A nők és a 25 alattiak nem nagyon értik a naturizmus lényegét, de az idősebbek és a férfiak kedvelik. Annyira, hogy kérdőívünk eredménye szerint minden ötödik olvasónk járt már nudista strandon.

Megkérdeztük olvasóinkat, hogy mi a véleményük a nudizmusról, önök pedig kedvesen kitöltötték kérdőívünket. Hálából megosztjuk, hogy mit gondol az átlag Velvet-olvasó a szabadidő meztelen eltöltéséről.

Akik kitöltötték

Kérdőívünket 10733-an töltötték ki. A naturizmus témája úgy tűnik, sokkal több pasit, mint nőt vonzott, így a korábbiaktól elérően kitöltőink 75 százaléka férfi volt. A Velvet olvasóinak 68 százaléka felsőfokú, 31 százalék középfokú végzettséggel rendelkezik, 52 százalékuk Budapesten, 40 százalékuk vidéki városban lakik, a maradék 8 százalék községből vagy faluból klikkelt. A kérdőívet kitöltők 45 százaléka 25 és 35, 24 százalékuk 35 és 50, 22 százalékuk pedig 18 és 25 éves kor között van.

Olvasóink ötöde már nudizott

A Velvet-olvasók több mint ötöde (23,4 százalék) járt már nudista strandon, negyede pedig ugyan még nem fürdőzött meztelenül idegenekkel, egyszer szívesen kipróbálná. A legtöbben (44 százalék) azonban abba a csoportba tartoznak, akik nem vágynak naturista lubickolásra. Hogy miért? A gátlások miatt. Olvasóink 27 százaléka ugyanis szégyellős, és nem akarja, hogy mások nézzék. Pedig a naturizmus nem is erről szól.

Volt, aki azért nem nudizott még, mert nem volt kivel (10%), vagy nincs a közelében megfelelő strand (9%), és olyan is akadt (3%), aki erkölcstelennek tartja a ruha nélküli flangálást. Olvasóink 20 százalékát pedig egyszerűen hidegen hagyja a téma.

Majd 3800 ember (35 %) szerint a naturista mozgalom azért nem terjedhetett el az országban, mert a magyar túl prűd hozzá. A csekély lelkesedésért mások (19%) a kevés hazai lehetőséget okolják, 12 százalék szerint pedig ez a téma nem érdekel minket. Az erkölcsöt persze itt se sokan tették felelőssé, csak pont az a 3 százalék, aki már korábban is ezt emlegette.

Egyébként nem csak a nudista strandokkal szemben ilyen megosztott a nép. Az emberek 54 százaléka hagyná ki az életéből a nudista szállót, a többiek viszont érdeklődnek, ha nem is a hazai hotelek, de a külföldi kempingek iránt mindenképp.

A pasiknak jobban bejön

Ha ön férfi, akkor nagyjából kétszer akkora a valószínűsége, hogy pozitívan áll a nudizmushoz, mintha nő. A pasik 11 százaléka vallja magát naturistának, több mint a felének (55%) tetszik a dolog, a negyedük pedig már próbálkozott a meztelen strtandolással. Ezzel szemben a nőknek csak 6 százaléka rendszeres meztelenkedő, 64 százalékát nem érdekli az egész, és csak kevesebb mint az ötöde (18%) járt strandon. Ráadásul pont kétszer annyi (6%) nő ítéli el naturizmust mint pasi. A nemek között gátlásosság terén is nagy a különbség: a nőknek 38 százaléka ódzkodik szégyenlőssége miatt a nudizástól, míg a pasiknál ez az arány csak 23 százalék.

Úgy tűnik, a szabad meztelenkedés jobban bejön az idősebb korosztálynak: 50 feletti kitöltőinknek például 24 százaléka naturista. Az ő esetükben a legmagasabb a strandolást kipróbálók aránya (41 %) és ők a legkevésbé gátlásosak is (13%). Minél fiatalabb az olvasónk annál valószínűbb, hogy ferde szemmel tekint a jelenségre. A 18 és 25 év közöttiek 60 százaléka utasítja el, hogy valaha megnézne egy nudista létesítményt. Mondjuk ők is a legszorongósabbak: 38 százalékukat zavarná, ha néznék.