A kultúrnemzet nem textilben izzad - tudtam meg, amikor egy salzburgi wellnessközpont szaunaövezetébe értem. Odakint gejzír, és hegyoldalba vájt termálfürdő, idebent meztelen fürdővendégek a vállukra dobott törölközővel, akik közt ülő embriópózban én is elhelyezkedem.

Nem készültem fel kellően arra, hogy meztelenül szaunázzak egy falka férfi közt. "Az osztrákok nem textilben izzadnak. A legtöbb kultúrnemzet túl van már az ilyesmin, gondolj csak a finnekre" - reagálta egy útitársam, aki szintén a Salzburg tartomány idegenforgalmát és wellness-turizmusát feltérképező tanulmányúton vett részt.

Tartogat még kihívásokat

Klikk a képre!

Ezzel mintegy megerősített abban, hogy két sítúra, egy gleccserfotózás, cirka ezer gramm oldalas és savanyúkáposzta elfogyasztását követő éjszakai szánkózás, valamint a Bad Gastein-i kaszinóba történő sikertelen belépési kísérlet után még tartogat számomra kihívást a kirándulás.

Fürdőruhát öltök, majd a Bad Hofgastein fürdőjének bejáratánál kapott chipes beléptetőkártyával kinyitom a 'Sauna World' felirat alatt található kaput. Bent egy felirat figyelmezet arra: ez nudista övezet. Magamtól is rájöttem volna: a folyosókon hanyagul vállra dobott fehér törölközővel meztelen emberek flangálnak, vagy épp a falak közelében elhelyezett nyugágyakon pihennek anyaszülten.

Az alien aktja

Egy tizenéves lány egész alakos aktját figyeli a lámpákkal körülvett álló tükörben. Az arca erősen izzad karakteres, esti sminkje alatt. "Ő például alien" - hozza a tudomásomra egy utastársam, hogy turistát látok. A festetlen helyiek ugyanis sem egymást, sem önmaguk tükörképét nem bámulják ebben a sajátos olasz videofilmre emlékeztető jelenetben.

A terem közepén ásványvizet csapol magának egy kövér ötvenes férfi egy, az asztalba épített tartályból, amelynek közepén ásvány, mellette annak jellemzése található. Továbbra is fürdőruhában vagyok, és zavartan gyűrögetem a törölközőmet. A kövér ötvenes felfrissül, és elindul egy üvegfal felé, amely mögött egy kerti termálfürdő található. Követem, arra gondolva, a hóesés, a köd és a gőz együtt jótékonyan takarja majd a túlöltözöttségem.

Fahéjas illóolaj ibizai zenével

A nudista övezeten kívülre kalandozva konstatáltam, hogy az üdülőrégió legnagyobb fürdőjét - vélhetően a minél szélesebb közönség megnyerése érdekében - "birodalmakra" osztották. A "Család Birodalma" (németül Family World) alkalmas a gyerekek hosszabb távú szórakoztatására, és ezek közt a kedvencük a Macskafogóból merített zárt csőrendszernek kialakított csúszda. A felnőttek számára az egyszerűbb csúszdát ajánlotta a személyzet egyik tagja, aki úgy vélte, a gyerekek bátrabbak, ezért próbálkozhatnak a bonyolultabb bal oldali csővel is.

A "Nők Birodalma" felé közeledve nosztalgikus égett gyantaszagra számítottam, amely általában a fürdők területén található kozmetikák spirituális tartozéka. Itt azonban fahéjas illóolaj érezhető, miközben egy fehér köpenyes masszőr lép ki az egyik teremből, és ibizai diszkózenét választ az új vendége érkezésére. Nem messze a helyszíntől alakították ki a sportcentrumot, ahol éppen minden kardiogép foglalt. Hasonlóan a hazaiakhoz, az osztrákok is ezt az edzésfajtát kedvelik most a leginkább.

A "Relaxációs Birodalom" központja egy nagy, sötét terem, ahol a padlóba épített, kék fényű spotlámpák jelzik a kötelező haladási irányt. A lámpák mellett bőrhuzatos vízágyakban lazítanak a fürdővendégek. Leemelek egy fülhallgatót a fali akasztóról, és meglepetésemre képes vagyok végighallgatni Frank Sinatra egyik dalát, közvetlenül azután, hogy részt vettem a csoportunk számára szervezett aquafitnesz foglalkozáson.

Aquafitnesz fapapuccsal

Klikk a képre!

A korai osztrák diszkókultúra egyik klasszikusának felvételeivel kísért foglalkozást egy fiatal oktatónő zokniban és fapapucsban celebrálta a medence széléről, miután speciális súlyzókat dobált a vízbe. A kvalitásainkat kissé alábecsülve a legegyszerűbb mozgáskombinációkat diktálta, majd látva, a csapatunkhoz időközben néhány vállalkozó szenior is csatlakozott, 25 percnél tovább nem húzta a promóciós edzés idejét.

Visszatérek a kerti medencéhez, ahol sem a hó, sem a gőz, sem a köd nem képes feledtetni velem, hogy a környéken egyedül én viselek fürdőruhát. Feltűnés nélkül kioldalazok, és elhatározom, hogy magamévá teszem a helyi kultúrát. Megválok kedvenc bikinimtől, és immár csak egy törölközőben lépek be a legmelegebb, 90 Celsius fokos szaunába, amikor is a sűrű gőzben feltűnik, hogy minden szauna közt ez a legnépszerűbb az osztrákok körében. Némi feszengés után egy korai brit klipben látott ülő embriópózban helyezkedek el a zsúfolt fapadon, ám még így sem bírom sokáig.

Aroma és fényterápia

Az úgynevezett aromaterápiás teremben ezzel szemben senki nincs a napnak ebben a szakában, kényelmesen ellazulva várom, hogy a falra szerelt ismertető értelmében a bőröm megteljen vitalitással, majd a szintén üres fényterápiás kabint is kipróbálom. Hanyatt fekve látható, a plafonon a hangulatvilágítás színe váltakozik, és ezek a színek elméletileg jótékony hatással vannak a szervezetre. Rám inkább az van jótékony hatással, hogy végre csend van, Sinatra sem szól; a méregtelenítésre koncentrálok, és próbálom kiűzni a hallójáratomból az ékes osztráksággal előadott diszkóslágert.