horoszkóp

Az Operabál értékei eltorzultak

2008.02.05. 11:30
Kapcsolódó cikkek (1)
A járókelők egy része szerint szükség van olyan eseményre, ami körül akkora a felhajtás, mint az Operabál körül; mások azt mondják, ez csak egy kivételezett réteg úri murija. Abban viszont szinte mindenki egyetért, hogy az Operabálba járó réteg adakozhatna többet. A bál értékei az utca emberei szerint eltorzultak, amit ellenőrizhet, ha megnézi a juj.hu videóját, rajta a forgataggal, az illumináltan táncoló közönséggel.

Miközben szombat este nagyban ropták a híresek és gazdagok a Bergendy Hadd főzzek ma magamnak című örökbecsű slágerére, az Opera előtt két kisebb csoport ellenbált tartott.

Az ellenbál szervezői nem az Operabálon résztvevők ellen tiltakoztak, hanem a társadalmi kirekesztés és a túlzott profithajhászás ellen.

A Moszkva téren és környékén sétálókat arról kérdeztük, mit gondolnak az Operabálról. Tényleg csak egy szűk réteg túlságosan fényűző szórakozása, vagy egy olyan esemény Budapesten, amire büszkének lehet lenni?

Pro

Antal

„Mindenhol a világon van. Bécsben is tartanak Operabált. Semmi ellenérzésem nincs ellene. Hallottam, hogy jótékonykodtak is, mert 1500 adag ételt szétosztottak. Szerintem ez normális. Budapest megítélésén meg a külföldiek szemében csak javít. Aki persze milliárdos, meg milliomos, az jótékonykodhatna egyébként is, a médiaszemélyiségek is" - mondta a Moszkva tér szélénél az eseményt egyébként kedvelő Antal.

Horváth Józsefné

A világtrendekkel érvelt először Horváth Józsefné is, akinél viszont már megjelent az Operabál körül az egyik leggyakrabban elhangzó kifogás, a fényűzés mellett eltörpülő adakozási készség: „Minden gazdag országban megrendezik az Operabált. Nem fölösleges. Miért ne rendezhetné meg Magyarország is? A baj az, hogy tényleg sok a szegény és sok a hajléktalan, azokat segíteni kell. Nem ártana, ha azok is segítenének, akik az Operabálra tudnak adni háromszázezer forintot jegyre".

Gábor

Gáborral a Millenáris Park bejáratánál futottunk össze. Nem zavarja sem az Operabál, sem az ellenbál, sőt a demokrácia kiteljesedését látja a kettőben együtt: „Aki megteheti, menjen az Operabálba. Engem személyesen nem zavar. Az, hogy párhuzamosan lehet ellentüntetés, az a demokrácia, nekem ez a véleményem. Ha ő kapott engedélyt oda, hogy bent megrendezze az Operabált, és ő meg kapott oda ki, akkor csinálják".

Kontra

Károly

„Elég nehéz kérdés, mert attól függ, hogy milyen perspektívából nézzük. Az átlagállampolgárnak teljesen feleslegesnek tűnik, viszont van egy olyan réteg, legyen az felső tíz-, húsz-, százezres réteg, aki viszont ezt teljesen természetesnek tartja, merthogy egy bizonyos trendhez igazodnia kell. Főleg a trend határozza ezt meg szerintem, és az ő szemszögükből nem hiszem, hogy ez felesleges lenne. A középrétegnek és az az alatti rétegeknek viszont értelemszerűen ez egy felesleges luxusnak, rongyrázásnak tűnik" - mondta a Millenáris Park egy másik bejáratánál a biciklis futárként dolgozó Károly.

János

János, a Fény utcai piacnál dolgozó virágárus fontosnak tartja a bált, de úgy érzi, valahol elcsúsztak a bál közvetítette értékek: „Egyáltalán nem fölösleges, mert szerintem szükség van Magyarországon is olyan eseményre, ami felülmúlja a hétköznapokat. Viszont a felhajtás, meg ahogy ezt előadják, azért az egy kicsit túlzás. Nagyon ki van élezve, hogy az Operabál csak egy bizonyos rétegnek szól, és aki alatta van, annak nem elérhető. Régebben valóban a nemesek vettek részt ilyeneken, de mára már ez nem a nemességről, hanem csupán a gazdagságról, meg a pénzről szól".

Csaba

Az értékek torzulásáról mesélt a kifejezetten bálellenes Csaba is: „Ellenbál rajongó vagyok. A bál ellen nincs kifogásom, akinek van erre pénze, menjen el. Az nem baj, hogy az embereknek van pénze, és ilyenekre költi. Arra költi, amire akarja. Nekem az nem tetszik, hogy régen az arisztokrácia egészen más volt, mint a mai újgazdagok. Úgy gondolom, hogy akkor volt még mögötte tartalom is. A csajok azért mennek, hogy fölszedjék a gazdag pasikat, nem kötnek már üzleteket ott, mint régen".