horoszkóp

Megérte outletelni, mert olcsó volt a bugyi

2007.10.20. 13:50
Kikristályosodott: outletbe nem kizárólag az olcsóság miatt jó járni, hanem egy csomó minden másért is. Például, mert kitűnő kirándulási cél a város szélére, mert változatos ruhatárat lehet beszerezni olyan termékekből, amiket a belvárosban valamiért nem, legfeljebb csak külföldön lehet kapni (fokozottan igaz ez a sportcipőkre). És mert tényleg vannak viccesen olcsó árak. De nagy szükség van az éberségre: néha az olcsósággal etetnek be minket, hogy a drágákra is ráharapjunk.

Tapasztalataink szerint három kategóriára lehet osztani az outletekben található üzleteket: 1. valódi outlet üzletek (maradék / kifutó / mérethiányos / utolsó / annyira csúf, hogy eladhatatlan darabokkal), 2. kamu-outletek, ahol a címkék tanúsága szerint mondjuk 2000 forinttal olcsóbb egy tízezret bőven meghaladó kabátka, 3. a kettő keveréke, ahol az üzlet felében az új kollekció van, a másikban meg a leárazott cuccok. Az első kategóriából sajnos nem találtunk annyit, amennyire a lelkünk mélyén vágytunk, de még így is annyi egyedi darabbal találkoztunk, amiből egy egész képzőművészeti szakközépiskolát fel lehetne ruházni.

Tekintse meg képeinket!

Premier Outlets Center

Ez a hely kísértetiesen hasonlít az osztrák Parndorf outletre, a négyszögletes, árkádos szerkezettől és a kis toronytól kezdve odáig, hogy minden nagyobb márka megtalálható, és sokan futkosnak az üzletek között. Ez egy idő után frusztráló lehet, ahogy az is, hogy viszonylag nagy alapterületet kell bejárni ahhoz, hogy végigérjünk az egész létesítményen. Viszont legalább fürdőzhetünk az őszi napfényben ahelyett, hogy a klór -és izzadtságillatú plázában taposnánk egymást lábát (de vigyázat: hamarosan tél szele hóval, faggyal jő).

Szinte minden jelentősebb, itthon megtalálható világmárkának van tehát itt üzlete, de ezek igen eltérő módon értelmezik az outlet fogalmát (lásd a fönti három kategória). Hogy ki hogyan, nos, ha akkurátusan akarunk eljárni, ennek kiderítésére minimum 5-6 óra kemény shoppinggal kell számolnunk.

Étkezési lehetőség: hatféle büfé körül választhatunk, majd a tipikus plázaétterem térben költhetjük el a főzeléket / pizzát / szendvicset / ázsiainak titulált ételt pogácsával és kávéval. Elegendő a választék, normálisak az árak, személytelen, vidéki pláza hangulatú térben. A női mosdóban találtunk pelenkázóasztalt, igaz, hogy rögtön az ajtón belépve ez fogadja a nőt.

Megközelítés: A Premier az M1-es és M0-ás autópályák csomópontjánál, az M1-es 16-os, budaparki leágazásánál helyezkedik el. Volánbusszal is elérhető, az Etyekre tartó járattal. Nyitvatartás: mindennap délelőtt 10 órától este 8 óráig tart nyitva, kivéve a piros betűs ünnepeket.

GL Outlet

Ezt - az előzőnél picit szélvédettebb - helyet egyaránt ajánljuk tömegfóbiásoknak, feltűnést kerülni vágyó közéleti személyiségeknek, vásárlással egybekötött titkos randevúk színhelyéül valamint kisgyerekeseknek - itt nincs ugyanis tömeg, ám van egy szép nagy gyerekmegőrző. Nagyon dicsérendő az is, hogy a vécében külön helyiségben (!) kapott helyet a pelenkázó (egyébként is sokkal kulturáltabb a vécé, mint egy megszokott plázavécé). Kicsit szellemváros hangulatú ugyan a terület, de ez a mizantrópok szemében pont varázslatos lehet.

A legoutletesebb tapasztalatokat itt a Calzedonia és Intimissimi üzletben szereztük, ahol háromezer forint alatti összegért lehet előző szezonból származó bikinihez jutni, 1250-ért pedig melltartóhoz. A másik feltűnően árengedményes, ráadásul a legutolsó divatot is követő, főleg Only termékeket árusító hely a Number One volt, rögtön a bejárattól balra.

Étkezési lehetőség: egyetlen kisebb étterem van csak, viszont emberbarát: nem kell gyorsételre fanyalodni papírtányérból műanyag késsel egyenasztalok között. Családias asztaloknál lehet leülni, sőt, kanapékon ejtőzhet a megfáradt vásárló.

Megközelítés: Az M0-ás mentén található az outlet, az M7-es és M1-es elágazásának közelében. A 140-es busszal is kijuthatunk Budaörstől, amelyet a Móricz Zsigmond körtérről induló 40-es busszal lehet elérni.

Nyitvatartás: a GL Outlet mindennap délelőtt 10 órától este 8 óráig tart nyitva, kivéve a piros betűs ünnepeket.

Extrák: a harmincezres cekkertől a 270 forintos Jackpot otthonkáig

A legpozitívabb élményeket cipő-fronton szereztük. A magyar cipőkínálattal az a fő baj, hogy a nagy olasz és egyéb cipőkereskedők ragyogó lerakatként tekintenek hazánkra, és gyakran több szezonnal ezelőtti árukészleteiket értékesítik nálunk. Egész Budapestet bejárhatja az ember, hogy találjon egy darab nem fekete, és az eredetiség minimumát felmutató torna- vagy elegáns utcai cipőt. Az outletekben viszont vannak egyedi darabok: például a Puma üzletben szép, fehér dorkókat láttunk halovány pókhálómintázattal már 8970 Ft-ért (16890 helyett), vagy nagyon egyedi oldschool sárga bőrcipőt kicsit drágábban. Válltáskát 3490 Ft körül lehet kapni, a jóvágású Puma-rajongók pedig remek galléros pólókat is találnak, bár az áruk olcsónak nem mondható: a női 5990, a férfi 7700 Ft körül van (kb. 40 %-kal olcsóbb az eredeti árnál).

Klikk!
Aztán érdekes árképzési jelenségekkel is szembesültünk: az egyik legmegdöbbentőbb kiegészítővel a Calvin Klein üzletben találkoztunk. Ez egy klasszikus cekker volt, amit harminc-sokról áraztak le a tényleg mennyivel barátságosabb 30 250 forintra (lásd képgaléria). Ezúttal kérnénk azt a tisztelt olvasót, aki megveszi a cekkert, szíveskedjen jelezni szerkesztőségünknek, azonnal exkluzív interjút készítünk vele.

A Jackpot üzletben viszont pont ellentétes meglepetés ért minket: megtaláltuk Budapest és agglomerációjának legolcsóbb nájlon, apróvirág mintás otthonkáját: 299 forintba került.

Végül, amikor már teljesen lejártuk a lábunkat, azt tapasztaltuk, hogy outlet és outlet között is milyen nagy lehet a különbség: láttunk például egy Nike cipőt, ami a belvárosban kilencezer valamennyire volt leértékelve, a Premierben tizenötezer valamennyi volt, a GL Outletben pedig szimpatikus 6490 forint. Ebből arra következtettünk, hogy igazán nagyot akkor spórolhatunk, ha birtokában vagyunk három tulajdonságnak: türelem, éberség és legfőképpen kitartás.

Érdemes-e kibumlizni?

Összességében, ha a balatoni víkendházból térünk épp haza, mindenképpen megéri beugrani egy outletebe. De osztásunk-szorzásunk végeredményeként az jött ki, hogy egyébként is. Vegyünk például egy Nyugati téri indulást: a West Endnek hátat fordítva oda-vissza mintegy 50 km-et autózik az ember. Ha 100 km-en durván 10 literes fogyasztást számolunk és a liter benzin 280 Ft, akkor az út kb. 1400 Ft-ba került. Ha nem veszünk mást, csak egy bugyit a Calzedoniában 650 forintért, már joggal lehet olyan illúziónk, hogy nagyot spóroltunk.

Árfelhő a teljesség igénye nélkül
Premier Outlets

Gisele Bündchen Ipanema papucs: 4790 forint
Brazil gyártmányú műanyag papucs: 990 forint
Puma fürdőruha: 1980 forint
Jackpot kordbársony nadrág: 18 990 helyett 3990
Jackpot kötött mellény: 11399 helyett 2999
Jackpot őszi mintázatú kordkabát: 26 999 helyett 4999
Mango farmer: 5990-től
Adidas női felső: 15 990 helyett 11 190
Adidas női utcai cipő: 12 590 forint
Adidas városnevekkel ellátott utcai cipő: 13 990 forint
Geox cipő: 17 000 Forint

GL Outlet

Calzedonia férfi alsó: 790 forint
Calzedonia női alsó: 650 forint
Calzedonia rövidujjú felső (férfi és női): 1290 forint
Versace rövidujjú póló (férfi): 18 000 forint
Ugyanitt kisméretű Energie farmer: 1500 forint
Only sötétkék-lila csíkos kötött férfipulóver: kb. 5000 forint
Kívül-belül szőrös bokacsizmák: 4900 forint