horoszkóp

Lehet csereüzlet vagy szexpótlás, de működik a nyitott kapcsolat?

2008.03.06. 14:25
Az Oscar-díjas Swintontól Woody Allen múzsájáig sokan hozsannáznak a nyitott kapcsolat mellett. A pszichoterapeuta óva int tőle, a szexológus szerint az idősebbeknél működhet, mert ott a kapcsolat megőrzése a legfontosabb. Az utca embere hezitál, de mit gondol a dologról ön?
Scarlett Johansson

Az Oscar-díjjal frissen jutalmazott Tilda Swinton nyíltan vállalja, hogy élete két férfi körül forog: együtt neveli a gyerekét egy nála húsz évvel idősebb férfival, viszont van egy nála tizennyolc évvel fiatalabb barátja is, akivel élvezi az élet örömeit. Scarlett Johansson is kijelentette pár évvel ezelőtt, hogy a nyitott kapcsolatokat preferálja. "Bizonyos szinten, azt hiszem, állatok vagyunk, és ennek megfelelően működünk a párkapcsolatokban is" - mondta Johansson, "ennek ellenére minden kapcsolatomban arra törekszem, hogy tudjunk működni monogám módon."

Will Smith és felesége, a gyönyörű Jada Pinkett Smith szintén eltér az átlagos pároktól: Will Smith állítólag engedélyt kér a feleségétől, ha mással akar lefeküdni. "A mi nézőpontunk szerint nem szabad azt elkerülni, ami természetes. Mindannyian vonzódunk másokhoz. Ha úgy hozná a sors, odamehetnénk a partnerünkhöz, hogy 'nekem most arra van szükségem, hogy lefeküdjek valaki mással. Nem teszem meg, ha nem járulsz hozzá, de szeretném, ha hozzájárulnál'", idézte a színészt a FemaleFirst.

Hagyjál engem békén, apukám!

A nyitott kapcsolatokban azonban valaki mindig szenved - legalábbis Bagotai Tamás pszichoterapeuta szerint. A szakember úgy látja, hogy "a dolog mélyén az áll, hogy aki a két ember közül a függőbb, valamiért beleegyezik, de azután szenved."

A nyitott kapcsolat elég aszimmetrikus, általában a férfiak kezdeményezik, mondta a Velvetnek Vizi János pszichiáter, szexológus. Kétféle életkorban működhet jól: a fiataloknál, mikor még lazább a kapcsolat és az idősebbeknél. "Az ötven-hatvanéves korban általában a nő az, aki nem vagy kevésbé kívánja szexet, és azt mondja, 'hagyjál engem békén, apukám, nem zavar, ha elmész máshoz'."

Gyarkan elég kimondani: szabadok vagyunk

A húszas éveikben járóknál egyszerű az ok, nem akarják még elkötelezni magukat. Az is előfordul, mondta Vizi János, hogy a felek esetleg nem is annyira igénylik a külső kapcsolatot, megelégszenek csupán a szabadság kimondásával is. Nyíltan viszont kevesen vállalják a félrelépéseiket, az emberek inkább"védik az önérzetüket az 'én is tudom, te is tudod, de ügyes legyél, hogy ne tudjam meg'-hozzáállással".

Vizi János szerint az esetek egy részében csak a hiány szimptómája a nyílt kapcsolat, és ez a veszélyesebb, "mert ha máshol megtalálom, ami hiányzik, el is megyek". A fent említett korosztályoknál viszont lehet szexpótló jelenség, és van egy olyan típus is, aki azért fordul máshoz, mert bizonyos dolgokat a stabil partnerével nem mer, vagy nem akar megtenni a szexben. "Például a magyar folklórkutatásból is tudjuk", mondta Vizi, "hogy gyakran, ha tiszteli a feleségét a férfi, akkor nem csinálja vele hátulról, hanem azt a falu macájával teszi meg". A másik gyakori típus csereüzlet alapon működik. Képzeljünk el egy jól kereső, sikeres pasit és a feleségét: a nő viszi a háztartást, a férfi egy szalmaszálat nem tesz keresztbe, viszont lerak az asztalra egy kazal pénzt. Cserébe viszont az asszony tolerálja a félrelépéseit és általában a szabadságigényét, viszont ha az asszony lépne félre, abból általában hatalmas botrány keveredik.

A férfidicsekvések birodalma

Gondoljuk végig, mire vágyunk

A pszichoterapeuta nem hisz abban, hogy szenvedés nélkül fennmaradhat a nyitott kapcsolat, és azt tanácsolja, hogy az ember gondolja végig, a kapcsolata mennyire fontos számára, milyen igényeket elégít ki, harmonikus-e mindkét fél számára vagy egyszerűen "csak beleragadunk-e a kapcsolatba".

Kíváncsiak voltunk, hogy a pszichoterapeuta szerint mi vezet két embert arra, hogy nyitottá minősítsék a kapcsolatukat. Bagotai szerint a "felhőtlen, nyílt kapcsolat vagy a férfidicsekvések birodalmába tartozik, vagy igazából érdemi összetartozás már nem nagyon van. Ahol maga a kapcsolat fontos, ott nem nagyon alakul ki ilyen helyzet." Hozzátette azt is, hogy fiatalabb pároknál inkább előfordul, hogy az egymástól való függés miatt maradnak együtt egy olyan kapcsolatban, amely nem igazán kielégítő a számukra. A budapesti utca emberét is megkérdeztük, hogy belemennének-e egy nyitott kapcsolatba.

Ildikó, 23

Ildikó

El tudom képzelni, hogy nem egy konzervatív kapcsolatban élek. Nem okozna problémát, hogy mással alszik, ha már az elején le lenne rendezve. De a mostani páromba például annyira beleszerettem, hogy volt egy időszak, hogy nem igazán bírtam volna elviselni a nyitot kapcsolatot. Nem történt meg egyébként semmi, de úgy voltam, hogy nem is akarom megtudni, ha igen. Mikor beleszerettem, nekem nem volt nehéz hagyományos kapcsolatra átállni, de neki igen. Én mindig szabad felfogású voltam ezen a téren, de korábban csak elméletben volt benne részem.


Sanyi , 21

Sanyi

Igen, el tudnám képzelni. Mitől tartanék? Legfőképpen a nemi betegségektől. Még ha védekezik is az ember, úgy is el lehet kapni. Nem volt ilyenben részem, igazából nem tudom, hogy hogy működne, akkor derülnének ki a problémák, ha így alakulna a kapcsolat.


Juan, 29

Juan

Szerintem vannak, akik nyitottak a szabad kapcsolatra, de én nem vagyok ilyen. Hallottam ilyen emberekről, és szerintem ha a pár mindkét tagja beleegyezik, akkor működhet. Nem mondom, hogy elítélem ezeket az embereket, de én nem ilyen vagyok, nekem más az értékítéletem. Én hiszek abban, hogy a hűség nagyon fontos, elemi része a párkapcsolatnak.


Balázs, 37

Balázs

El tudom képzelni. Kellenek bizonyos szabályok, de szerintem inkább az, hogy nem taglalni egymás előtt a félrelépést. Ha valaki féltékeny típus, akkor úgysem fog nyitott kapcsolatba belemenni, de én nem vagyok az. Volt ilyenben részem. Szerintem, ha kölcsönösen elfogadják a kialakított szabályokat, akkor működhet a dolog. De csak akkor. Az lehet akadály, ha ez valakire rá van erőltetve.


Andi, 23

Andi

Soha nem éltem még nyitott kapcsolatban, és nem is tudnám elképzelni. Mert ha szeretek valaki, azért vagyok vele, mert csak neki élek. A leghosszabb kapcsolatom két éves volt, és igazából úgy oldottuk meg a szabadság-dolgot, hogy külön jártunk bulizni, és ez működött. A flörtök nálam nem fértek bele, de mondjuk én flörtöltem. Viszont ha megtudtam, hogy ő flörtölt, akkor teljesen kiakadtam. A csók, meg semmi más nem fér bele. Ha megtudnám az egyik barátnőmről, hogy megcsalta a pasija, biztos, hogy elmondanám neki. Én szeretném tudni, ha megcsalnak engem.


Sándor, 28

Sándor

Nem tudom elképzelni, hogy belefér a kapcsolatba, hogy lefekszünk mással is. Számomra egy kapcsolat harmonikus, és nem fér bele az, hogy szabadon vagyunk, ő is megy bulizni bárhova. Valamilyen szintű birtoklás van kettőnk között. Mit nevezünk szabadságnak? Nekem azt is jelenti, hogy nélküle is elmehetek bárhová, nem hiszem, hogy azt feltételezi rólam, hogy megcsaltam. A nyitottabb kapcsolat kétesélyes, a helyzet adná, szerintem. Mindenféleképpen azt gondolom, hogy valamelyik fél féltékenyebb lenne, mint a másik.

Ön szerint működhet ez?

Van tapasztalata nyitott kapcsolatról? Soha nem próbálta, de kíváncsi rá? Vagy ön szerint ez szentségtörés? Írja meg nekünk, hogy mit gondol.