Már az ötéves kislányok is képesek testsúlyuk miatt aggódni, sőt akár fogyókúrázni is, hogy karcsú külsejükkel népszerűbbek legyenek - állítja egy öt-nyolcéves kislányok megkérdezésével készült tanulmány.

Már a kislányok úgy gondolják, hogy ha karcsúbbak, az népszerűbbé teszi őket, és ennek érdekében akár fogyókúrázni is képesek - mutatta ki egy tanulmány, amely az angol Fejlődéspszichológia című szaklapban jelent meg. A tanulmány készítői öt és nyolcéves korú kislányokat kérdeztek meg Ausztrália déli részén, de szakértők szerint az angol gyerekek is épp ennyire rettegnek a túlsúlytól. Ebben állítólag komoly szerepe lehet a kormány elhízásellenes kampányának is.

Dr. Andrew Hill, a Leeds-i Egyetem orvosi tanszékének munkatársa úgy nyilatkozott, hogy több mint kétszáz nyolcéves mutatott erőteljes érdeklődést az elhízásellenes kampány üzenete iránt. "A gyerekek teljes mértékben vették az üzenetet. Ahhoz, hogy az emberek elkezdjenek odafigyelni magukra, erőteljesen kell kommunikálnunk. Sikerült megalapoznunk azt, hogy az elhízást rossz dolognak tartsák, de óvatosnak kell lennünk, hogy ez ne forduljon át paranoiába. A cél az, hogy a kövér embereket vegyük rá a fogyásra, nem pedig az, hogy a gyerekeket terrorizáljuk."

A média és a társadalom elvárásai

Az Angol Táplálkozási Zavarokkal Foglalkozó Szövetség szerint az már ismert, hogy akár nyolcéves korban is küzdhetnek gyerekek ezzel a betegséggel, és az is sejthető, hogy ennél még fiatalabbak közt is lehetnek hasonló problémák. "Az étkezési problémák alapja az önbecsülési zavar, amit a média és a társadalmi elvárások nyomása gerjeszt. Aggasztó, de korántsem meglepő, hogy már a hatéves kisiskolások közt is jelentkezik ennek a hatása." - mondta el a Szövetség szóvivője.

A legutóbbi felmérést a Flinders Egyetem kutatói végezték, akik 81 lányt kérdeztek meg, mi a véleményük arról, hogy kortársaik közt sokan boldogtalanok a testük miatt, és hogy szoktak-e az alakjukkal foglalkozni. A kislányok közel fele (46,9 százalékuk) karcsúbb szeretne lenni, és 45,7 százalékuk akár fogyókúrázni is kezdene, ha úgy venné észre, hogy felszedett pár kilót. Az ötéves kislányok közül 28,6 százalék szeretne vékonyabb lenni. Ezután két képet mutattak nekik egy lányról, aki a két felvétel közt meghízott, a kislányok pedig úgy vélték, hogy ennek egyértelműen az lehet az oka, hogy a lány túl sokat evett, 28,6 százalékuk szerint pedig fogyókúráznia kéne. A hétévesek közel 71 százaléka szintén fogyni szeretne.

Az iskoláskor a vízválasztó

"A testképpel való elégedetlenség és a fogyókúrázásra való hajlam növekszik az iskoláskor első két évében" - állítják a tanulmány szerzői. A lányok úgy gondolták, hogy ha karcsúak maradnak, népszerűbbek lesznek, sőt páran azt is elmondták, hogy ez rendszeres beszédtéma a baráti körükben.

Deanne Jade, a Nemzeti Táplálkozási Zavarokat Kutató Központ munkatársa szerint a felmérés eredményeit figyelmeztető jellegűek, mivel a gyerekek gyakran a karcsúbb testet ábrázoló fotót választották követendő mintaként a nekik mutatottak közül, bár az iskolai barátságok során kövér és sovány gyerekekkel egyaránt alakítottak ki kapcsolatokat.

"Egyelőre annyit tudunk, hogy mire elérik a felnőttkort, a nők 95 százaléka elégedetlen a saját testképével, és tízből hét lány fogyókúrázik." - mondta el Jade.