horoszkóp

Ne csak a bevomómasszát egye

2008.03.19. 15:44
Azzal a rossz sejtelemmel indultunk húsvéti csokoládék után, hogy valószínűleg az élelmiszerboltok polcain nem találunk jobbat a 16-20 %-os kakaótartalmú nyuszifiguráknál. A helyzet nem ilyen rémes, de a legjobbat mégiscsak a pici csokiboltokban találjuk meg. Nyuszicsoki-körkép, hogy ön finomat egyen.

Sokéves tapasztalat, hogy ha eljön a tömeges fogyasztásra ösztönző ünnepek ideje, az édes-aranyos figurák is ellepik a polcokat, de a fényes papír legtöbbször rettenetes édességet rejt. Ezek a csokoládék általában 6-10 %-ban tartalmaznak kakaót, és legfőbb jellegzetességük, hogy percekig mézgás, gejl réteg borítja az ember szájpadlását. Na ezt akarjuk elkerülni.

Három nagyobb élelmiszerboltban néztünk körül és apró édességboltokat is felkerestünk. Azt állapítottuk meg, hogy a Plusban, a Match-ban és a Kaiser'sben is lehet 30 % feletti kakaótartalmú húsvéti csokoládét beszerezni. Mindhárom helyen egész széles volt a választék, és a legnagyobb márkák (Nestlé, Kinder, Milka) mellett például a Tibi is képviseltette magát egy-egy tojással, sőt, kézműves csokikat is találtunk.

Plus: a tejbevonótól a kézműves nyúlig

Itt ne számítsunk nagyon gusztusosan elkészített látvány-nyuszipultra. Mindössze két polcon találtunk csokitojásokat és -nyulakat, a legegyszerűbbtől a kézműves darabig. Már 29 forintért is vehetünk csokoládétojást, bár ez valószínűleg kakaót nem igazán látott, a csomagolásról leolvasható, hogy ez egy "kakaós tejbevonó masszából készült húsvéti tojás dísz". Hasonló árban és talán minimálisan több kakaótartalommal találtunk itt még egy Cosmo-nyulat: ez 6,5 % kakaót tartalmaz és 69 forintba kerül. Amennyire a csomagolásoknak hihetünk, ezzel meg is találtuk az általunk felkeresett boltokban a legkisebb kakaótartalmú húsvéti édességet.

Nézzen csokikat!

A gusztusos, barikás papírdobozban elhelyezett Kinder meglepetés, ami 4 doboz kindercsokit rejt, 589 forintért kapható, de túlzás volna azt állítani, hogy minőségi csokiról van szó, hisz csak 13 % benne a kakaó. Nyilván nem is ezért veszik. Viszont az itt kapható magyar kézműves csoki - bár majdnem olyan riasztóan néz ki, mint a Gyalog galopp vérszomjas nyula - már 45 %-os kakaótartalmú, és a csomagolás még az allergén anyagokat is közli és 599 forintba kerül, 10 forinttal többe, mint a kakaóban szegényebb Milka. A legkellemesebb meglepetés viszont az volt a Plusban, hogy saját márkás csokicsomagjukat, ami 399 forint, 57 % kakaótartalmú csokoládéval töltötték meg.

Match: csilliónyi tojás, felnőtteknek alkohollal

Az újpesti Match-ban valamivel nagyobb a választék, mint a Plusban, és a nyulak és tojások 3-4 fémszekéren figyelnek. Nem mondhatjuk, hogy ez a tálalás a leggusztább, de válogatni legalább lehet. A legtöbb, nagy márkás húsvéti édessség 25 %-os kakaótartalmú, így példál a Nestlé vagy a Boci tojása (ez utóbbi is Nestlé-tulajdon, mindkettő ára 220 Ft). Ha valaki odavan a felfújt, szivacsszerű piskótáért, ráugorhat a Bombi-csomagra, amelyben a csokik mellett ilyen is található 255 Ft-ért.

Érdemes itt a Boci termékeket felkutatni, mert több mint 50 %-os kakaótartalmúakat is kínálnak. Az étcsokis nyúlban például 52 % a kakaó (255 Ft), és van itt felnőtteknek való csokitojás (55 %-os) is, tojáslikőrrel töltve, ez 725 Ft-ba kerül. Itt is találtunk kézműves nyulat, de ez csak 25 % kakaótartalmú, és 415 forintért adják. Mentolimádóknak pedig ott van a klasszikus After Eight nyúl, meglepően sok, 52 % kakaóval, 450 forintért.

Kaiser's: nagy márkák kevés kakaóval, drágán

A Kaiser's üzletben három nagy márka uralja a placcot, de az ő termékeik viszonylag széles választékban kaphatók: a Nestlé, a Kinder és a Milka ára viszont nem alacsony. A legkevesebb kakaótartalommal a Kinder óráis meglepetése rendelkezik, ez csupán 14,5 %-os, viszont 2390 forintba kerül, amiért már egy ötven százalékos csokit is kaphatunk akár. A Milka is spórol a kakaóval, ők 30 %-os termékeket árulnak, és egy Mikulás-cselt is bevetettek: ablakos naptárt nyitogathatunk Húsvét előtt is, bár dátumokat nem találtunk rajta. Itt is kapható a Boci alkoholos édessége, csak itt a három íz közül a mandulakrémes tojást kínálják, 819 forintért (ami drágább, mint a Match-ban).

Ínyenc marcipánok

Csokiboltok: 70 % kakaó

Budapesten több csokoládébolt is tart különféle, kézzel készített ínyenc bonbonokat, amelyekből akár saját összeállítást is készíthetünk, az Azték Choxolat boltjában például erre rendszeresített csokikosárka alapba. Tény, hogy nem olcsók a minőségi csokik, de legalább nem kakaóvajért fizetünk. A Choxolat boltban létezik 70 %-os Rózsavölgyi-nyuszi 1300 forintért, de van olcsóbb megoldás is, tejcsokoládé 35 % kakaótartalommal 750 forintért. Apró, bonbonszerű tyúkocskát is vehetünk már 160 Ft-ért. A csokoládé-nyalóka jelenségét viszont nem értüjük, bár a boltosok szerint kelendő. Ilyen az Oster Lolly névre hallgató, német csokinyuszi, amelyet pálcikán szopogathatunk el 750 Ft-ért.

A Jancsi és Juliska bolt vezetője alapból nem kedveli a húsvéti kiadású édességeket, de azért a marcipánokból kínál néhányat. Van magyar, Szabó-készítette, fügével vagy aszalt szilvával töltött marcipán 330 forintért, de lübecki változat is kapható 550-ért. Ami viszont kimondottan gusztosos, az a háromféle tojással megtöltött tojásosdoboz. Ebben 24 tej-, fehér- és étcsokoládét élvezhetünk kemény 3190 forintért, ha túléljük a locsolkodást.