogy az elhízás mellett a késői étkezésnek egyéb hátrányai is lehetnek.

A Norbi.hu oldalon található, régebbi Update-leírás szerint ugyanis az 1-es kódú élelmiszereket is csak este 10 óráig lehet fogyasztani, este 10-től reggel 6-ig nincs evés. Norbi kérdésünkre ezzel szemben így fogalmazott: "Az egyes kódnak nincs időhatára, és ezzel elsősorban olyanokra gondoltam, akik éjszakai műszakban dolgoznak". A rendszer tehát puhul.

Alma egyenlő sajtburger

Klikk a képre!

Az éttermet hirdető szórólapon ábrázolt kép szerint egy dupla sajtburger egyenlő egy almával. Bár nincs odaírva, hogy ez azt jelenti-e, hogy Norbi sajtburgere nem tartalmaz több kalóriát, vagy azt, hogy ugyanolyan egészséges, mint egy zöldalma, mindenesetre mindkettő hihetetlennek tűnik.

Fehérjéből van a zsömle is

Schobert Norbert szerint a gyorséttermében kapható hamburgert három ismérv különbözteti meg a többi hamburgertől. "A zsemle egy kevés teljes kiőrlésű lisztből, fehér növényi rostokból és szójafehérjéből készül, ötször kevésbé hizlal. Más hamburgerekben a szószok zsírok, és 40 százalék cukrot tartalmaznak, nálunk édesítőszerből vannak a szószok, és zsírszegények. A hús színtisztán húsból, nátriumszegény sóból és fűszerekből készül, nem húskészítmény. Így ha valaki megeszik három hamburgert, alig mozdul el a vércukorszintje, de mégis jóllakik - mondja Schobert - "Azt azért szem előtt kell tartanunk, hogy minden hizlal, amit megeszünk, de nem mindegy mennyire, és milyen további belső folyamatokat, éhséget indukál" - mondja Norbi.

Az étterem egyébként nem azzal reklámozza magát, hogy ételei nem tartalmaznak szénhidrátot, hanem, hogy a Norbi termékekben található szénhidrátok nem szívódnak fel. A hirdetésen ez áll: "A nálunk kapható pizzaszelet és hamburger felszívódó szénhidrát tartalma 90%-kal kevesebb, mint a konkurens termékekben." Ezt az állítást azonban meglehetősen nehéz ellenőrizni.

Az éttermet minden bizonnyal egyéb gyorséttermek alternatívájának szánta Schobert Norbert, ennek ellenére figyelemreméltó, hogy miután nemrégiben kirohanást intézett az egyik gyorsétterem-lánc ellen, maga is hamburgerre építő gyorséttermet nyitott mesterséges édesítőkkel felturbózott somlóikkal ahelyett, hogy egy szimpla salátabárral vagy egy egészséges ételekre alapozó étteremmel rukkolt volna elő. Magunk, számos kereskedelmi forgalomban lévő Norbi terméket áttanulmányozva arra a következtetésre jutottunk, hogy sok termék semmivel sem tartalmaz kevesebb kalóriát, mint más, hasonló jellegű termék, ellenben kétszer annyiba kerül.

Pepsi-Cóla és TV2 menü

Amikor a nyitás után először felkerestük Norbi Update éttermét, saját szemünkkel győződtünk meg arról, hogy Norbi komolyan gondolja magát: igényesen kialakított enteriőr, a falakon gyümölcsök, Rubint Réka és választási kampányra emlékeztető szavak ("család, egészség") díszelegtek. Már nyitáskor is kalóriatáblázatot kerestünk, de nem találtunk. Eleinte azt ígérték, készül, és hamarosan az interneten is rajta lesz. Három hónappal a nyitás után még mindig nincs kalóriatáblázat (pedig még a szomszédos McDonald's sem szégyelli bevallani szénhidrátfaktorát), sőt július eleji látogatásunkkor már azt az információt kaptuk az étteremben, hogy nem is lesz, "mivel Norbi nem kalóriarendszerben, hanem kódrendszerben dolgozik".

További fejlemény, hogy az étteremben már Pepsi terméket is árulnak, így a TV2-ről vagy Flyerz magazinról elnevezett menükhöz nem hizlaló és köztudottan igen szervezetbarát kólát (tartalma: víz, szén-dioxid, karamell, foszforsav, citromsav, édesítőszerek, tartósítószerek, koffein, 0,3kcal/100 ml) is lehet kortyolgatni. Norbi ráadásul nemrégiben kifejtette, hogy éttermében egyedül a frissen facsart narancslé 2-es kódos, tehát lehet hogy egészséges, viszont hizlal.

Drága és minden 9-re végződik

Végigteszteltük a választékot, amelyből az eleinte árult tenyérnyi méretűből pizzanegyedre bővített pizzaszelet (499 forint) szép barna volt, a kertész saláta (699 forint) legalább egészséges, azonban egyiknek az íze sem volt kiemelkedő. Leginkább a somlói galuska közelítette meg a gasztronómiai élmény fogalmát, amin viszont nagyban rontott a sütemény igen kicsi mérete (kb. 4x4 cm) és ára (649 forint). A menük közül természetesen a Norbi kedvence menüt választottuk (1629 forint), mely egy pizzaszeletet, egy tonhalsalátát és három deci gyümölcslevet tartalmaz.

Az ivólével és a csirkeburgerrel egyáltalán nem voltunk megelégedve, az egyiknek egész nap visszajött az íze, a másik után pedig savlekötőt kellett alkalmazni az éjszakai béke érdekében - pedig nem is éjfélkor, hanem este nyolckor fogyasztottuk. A Pepsi lightot (199 forint/3 deci) és az espresso kávét (199 forint) kihagytuk.

Szép WC, megfigyelt alkalmazottak

Galéria!

Az étteremről általánosságban elmondható, hogy lassú a kiszolgálás, hiányzik a légkondicionálás, kerekesszékkel lehetetlen bejutni - amit egyébként a vendégkönyvben többen sérelmeztek -, viszont általában nincsenek sokan, és szép a WC. Az étteremben minden étel 1-es Update kódos, még az olajban sült hamburger is, tehát Norbi szerint hajnaltól hajnalig büntetlenül fogyasztható. Amúgy korábban a város egyetlen echte New York-i ízekre emlékeztető bageljét lehetett kapni az Update étterem helyén álló Pita House-ban. Kár érte.

Norbi Update Életmódrendszer étterem
Budapest, Margit krt. 105.

Nyitva: H-CS 7-24, P-SZ 7-04

A következő részben részletesen megvizsgáljuk a Norbi Update termékek összetételét és kalóriatartalmát, összehasonlítva más, hasonló jelleggű termékekkel.