horoszkóp

Ólombotrány a szépségiparban

2007.10.18. 13:57
Egy amerikai civilszervezet bevizsgáltatta a rúzsokat, és kiderült, jócskán van bennük a szervezetből sosem kiürülő, ám rendesen mérgező ólomból. A gyártók természetesen tiltakoznak, a USA élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatala pedig még vizsgálja a jelentést. Magyarországon egyelőre ilyen panasz nem érkezett az illetékes hatóságokhoz.

Röviddel azután, hogy több millió Kínában gyártott játékot vontak ki a forgalomból az Egyesült Államokban részben magas ólomtartalmuk miatt, itt az újabb botrány. Egy amerikai civilszervezet, a Campaign for Safe Cosmetics (Mozgalom a biztonságos kozmetikumokért) harminchárom különböző márkájú rúzs összetételét vizsgáltatta meg, és kiderült, hogy a termékek 61 százaléka tartalmazott ólmot. A jelentés szerint a kérdéses dekorkozmetikumok nehézfém mennyisége meghaladta azt az értéket, melyet az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hivatala (FDA) a cukorkák ólomtartalmának felső határaként meghatározott (külön rúzsra nincs felső határérték). Meglepő módon az ólom nem feltétlenül az olcsóbb termékekben fordult elő. Az alacsonyabb árkategóriájú Revlon márkájú rúzsokban nem volt kimutatható a nehézfém jelenléte, a legtöbb ólmot viszont a jóval drágább L'Oreal, Cover Girl és Christian Dior termékekben találták.

Az ólom élettani hatásai

Súlyosan mérgező, biokémiai hatásokat okoz az emberi szervezetben. Gátolja a hemoglobinképződést, erősen károsítja az idegrendszert, a veseműködést, a béltraktust, az izületeket és a reproduktív (szaporodási) rendszert. Tartós hatás esetén különösen a gyermekek idegrendszerét károsítja.

Forrás: Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium honlapja

Védekező álláspont

A gyártók természetesen visszautasítják a vádakat. A Cosmetic, Toiletry and Fragrance Association (Kozmetikai, pipere és illat szövetség) az egész iparág nevében kikéri magának a gyanúsítgatást. „CSC jelentésében érintett termékek kivétel nélkül mind megfelelnek az előírásoknak” Az érintettek persze külön-külön is megszólaltak az ügyben. A L’Oreal közleményében az áll, hogy összes márkájuk és termékük megfelel az FDA által szabott követelményeknek. A Procter and Gamble szerint a termékeikben előforduló ólom mennyisége elhanyagolható ahhoz képest, amennyi az evés, lélegzés és ivóvízfogyasztás során felszívódik. Hasonló véleményen van a francia kozmetikai cég is. „A fogyasztók nap, mint nap találkoznak ólommal, amely jelen van például a vízben, ételben és a levegőben is. Az a technikailag elkerülhetetlen, átlagos mennyiségű ólom, amelynek egy nő kozmetikai termékek használatakor ki lehet téve, 1000-szer kisebb mennyiségű, mint az, amelyet étkezéskor, lélegzetvételkor vagy ivóvíz fogyasztásakor bekerül a szervezetébe” – olvasható a L’Oreal hivatalos közleményben. Az FDA egyelőre vizsgálja a CSC-jelentés hitelességét. „Mielőtt bármit is tennék az emberek egészségének védelmében – ha egyáltalán kell tennünk valamit is -, meg kell vizsgálnunk, hogy valóban megalapozottak a jelentésben szereplő állítások” – olvasható Stephanie Kwisnek, a szervezet szóvivőjének nyilatkozata az Associated Press oldalán.

Ólom a púderben

A XXI. század elején divatos a napbarnított bőr (bár egyre kevésbé), de a rómaiak korában a nők fehér, halvány arcszín után vágyakoztak. Arcuk fehérítésére púderként ólom tartalmú port használtak. Az ólom rendszeres használata lassú őrülethez vezethet. Ezzel azonban nem törődtek, sokkal fontosabb volt, hogy az ólom és az ón is divatos, „szellemszerű” kinézetet biztosított.

Forrás: National Geographic Online (2004. november 4.)

Mi a helyzet itthon?

Az OÉTI-hez és a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársaitól megtudtuk, hogy a két piacfelügyeleti szervhez nem érkezett ilyen jellegű panasz. „Mi is a sajtóból értesültünk erről. Amikor ilyen dolog történik, a hatóság természetesen kitüntetett figyelmet szentel az ügynek. A kollégák mintát vesznek, laboratóriumi tesztek történnek, és amennyiben tényleg ólomszennyezést találnak, vissza kell vonni a termékeket” - nyilatkozta a Főfelügyelőség munkatársa, Tima Katinka. AZ OÉTI szakembere, Dr. Kontraszti Mariann szerint pánikra nincs ok, az ominózus jelentés inkább a fokozott ellenőrzésre hívja fel a figyelmet. "A termékekben az ólom nem kívánatos, de nagyon sok rúzst kell ahhoz felhasználni, hogy ebből ólommérgezés legyen. Ennyit lehet, hogy az utcán is beszívunk a levegővel, a kipufogó gázokkal.” Legutóbb hasonló jellegű probléma – hasonlóan az amerikai példához – különböző gyermekjátékoknál merült fel, melyeknek a festékanyaga tartalmazott ólmot. Ezeket a gyártó és a forgalmazó azonnal visszavonta. A CSC viszont felhívja arra a figyelmet, hogy az ólom semmilyen mértékben sem egészséges, hiszen sosem ürül ki a szervezetből.

Hazai szabályozás
A kozmetikumok gyártását és forgalmazását a 40/2001 (XI.23.) EÜM és a módosítására kiadott 5/2004. (II. 10.) ESZCSM rendelet szabályozza. A rendelet teljesen harmonizált és mind tartalmában mind szellemében megegyezik az EU-s Direktívával 76/768/EEC Kozmetikai Irányelv. Ezek tartalmazzák a kozmetikumok megengedett összetevőit és azokat a komponenseket, vegyületeket, amelyet tilos kozmetikumban felhasználni. Ezek között szerepelnek a toxikus nehézfémek is. Jelenlétük egyáltalán nem megengedhető – tudtuk meg a az OÉTI Élelmiszerkémiai Analitikai Főosztályának vezetőjétől, Dr. Kontraszti Marianntól.