horoszkóp

Olívaolajjal a mellrák ellen

2005.01.10. 13:50
Amerikai kutatások alátámasztották azt a feltételezést, miszerint a mediterrán étrend segít a rák megelőzésében. Az eredmények szerint az olívaolajban található savak csökkentik a mellrák kialakulásának esélyét, és fokozzák a rák kezelésére használt gyógyszerek hatását.

Eddig is ismert volt, hogy az olívaolaj, és az olívában gazdag mediterrán étrend segít távol tartani a rákos betegségeket, illetve nagy valószínűséggel az élettartamot is növeli. Chicagói orvosok most felfedték, mi lehet az oka az olívaolaj jótékony hatásának, a kulcs szerintük az általuk oleic savnak nevezett hatóanyagban keresendő. A Northwestern Egyetem laboratóriumának kutatóorvosai úgy találták, hogy ez a sav nagy mértékben csökkentette azon gének számát, amelyek a rákos sejtek, és a betegség terjedéséért voltak felelősek.

Dupla hatás

A Her 2/neu nevezetű gén igen magas számban található meg mellrákban szenvedő betegek több mint harminc százalékának szervezetében, és ez a az a gén, aminek mennyiségét az olívaolajban található savak radikálisan csökkentik. Mindezen jótékony hatása mellett az olívában található savak a megfigyelések szerint fokozták a rákos daganatok kezeléséhez használt gyógyszerek hatékonyságát, és ezzel sok beteg életét meghosszabbították. A kutatási eredmények tehát alátámasztották azon állításokat, miszerint a mediterrán étrend segít a rák, valamint a szívbetegségek megelőzésében, mondta dr. Javier Menendez, a kutatás vezetője. Mindemellett azonban hangsúlyozta, hogy a laboratóriumi vizsgálatok nem minden esetben igazolódnak be a gyakorlatban, ennek ellenére úgy gondolják, az olívaolajban gazdag étrend segíthet a herceptin nevű gyógyszer hatásának a fokozásában.

Az túlsúly az igazi probléma

Mások azonban szkeptikusabbak. A BBC-nek nyilatkozó angol orvos, Tim Key szerint valóban vannak feltételezések arra vonatkozóan, hogy a mediterrán étrend segít megelőzni a nőknél a mellrákot, egyelőre azonban semmiféle bizonyítékot nem találtak ezen állítás igazolására. Szerinte jóval több kutatásra van szükség annak bizonyítására, hogy az olívaolajnak van-e bármiféle hatása a betegség megelőzésében. Tim Key emellett hangsúlyozta, az elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás valódi okai lehetnek a mellrák kialakulásának, és ezen még az olívaolaj sem segíthet. Az orvosok elismerték, jelenleg nem tudják, milyen szerepet játszik az étrend a rák kialakulásában, ennek ellenére az olívaolajban található savak jótékony hatását nem zárják ki.

A világon mintegy 1 millió mellrákos esetet diagnosztizálnak évente, és átlagban a női halálesetek 1,6 százalékát okozza mellrák, holott az idejében felismert mellrákos daganat gyógyítható.