horoszkóp

Mi az orgazmus?

2004.11.22. 09:50
Mindenkinek másmilyen, máshogy éri el, a közös benne csak az, hogy a legjobb dolog a világon. Definiálni azonban nagyon nehéz, de most megpróbáljuk.
1953-ban egy ismert terapeuta így jellemezte: „az ideg-izmok megfeszülése miatt bekövetkező robbanásszerű kisülés”. Vannak más meghatározások is, de a feszültség, feszülés szavak mindegyiket tartalmazzák. Ez azt is jelenti, hogy valójában orgazmus közben az ember a végsőkig megfeszíti magát, hogy utána élvezhesse, ahogy ismét ellazulnak idegei és izmai.

Mi történik ilyenkor a testben?

Egyszerűen lenyűgöző az a technológia, amivel a test létrehozza az orgazmusnak hívott nagyfokú feszültséget. Először a szív elkezd gyorsabban kalapálni, és a légzés is mélyebbé válik, ezek pedig felpumpálják az egyre feszülő izmokat. Az agy pedig endorfin és oxitocin nevű hormonokat küld szét a testbe, hogy tudja, neki most jó. A vér a nemi szervekbe áramlik, ezáltal felduzzad, és ez idézi elő a nemi szervek reflexszerű válaszreakcióját. Ez a válasz eredményezi a medencecsont izmainak nyolctized másodpercenként, öt-tizenöt alkalommal történő összehúzódását, ami valójában az orgazmus.

Nemrég felfedeztek egy kis idegi átjárót a gerinccsatornában, ami megmagyarázza, hogy deréktól lefelé megbénult emberek is képesek orgazmust érezni.

Mi nem az orgazmus?

#alt#
Jobbfajta orgazmus

Az nem jó, ha az orgazmus a szex célja, azaz valaki csak azért kezd bele, hogy elélvezzen – kivéve, ha éppen gyermeket szeretnének nemzeni. Úgyis csodálatos időt tölthet együtt két ember miközben fokozódik a gyönyör, a szeretet, az intimitás érzése és az izgalom, ha a végén nem zárja az egészet orgazmus. Senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy orgazmusa legyen. Annyit viszont megtehetünk, hogy kényelmet, biztonságos légkört teremtünk a partnernek, hogy teljesen el tudjon lazulni, úgy nagyobb eséllyel következhet be a szexuális kéjérzés tetőfoka.

Az orgazmus nem korlátozódik a nemi szervekre. Vannak akik úgy is tapasztalhatnak orgazmust, hogy a nemzőszervéhez hozzá sem érnek. Egyeseknél csupán egy bizsergés, de vannak olyanok is, akinek az egész testük beleremeg az érzésbe.

Színlelni

Vajon miért szokták némelyek eljátszani, hogy orgazmusuk van? Talán azért, mert az orgazmust a szex lezárásaként értelmezik, és amikor valaki színlel, valójában abba akarja hagyni a nemi aktust. A legtöbben azért fake-elnek, hogy ezzel örömet okozzanak a partnerüknek. Úgy érzik cserbenhagyják azzal, ha nem élveznek el társuk teljesítménye során. Az a legjobb, ha olyan kapcsolatot tudunk létrehozni, amiben nem kell színlelni, hanem el tudjuk mondani a másiknak, hogy most valamiért nem tudunk a csúcsra jutni.