Már az óvodáskorú gyermekek sem mozognak eleget, s ez komoly aggodalomra ad okot a következő nemzedékek fizikai és pszichés jólétét, magatartását és tanulási képességeit illetően - állapították meg a skóciai Glasgow egyetemének munkatársai.
Egy hároméves kisgyerek tényleges fizikai aktivitása átlagban nem több napi 20 percnél - írta a Lancet című brit tudományos folyóirat a glasgow-i kutatók eredményeiről beszámolva. A vizsgálathoz 78 hároméves gyermeket választottak ki, és mindegyikük csuklójára egy matchbox méretű, úgynevezett gyorsulásmérőt erősítettek. A berendezés, amelyet reggeli felkelésüktől az esti lefekvésig kellett viselniük, pontosan rögzítette a kisgyerekek napi fizikai aktivitásával kapcsolatos adatokat, és azt, hogy eközben összesen mennyi kalóriát égettek el.

Kevés kalóriát égetnek

Mint megállapították, a gyerekek átlagosan 1300 kalóriát égettek el - szemben az ajánlott napi 1500 kalóriával. Értelmezhető volna a kérdés az elfogyasztott, illetve elégetett kalóriák közötti egyensúlyhiányként is, a probléma azonban nem ez, hanem a mozgáshiány - vélik a glasgow-i kutatók.

A hároméves korú gyermekek ugyanis még nem "eszik túl magukat", mint a tizenévesek, sőt, ez a korosztály ma körülbelül 25 százalékkal kevesebb kalóriát fogyaszt, mint 25 évvel ezelőtt, fizikai aktivitása azonban drámai mértékben lecsökkent, alig égetnek el több kalóriát az ébren töltött 9-10 óra alatt, mintha csak pihennének, vagy aludnának. Kevés az a napi átlag 20 perc, amikor olyan tevékenységet végeznek, amitől kicsit kimelegszenek, vagy lélegzetvételük felgyorsul.

Sok mozgás, jobb iskolai eredmények

A rossz eredményért a szülők hibáztathatók, akik leültetik a kicsiket a televízió- és vidókészülékek elé; bárhová is mennek, szinte mindenhová autóval viszik őket, ha pedig nem, akkor babakocsiba ültetik még a hároméves gyermeket is, aki pedig már nyugodtan sétálhatna szülei mellett.

A kisgyermekkori ülő életmód későbbi súlyproblémákat okozhat, de nem csak erről van szó - figyelmeztetnek a kutatók. Az aktívabb gyermekek jobb magaviseletűek, hatékonyabban is tanulnak, mert a fizikai erőfeszítés jótékonyan hat az agy fejlődésére - hangsúlyozzák a vizsgálatban résztvevő tudósok.