horoszkóp

Legenda csak az élete végéig potens férfi

2007.11.17. 18:25
Egy nőnél általában a 45-55. életév között zajlik le a menopauza, melynek lezárultával a hölgyek elvesztik fogamzóképességüket. Ezzel szemben a férfiak akármilyen idősen is lehetnek apák - Donald Trumpnak, az USA leghíresebb üzletemberének például tavaly, 60 éves korában született fia. Az orvosok azonban figyelmeztetnek: veszélyes játék ez, hiszen a tévhittel szemben az évek a férfiak felett sem múlnak el nyomtalanul, sőt.

Huszonéves kamaszok - tíz év rögtön elveszett

A problémák ott kezdődnek, hogy a gyereknemzés ideje egyre inkább kitolódik. A XXI. század, úgy tűnik, a huszonéves kamaszok százada lesz. Főként a férfiak érzik egyre kevésbé kötelességüknek, hogy megkomolyodjanak csak azért, mert nem tinédzserek már, mert munkába álltak, vagy mert esetleg találtak maguknak egy komolyabb barátnőt. Az élet annyi élvezetet nyújt a fiataloknak, amit egyre jobban ki is élveznek, ha már dolgoznak és van némi pénzük is. A zenés-táncos szórakozóhelyek közönségének átlagéletkora egyre növekszik, hiszen a huszonévesek közül mind kevesebben maradnak otthon egy szombat éjszaka bölcsőt ringatni. Ebben az életkorban kell utazni és külföldön is szerencsét próbálni.

Ganxsta se költözött külön

A családalapítást az is nehezíti, hogy egyre komplikáltabb annyi pénzt összeszedni, amennyiből biztonságosan új otthont lehet teremteni. És különben is, anyuka szeme fényének elég nyomós ok kell ahhoz, hogy külön költözzön, és ezáltal lemondjon a mama isteni és mindig friss főztjéről, a mágikusan "maguktól" kivasalódó ingektől és az egyéb hasonló extrákról, amiket a szülői ház nyújt ingyenesen, szeretettel. Még maga Ganxsta Zolee is édesanyjával lakott harminc éves korán jóval túl is.

Biológiai óra - vagy inkább időzített bomba?

Egy férfi már csak azért sem esik kétségbe, ha a harmincon túl van, de házasság-gyerek még nincs a láthatáron, mert azzal hitegeti magát, hogy egy kapcsolatban úgyis a férfinak kell idősebbnek lennie, ráadásul a férfiak életük végéig nemzőképesek, csak a nők válnak meddővé az öregedés hatására. Az orvosok azonban figyelmeztetnek: az urak ugyanúgy rendelkeznek biológiai órával, mint a hölgyek, és az övék is ketyeg rendületlenül, hasonló következményeket idézve elő, mint amik a nők esetében közismertek.

Skizofrén, törpe gyerekük is születhet a túl idős apáknak

A Kolumbiai Egyetem vizsgálata feltárta, hogy már a sikeres gyereknemzés sem megy olyan könnyen idősebb korban. Tanulmányuk szerint hiába fiatal és makkegészséges a nő: ha idősebb férfi születendő gyermekének apja, háromszoros a vetélés esélye. Ha szerencsésen megszületik a baba, még akkor is van miért izgulni. A 40 fölötti apák gyermekei között ugyanis az átlagosnál gyakrabban fordul elő jónéhány igen riasztó betegség, mint pl. a törpenövés, az autizmus, a skizofrénia és a progéria. Ez utóbbi a felgyorsult öregedést jelenti, azt a kórt, amelynek következtében egy gyermek testileg tizenéves korára annyira megöregszik, mintha a 80 közelében járna.

Az ok: lassanként kifogy a festék a fénymásolóból

Az amerikai spermabankok már jó ideje nem várják negyvenen túli donorok "betétjeit". A genetikai rendellenességek gyakoribb előfordulása a tudósok szerint a spermiumok termelődése környékén keresendő. A tizenéves fiúknál beindul az a sejtosztódási folyamat, amelynek a végtermékeként keletkezik az örökítőanyag. Mire az egykori serdülő betölti a 40-et, ezek a sejtek már csaknem harminc éve másolódnak folyamatosan. A sorozatos osztódás pedig egy idő után igencsak megnöveli a hiba lehetőségét, és így kerülhetnek a nem kívánt információt hordozó kromoszómák a spermiumba.

Férfi vagyok - akkor most essek kétségbe?

Pánikra különösebb ok persze nincs, bár az is igaz, hogy nincs olyan tabletta, ami a rendületlenül ketyegő biológiai órát meg tudná állítani. Az orvosok megintcsak aláhúzzák, milyen káros hatással van a dohányzás és az alkoholfogyasztás a férfi spermájának minőségére, sőt, nem csak a dohányt, a marihuánát sem ajánlatos szívni annak, aki ép gyerekeket szeretne nemzeni (a még keményebb drogokról nem is beszélve). A dolog mindenesetre inkább azon múlik, hogy tudjuk-e, akarjuk-e leküzdeni egyre több időt követelő, szórakozásra és szabadságra vágyó kamasz-énünket, hogy még idejében a felelősségvállalás és a felnőtt élet mellett döntsünk.

Önt befolyásolja az életkor?
Ha ön hölgy, vállalna gyereket egy ötven fölötti férfival? Ha ön férfi, nemzene gyereket ennyi idősen? Mondja el a véleményét!