Paris Hilton sárgában keringőzött a bécsi Operabálon

2007.02.16. 10:11
Mielőtt felvette volna sárga Cavalli-estélyijét Paris Hilton, röpcédulázások közt osztogatott autogrammot az osztrákoknak. A szállodaörökösnő a bécsi Operabál díszvendége volt, a sztárvendég pedig Anna Nyetrebko operaénekesnő. Idén csak az állatvédők tüntettek a bál környékén.

Sok decens osztrák érdeklődőt meglepett, hogy az idei Operabál díszvendége Richar Lugner építési vállalkozó ötlete alapján Paris Hilton lesz, de végül ez nem tartott vissza sokakat attól, hogy részt vegyenek az eseményen. Kis híján ötezer vendég jelent meg február 15. a második köztársaság 51. Operabálján. A bál háziasszonya Elisabeth Gürtler a Sacher szálló tulajdonosa az APA osztrák hírügynökségnek arról beszélt, a bál olyan színvonalas, hogy valójában elképzelése sincs arról, hogyan lehetne pompásabbá tenni.

Tiltakoztak az állatvédők

Katt!

A hazai Operabál ideje alatt az Andrássy úton szemközt található Balettintézet épületénél ellenbált szerveztek, ahok szegénységre hívta fel a figyelmet néhány érintett és aktivista. Bécsben az állatvédők tüntetésére számítottak a bál idején. A rendőrség idén is kordonnal vonta körül az épületet, mert a PETA állatvédő szervezet demonstrációs engedélyt kért a hatóságoktól az estély napjára, rendbontásról azonban nem számoltak be a hírügynökségek.

A bál megnyitásakor ló vontatta fiákeren érkezett Anna Nyetrebko operaénekesnő, akinek fellépését nemcsak a résztvevők láthatták, de az élő televíziós közvetítés nézői is. Paris Hilton érkezése már nem sikerült olyan elegánsra. Mielőtt felvette volna Roberto Cavalli sárga estélyijét, Richar Lugnerrel együtt egy bécsi bevásárlóközpontban kellett megjelennie, hogy autogrammot osztogasson az osztrák vásárlóknak. A sajtóeseményt azonban röpcédula osztogatással zavarták meg néhányan, de az nem derült ki, Paris Hilton jelenléte ellen tiltakoznak-e ilyen módon.

Paris visszafogott bálozó

275 millió forintos nyereség
A bécsi operabál szimpla belépője 215 euróba, 55 ezer forintba került, a legdrágább, mindent vivő beugró 16 ezerbe, azaz 4 millió forintba. A két szélső érték között nagy a szórás, vacsorától, az asztal elheleyezkedésétől függően. A szegény, ám érdeklődő osztrákok a főpróbát 12 euróból, 3000 forintból megúszhatták. A bál mindenesetre jó üzlet, a szervezők 1,1 millió eurós, 275 millió forintos nyereséggel számoltak.

A botrányhősnőről úgy tudják a lapok, visszafogott bálozóként viselkedett. Paris a szüleivel, Kathy és Rick Hiltonnal érkezett. A vendégek nagy része az oszták üzletemberek, művészek, és az európai diplomácia képviselői voltak. Részt vett az estélyen Janez Jansa szlovén miniszterelnök Alfred Gusenbauer osztrák kancellár meghívottjaként. Kóka János gazdasági és közlekedési minisztert a bécsi gazdasági kamara hívta meg.

Az első bécsi szoarét az osztrák krónikák 1877-ben tartották, amikor I. Ferenc József engedélyezte, hogy az operaházat átadják egy nagy estély számára. Bécsi operabál néven első ízben 1935-ben tartottak estély, de négy év után a hagyomány a háború miatt megszakadt. A II. világháború után csupán 1956. február 9-én került sor újabb operaházi táncestélyre, amelynek a bevételéből valamennyit azóta is minden évben jótékony célokra fordítanak.