Tükör, fejhallgató és más túlélési tippek egyterű irodába

2008.03.31. 13:10
Nem találkoztunk még olyan dolgozóval, aki kimondottan szerette volna az egybenyitott, úgynevezett "open space"-típusú munkahelyeket. Fárasztóak, barátságtalanok és semmi helyet nem biztosítanak a privát szférának. Következzen hat tipp, amellyel elviselhetőbbé tehető az irodai lét még akkor is, ha több kollégájával van egy légtérben, mint szeretné.

1. Tűzzön, de mértékkel!

Kizárt, hogy ne érezné magát jobban mindenki, aki az egybenyitott irodából neki jutó kis sarokba visz valami személyes jelleget. Elég ehhez egy-két személyes tárgy vagy fotó, amit általában ki szokás tűzni a számítógép mellé-mögé. Nem tudunk annál a robotlelkületű kollégánál félelmetesebbet elképzelni, akinek asztala körül fél év munkaviszony után sincs több dísz, mint a telefonszámokat tartalmazó excel-tábla. Ugyanakkor vigyázzunk arra is, hogy ne borítsanak el bennünket a nyaraláson készített fotók poszterméretű nyomatai, az internetről leszedett mókás idézetek és a viccesre photoshoppolt hírességek képei. Látsszon, hogy emberek vagyunk, de az is, hogy ha éppen arra kerül a sor, azért dolgozni is szoktunk!

Megjegyzés: hallottunk olyan, gonosz vállalatokról, amelyek azt is megtiltják a dologzóknak, hogy személyes fotókat tartsanak az asztalukon. Itt egy megoldást tudunk elképzelni: a felmondást.

2. Vegyen egy tükröt!

Óriási probléma az egyterű irodákban, hogy a munkavállaló általában egy paravánnal ül szemben, ezért sosem láthatja, ki áll mögötte, ki érkezik hozzá, ki követi figyelemmel a munkáját a háta mögül. Nyilván a tökéletes dolgozót nem érhetik meglepetések, de talán mégiscsak jobb, ha a főnök nem pont az alatt a három perc alatt kocogtatja meg a vállunkat, amit abból a napból az aknakeresőzésnek/fórumozásnak/velvetolvasásnak szerettünk volna szentelni. Az ilyen kínos helyzetek kiküszöbölésére alkalmas lehet egy jól elhelyezett visszapillantó. Főként női dolgozók esetében nem különösebben feltűnő, ha egy tükröt helyeznek el valahol a monitor mellett, amiben alkalomadtán a sminket is meg lehet igazítani, de közben arra szintén jó, hogy az irodahelyiség bejárata is szemmel tartható legyen belőle.

3. Zárjon mindent!

Bármilyen jóban is van közvetlen munkatársaival, bármennyire is megbízik bennük, soha ne hagyjon elöl semmi értéket, ha akár egy percre is távozik asztalától. Egy forgalmas irodahelyiségbe bármikor betévedhet egy-egy kósza ügyfél, szerelő, takarítónő, munkatárs egy másik csoportból, biciklis futár vagy pizzakihordó, aki tévedésből, rosszindulatból vagy puszta kleptomániából magához vehet valamit, ami nem az övé. Egyszerűen mindennek mindenhonnan lába kelhet, különösen a bögrék és müzlistálak vannak állandó veszélyben. Egy pénztárca eltűnése önmagában is kellemetlen, ha ezt aztán még gyanúsítgatások és pletykák is követik egy munkahelyen, az végzetesen megmérgezheti a hangulatot.

4. Ha kell, fejhallgatózzon!

Vannak olyan munkák, amelyek különös koncentrációt igényelnek, és kétszer olyan fárasztóak, ha elvégzésük közben egy húszfős iroda nyüzsög körülöttünk. A külvilág kikapcsolásának egy jó módszere, ha valami megnyugtató, nem túl mozgalmas zenét hallgatunk fejhallgatóval (személyes kedvencünk a Baraka című film csodálatos zenéje). Ne töltsük az egész napot hermetikusan bedugaszolt fülekkel, de azt sem hagyhatjuk, hogy az irodai nyüzsgés a munkánk rovására menjen.

5. Legyen együtt!

Kevés előnye van a sok dolgozót összezáró munkahelyeknek, ez kétségtelen, de ami jó van benne, azt érdemes maximálisan kiaknázni. Ha már egyszer ott vannak, használja ki kollégái közellétét! Lesse el, hogyan bánnak ők a főnökkel/ügyfelekkel/többi munkatárssal! Beszélgessen velük, ismerje meg őket, és legyen tisztában azzal, hogy ők mit dolgoznak! Tanácsot, segítséget, útbaigazítást is kérhet tőlük, ami még mindig kevésbé zavarba ejtő, mintha önmagára hallgatva valami baklövést követne el.

6. Legyen diszkrét!

Ön is ezt várja el a többiektől, mutasson hát példát. Próbálja a zajkeltéssel járó tevékenységeket a minimális szinten tartani. Bármilyen jópofának is találja a számítógépén újonnan felfedezett hangeffektusokat, inkább tartsa a készüléket folyamatosan elnémított állapotban - mobiltelefonjával együtt. Az utóbbin akkor is látni fogja, ha keresik, ha csak a rezgés van bekapcsolva. Privát telefonbeszélgetéseit fogja rövidre vagy intézze egy másik helyiségből, hiszen nyilván nem kíváncsi az egész munkahely arra, hogyan oldják meg partnerével a hetek óta húzódó családi perpatvart. Nemcsak a hangok, a szagok is zavaróak lehetnek: ne egyen vagy igyon olyasmit a nagy terem kellős közepén, aminek intenzív illatát még másnap is körbe-körbe fogja kergetni a szobában a légkondi. Ha ön tartózkodik az ilyesmitől, joggal várhatja el, hogy kollégái is tiszteletben tartsák az íratlan szabályokat.

Egyterű tapasztalatokat/véleményeket ide!

Ha ön dolgozott már olyan munkahelyen, ahol többen egy légtérben dolgoztak, feltétlenül írjon nekünk! Önnek beváltak a fenti tippek? Vagy nem bírja tovább a közösködést és saját irodát szeretne végre? Ossza meg tapasztalatait, mondja el véleményét vagy csak meséljen egy vicces munkahelyi sztorit (de ne túl vicceset, mert a nevetésre össze fog szaladni a Velvet egylégterű irodájának teljes munkaközössége)!

15%
4290 Ft
3647 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft