horoszkóp

Egy jó nyalás az Andrássy úton

2004.07.04. 13:45
A Velvet Édesipari és Ínyencügyi Munkacsoportjának tagja úgy érezte, belenyúlt a tutiba, amikor fagylalttesztelésre hívta a Gusto magazin. Akkor még nem sejtette, hogy több mint egy kiló fagylaltot fog elfogyasztani együltében.
Amikor a Velvet munkatársa elolvasta a meghívót, úgy érezte, gyermekkori vágyálma válik valóra: egymás után a legfinomabb fagylaltokat tálalják fel elé kellemes környezetben, kellemes társaságban, és annyit ehet, amennyi csak belefér. A maratoninak mondható fagyiteszten mintegy tíz másik szerencsés kiválasztott társaságában vettünk részt az Andrássy úti Spaghetti Ice fagylaltozóban.

Kis gömböc

Tekintse meg képeinket!
Fagylalttesztünkhöz vendégszeretetből csillagos ötös italo-magyar felszolgálók asszisztáltak. A mosolygós kiszolgálók szájának felfelé görbülését a tizedik körnél már a káröröm éltette, mert émelygésig tömték belénk a legkülönbözőbb alapanyagokból kikevert különlegességeket.

Séfek, újságírók és jól öltözött gourmandok társaságában adhattuk át magunkat a hűvös élvezeteknek. A vendégek elé pontozás céljából kitett lista még a szemnek is sok volt, nemhogy a gyomornak. Ennek ellenére volt olyan fagyi, ami még a maximális telítettség ellenére is az utolsó cseppig befalatott.

A hazai fagylalt-kulturálatlanságról

A pontozás végeredménye
1. Tokaji aszús
2. Bellini
3. Fenyőmagos karamellfagylalt
4. Whiskeys krémfagylalt
5. Lime fagylalt
6. Citromlikőrös fagylalt
7. Mentával ízesített csokoládé fagylalt
8. Sacher
9. Körtés joghurt fagylalt
10. Zabione Maraschino Lux-szal ízesítve
11. Sárgabarackos joghurt fagylalt
12. Keserű csokoládés vanília velencei piskótával
13. Tejes és tejszínes fagylalt Amaretto likőrrel ízesítve
14. Keserű csokoládés vanília velencei piskótával
15. Cseresznye fagylalt
16. Szőlős-epres fagylalt
Bár a Velvet riportere kiskorában kizárólag citromfagyit volt hajlandó enni, akkor még nem olvasott sci-fit, így nem képzelte volna, hogy egyszer létezni fog whiskeys krémfagylalt. Ellenben a pontozás szerint szégyenszemre az utolsó helyen végzett szőlős-epres fagylaltban mennyeien keveredett az eper felülmúlhatatlan íze az otelló szőlőfajta egyedi aromájával.

A honi fagylaltiparban a citrom-csoki-vanília triumvirátusának már rég befellegzett, és mióta úgysem tíz forint egy gombóc, azóta érdemes inkább a kommersz kínálat helyett nagyobb skáláról válogatni. A Spaghetti Ice-ban százötven forintért mérik az adagokat: ennyi pénzért a fenti lista bármely elemét kipróbálhatják az utcáról betérő vállalkozók.

Dianás cukorkás miért nem volt?

Nagy felhozatal volt alkoholaromát - whiskey, amaretto, olasz citromlikőr, Maraschino Lux - tartalmazó fagylaltokból, ami bizonyára az idősebb korosztály tetszését hivatott elnyerni. A Velvet tudósítójának ennyi év alkoholfogyasztás után még mindig nem jönnek be a likőrös ízesítésű étkek, például mai napig utálja a konyakmennyet. Kivételt képez az alkoholos ételek megvetése alól néhány borral készült étel, illetve a dianás cukorka.

A teszt végére ugyancsak megfáradtak a tesztelők, akik eddigre mintegy másfél liter fagylaltot fogyasztottak el. Sok volt a jóból, de jó volt.