Sobri Jóska, bivalyok és Rio de Janeiro

vb
2004.06.05. 12:10
A Velvet tudósítója három napig a nyugat-balatoni régióban bolyongott, ahol felkeresett néhány élményfürdőt, hajókázott a több mint hetven éves Csobánc fedélzetén, földalatti barlangjáratokban ődöngött és bivalyokat simogatott puszta kézzel.
Május végén egy egész busznyi újságíró kerekedett fel a Carpathia Travel és a Nyugat-balatoni Térségmarketing Közhasznú Társaság szervezésében, hogy megtekintse a Balatontól nyugatra eső régiót, melyet a könnyebb lokalizálás érdekében hívjunk egyszerűen Keszthely és környékének.

A három nap egyik legnagyobb kihívása a Nyugat-balatoni Térségmarketing Közhasznú Társaság nevének pontos memorizálása, a másik pedig a feszített tempó tartása volt: hintókiállítás a Festetics Kastélyban, kehidakustányi élményfürdő, zalavári Kis-Balaton Ház, Kányavári-sziget - hogy csak néhányat említsünk a programpontok közül.

Könnyen emészthető infók, kerekesszék-barát helyszínek

Tekintse meg képeinket!
A nyugat-balatoni háttértelepülések kiállítóhelyeiről és múzeumairól általában elmondható, hogy interaktív, frappáns, könnyen emészthető, ám mégis informatív tudnivalókkal szolgálnak, vagyis nem fárasztják agyon a délibábos melegben kóválygó vendégeket. A legtöbb helyen végre megvalósulni látszik az EU-konform gondolkodásmód: számos turisztikai nevezetesség kialakításakor gondoltak a tolószékesekre.

Egy férfi - kétszáz nő a mini szafariparkban

Az alig egy hónapja átadott kápolnapusztai Bivalyrezervátumban a női újságírás szempontjából lényegbevágó megfigyelést teszünk: a kérődzők között a nemek aránya meglehetősen eltolódott, ugyanis egy hímre éppen kétszázszor annyi nőstény jut (ha ugyanis több hím élne egy csordában az üszőkkel és tehenekkel, egymás vérét ontanák). A bivaly domesztikált állat, ám csak bizonyos megkötésekkel. Az állat kora reggel még hajlandó igát vonni, ám nagyjából 11 óra körül letér az útról és sem szép szóval, sem pedig erőszakkal nem lehet eltántorítani attól, hogy ne feküdjön bele az első tócsába. A bivalyt tehát csak hajnalban, illetve késő este lehet háziállatként alkalmazni, egyéb esetekben öntörvényű és engedetlen.

A női újságírás szempontjából szívmelengető esemény is történt az érkezésünket megelőző napon: született egy borjú. Az örömhír kapcsán megtudtuk, hogy a bivalyborjak nagyjából tíz és fél hónap után jönnek a világra húsz kilóval, ám felnőttkorukra 700 kilósra nőnek. A kápolnapusztai bivalyrezervátumban az is kiderült, hogy a mozzarella sajt voltaképpen bivalytejből készül.

Welnesz és egészség

Klikk a képre!
Welness-szempontból relevánsak a térség fürdői, melyek közül az egyik legújabb a Zala-völgyben fekvő kehidakustányi, mely 43 fokos termálvizével és 94 méter hosszú csúszdájával igazi vízi-csemege. A "szomszédos" hévízi tófürdő és Zalakaros unikális jellege ugyancsak vitathatatlan. Welness-egészség vonalba tartozik a tapolcai gyógybarlang is, mely 100 százalékos relatív páratartalmával és rendkívül tiszta, állandóan 15 celsius fok körüli levegőjével az allergiások és asztmások mentsvára.

Egyébként pedig a térség valamennyi - Hévíz, Kehidakustány, Zalakaros, Tapolca - gyógyszállója örül, hogy a látogatók mind nagyobb arányban magyarok, és közülük is sok a visszatérő.

Vidám keszthelyiek és a Csobánc hajó

A Berzsenyi által "kis magyar Weimarnak" nevezett Keszthelyen megtekintjük hazánk harmadik legnagyobb kastélyát, magunkban eldöntjük, hogy a "legjobb humorú kastélyigazgató" konteszt nyertese dr. Czoma László igazgató, majd a kikötőben horgonyzó Csobánc hajóra szállunk. A pödört bajszú vidám kapitány türelmesen válaszolgat dilettáns kérdéseinkre, miközben valószínűtlenül laza és begyakorlott mozdulattal pörgeti a hajókormányt. Kiderül, hogy a jármű több mint 70 éves, de kialakításának köszönhetően bármekkora vihart kiáll, továbbá hogy a kapitány és kollégája közösen lottóznak és ha megütik a főnyereményt, azonnal elutaznak Rio de Janeiróba.

Itt portyáztak a betyárok

A három nap alatt egy sor érdekes állomást ejtünk még útba, melyek szinte mindegyikén szóba kerül egy-egy bakonyi betyár. Arra járunk, amerre egykor Sobri Jóska és cimborái portyáztak a dolgos nyugat-balatoni fehérnép nagy riadalmára. A turistabusznyi újságíró azonban karcolás nélkül megússza a kiruccanást, hála a petróleumromantikás betyárlétet ellehetetlenítő villanyosításnak.