horoszkóp

Végigszoptuk egész Budapestet

2007.10.14. 13:25
A Magyarországon kapható nyalókafajták reprezentatív mintájának nyelvvel történő vizsgálatakor a legszimplábbnál kezdtük és a legbizarrabbakat hagytuk a végére. A kőkemény, de nyeles édességeknél ez nagyrészt azt is jelentette, hogy az olcsótól a drága felé haladtunk, bár nem minden esetben. Nyaltunk, amíg bírtuk.

A termékcsoport által megcélzott vásárlói kör nyilvánvalóan a tíz éven aluliakat jelenti, hiszen komoly ember nyilvánosan nem nyalókázik. Viszont ami gyerekeknek szól, azon csomagolásügyileg és játékossá tétel szempontjából szabadon lehet garázdálkodni, igaz, ez a nagy szabadság legtöbbször az élvezhetőség rovására megy. Vigyázz, kész, nyal!

1. Virágos

Aki nyalókázni akar, annak minimum 25 forintnyi költséggel kell számolnia - ez az a legkisebb összeg, amennyiért az általunk végiglátogatott kb. 25 közért árusított nyalókát. A képen látható virágos, ámde felirattalan darab már 39 forintba került, és ezekért máris több extrát kínál. Egyrészt viszonylag kellemes, már-már természetesnek ható, citromos íze van. Másrészt izgalmas esztétikai élményt nyújt a kissé pszichedelikus hatású virágminta, amely nyalás közben nem tűnik el, viszont kékre befogja a nyelvet, amivel a fogyasztó számára olyan külsőt kölcsönöz, mintha az illető egy különösen ritka egzotikus betegségben szenvedne.

2. Maoam

Amikor utoljára ettünk, akkor a Maoam még egy szájban olvadó gumicukor-
szerűség volt, aminek a magyar, persze silányabb verzióját Frutti néven ismertük és fogyasztottuk nyakló nélkül. Sajnos a Maoam nyalóka semmiben sem hasonlít erre a termékre, hanem minden szempontból hagyományos nyalókának tekinthető. Az általunk tesztelt példány ananász ízesítéssel rendelkezett, és volt benne egy zöldes, algaszerű folt, ami ízben nem különbözött az egyébként sárga többségtől, viszont gyorsabban fogyott. Ára: 59 Ft.

3. Kojak nyalóka

A nyalókák között továbbra is fapadosnak számító kategóriában a 70 forintos Kojak a csomagolás szerint "vanília ízű, kakaós bevonómasszával mártott töltetlen keménycukorka". Ez a gyakorlatban úgy értendő, hogy kívülről Mikulás ízű, belülről elfogyaszthatatlan. Meglepő módon azonban mégsem olyan kemény a Kojak, amint azt a papírja hirdeti, elég egy picit ráharapni, és máris benne marad a fogak nyoma. Ugyanezt pl. egy Maoam nyalókánál nem tanácsos megpróbálni.


4. Melody Pops

A csomagolás rajza megtévesztő! A rózsaszín figura szájából ömlő sugár nem a hányást, hanem a melódiát jelképezi! 119 Ft-ot kell összespórolni egy ilyen zenélő nyalókáért. A Melody Pops síp alakú cukorból készült, és szopás közben bele is lehet fújni, amitől az valóban meg is szólal. Még izgalmassá teszi a dolgot, hogy a nyalóka nyelében ki-be jár egy citromsárga pálcika, amivel a sípszó hangmagasságát lehet változtatni, azaz a Melody Pops valójában egy igazi, ehető (nyalható) hangszer. Egyébként epres, de ez az önfeledt furulyázás közben szinte fel sem tűnik. A nyalókateszt végzőinek egyik kedvence.

5. Shrek/Pókember/stb. zselés nyalókák

Ezeket a rajzfilmfigurát formázó édességeket temérdek formában és helyen lehet kapni, áruk 140-160 Ft körül mozog. Ugyanolyan zseléből vannak, mint a zselés szaloncukor tölteléke, csak még ahhoz képest is megdöbbentően rossz minőségű és ízű. Shrek felesége valószínűleg almás akart lenni, a Pókember viszont egyenesen fennakadt a nyalókateszt végzőjének torkán, annyira emlékeztetett a Chemotox rovarirtó szer aromájára. Gyors elsősegélynyújtás után kiderült, hogy Pókembert feltehetőleg málnásnak szánták, a sokkal dominánsabb Chemotox-íz pedig nyilván arra való utalás, hogy a pók ugyanúgy a szárnyas rovarok ellensége, mint a jól bevált légyölő spray. A figurák kalligrafikus, mindazonáltal roppant visszataszító díszítése színezett, íztelen cukorból készült. A termék inkább harapható, mint nyalható, és Kínában készül.

6. Chupa Chups

Ez a felakasztható kaméleon 229 Ft-ba kerül, és ugyan önmaga emberi fogyasztásra nem alkalmas, de a szájában van egy hagyományos, epres Chupa Chups nyalóka. A Chupa Chups egyébként kaméleon nélkül is a minőséget képviseli a nyalókagyártásban, az egyetlen kimondottan finom és rendkívül széles ízválasztékban kapható. Ráadásul olcsóbb a zselés borzalmaknál, plusz kultúrtörténetileg is jelentős, mivel a Chupa Chups logóját maga Salvador Dalí tervezte, még 1969-ben. Kaméleonostul nem finomabb, mint anélkül, de meg kell jegyeznünk, hogy a beépített kattogtatási fícsörrel is rendelkező, azaz kereplőként is "használható" nyalókatartó figura a teszthelységben tartózkodó házimacskából kontrollálhatatlan vadászösztönt váltott ki. Miután pár perc alatt több kísérletet is tett az ártatlan, és nyalókájától megfosztva békésen pihenő kaméleon elejtésére, a macskát a teszt zavartalan folytatása érdekében ki kellett zárni a fürdőszobába.

7. Disney Candy Lipstick

Nem maradhatott ki a nyalakodásból a nyálas termékeiről különben is világhírű Disney cég sem. Hercegnőfejekkel díszített rózsaszín rúzsokat árusít 269 Ft-ért, amelyekben a rúzst egy rózsaszín cukorkahenger helyettesíti. Ezt a hagyományos ajakápolási termékeknél megszokott mozdulattal kell kicsavarintani a gyomorforgatóra designolt tokból, és máris szopható. Amennyiben szopogatás helyett úgy próbáljuk felvinni a szánkra, mint a hagyományos rúzsokat szokás, ajkunk egykettőre összeragad, és a ragacsos cukorréteg a továbbiakban csak meleg vízzel, szappannal távolítható el. Következtetésünk: a termék idegesítően sokat beszélő kislányok elhallgattatásához ideális. Megjegyzendő még, hogy a Candy Lipsticknek nem csak a csomagolása, az íze is rózsaszín. A cukorkát a Disney nem próbálja gyümölcsízűnek beállítani, egyszerűen mesterségesen édes és kész.

8. Chupa Chups Crazy Dips

Egy újabb, szabad asszociációra épülő, viszont csupán 125 Ft értékű árukapcsolás a Chupa Chups-tól. A Crazy Dips a nyalókázást a robbanós cukorral kombinálja. Van a csomagban egy viszonylag kicsi, "kóla" ízű, lábfej alakú nyalóka. Ezt meg kell nyalni, hogy benedvesedjen, majd vissza kell dugni a zacskóba, ami tele van robbanós cukorral. Ennek darabkái rá fognak ragadni a barna talpacskára, és ha így újra a szánkba vesszük, robbanva nyalhatunk egy pár pezsgő másodperc erejéig. A művelet többször ismétlendő. Hogy a kóla ízű, robbanós nyalóka miért pont talp alakú? Valószínűleg ezen a ponton is Salvador Dalí keze lehet a dologban. Az élmény mindenképpen bizsergető, bár túlzás lenne azt állítani, hogy kellemes.

9. TMNT Marshmallow Pops

Jelentősen drágább, mint az első pillantásra hasonlónak tűnő zselés-
figuratív nyalókák: ez a darab 375 Ft-ba került. Ennek fő oka, hogy a termék nem kínai, hanem holland, valamint a csomagolás szerint nem zseléből készül, hanem marshmallow-ból, azaz habcukorból. Sajnálatos módon ez a Tini Nindzsa Teknős azonban ugyanolyan ronda, mint Ázsiai nyalható pajtásai, és az általa okozott ízélmény is ugyanolyan traumatikus hatású. Ráadásul az Amerikában méltán népszerű, tábortűzön süthető, puha marshmallow helyett sokkal inkább egy tömítéseknél használatos szigetelőhabra emlékeztet, gyakorlatilag minden tekintetben. Legfeljebb igazi nindzsáknak mernénk ajánlani.

10. Light Up Lollipop

A legdrágább (420 Ft) és legbizarrabb nyalókára egészen véletlenül bukkantunk, ráadásul nem is közértben, hanem egy ápiszban. Amint azt a neve angolul ígéri, ez a Nemo halacskás nyalóka világít. Egészen pontosan: fel lehet kapcsolni, és pirosan világít, akár szopás közben is. A pici piros izzó kapcsolója a nyél végében van, és ha lenyalogattuk róla az egész narancsízű Nemót, a pálcika még mindig alkalmas minilámpának. Érdemes eltenni, hiszen a száj belülről, neonszínekkel történő kivilágítása ugyanis nem mindennapos élmény, legfeljebb Dave Gahan és azok számára az, akik egész életüket egy rave partin töltik. Drága, rossz, de nagyon vicces.

Nem az ujjunkból szoptuk

Mi mindebből a tanulság? Most már legalább tudjuk, hogy van rosszabb a zselés szaloncukornál, és hogy a mesebeli hercegnők a Disney univerzumában cukorral rúzsozzák tündéri ajkaikat. Beláttuk, hogy Pókemberhez mégiscsak jobban illik a Chemotox, mint a málna, és hogy a kólás talp igazából csak akkor jó, ha robban is. Ön is nyalt valami hasonlóan extrémet a napokban? Ne titkolja el, írja meg! Kevésbé vállakozó szellemű olvasóinknak pedig azzal az általános tanáccsal tudunk szolgálni, hogy ha nyalókázás közben élvezni, és nem hüledezni akarnak, akkor válasszanak egy sima, kaméleon- és robbanásmentes Chupa Chups-ot. A fogaknak ugyan az sem jó, de legalább a nyelvnek igen.