A Guinness Rekordok Könyve által legsikeresebb videójátéknak kikiáltott Pac-Man először csak a játéktermekben hódított, majd szépen-lassan bekebelezte az egész világot. Huszonhét évvel az első játék megjelenése után továbbra is tombol a Pac-Man láz. A hívők egész lakásokat rendeznek be Pac-relikviákkal, de van, aki megelégszik egy övcsattal és nyaklánccal. Önnek még hiányzik egy óriási, sárga plüss sisak?

„A számítógépeknek nincs hatása a gyerekekre. Ha például Pac-Man befolyással lenne ránk, akkor mindannyian sötét szobákban rohangálnák, közben pirulákat zabálnánk és monoton, folyton ismétlődő zenét hallgatnánk”- olvasható egy 1987-ben íródott cikkben. A töretlen népszerűségnek örvendő, pöttyöket faló, szellemekkel küzdő sárga "zabagép" története naná, hogy Japánban kezdődött: az eredeti játékot a Namco cég egyik alkalmazottja, Toru Iwatani fejlesztette ki 1980-ban. A közkedvelt verzió szerint Pac-Man alkotója meglátott egy félig elfogyasztott pizzát, és így született meg a köralakú karakter, amiből hiányzik egy cikkely. Iwatani később elárulta, hogy a jellegzetes olasz étel mellett maga az evés és a mosoly szó japán írásjele ihlette meg. A játék eredeti neve – Puckman – szintén az evésre utal, a japán paku-paku hangutánzó szóval ugyanis a gyors rágást írják le. Mivel egy évvel a japán megjelenés után az amerikai Midway Games is lecsapott rá, a nevét meg kellett változtatni, ugyanis a gyártó attól félt, hogy a vicces kedvű amerikaiak a 'p' betűt 'f'-re cserélik, és az eredmény esetleg felháborodást okoz a kissé konzervatív honfitársak körében.

Zabagép a müzliben és a kirakón

Az első évben összesen százezer darabot adtak el a videójátékból, és a sikerszéria azóta sem szakadt meg. A játék az elmúlt huszonhét évben folyamatosan megújult, közel negyven változatot adtak ki, a hasonló, ún. klónjátékokról nem is beszélve. A Guinness Rekordok Könyve szerint ez az első számú videójáték a világon. A Pac-Man és 1982-ben éltre hívott neje, Ms. Pac-Man azonban nem csak a számítógépes játékok körében tarolt. Ugyanis ez volt első videójáték, mely köré igen komoly „termékbirodalmat” építettek. 1982 és 1984 között saját rajzfilmsorozata volt, számtalan müzlis- és ételesdobozon szerepelt, volt Pac-Man kirakós és társasjáték, Jerry Buckner és Gary Garcia is szentelt neki egy albumot. Ez a láz a kilencvenes években leült ugyan, de a hetvenes és nyolcvanas évek nosztalgikusan visszatértek, így a gamerek újra felfedezték a legendás videójátékot. Emellett pedig megjelentek az interneten a Pac-Manekkel díszített tárgyak is. A Hello Kitty-fenoménhoz ugyan nem hasonlítható a Pac-Man jelenség – például nincsenek ilyen háztartási eszközök, de azért vannak kísérteties egyezések, mint például a stílszerűen feltuningolt autó és a gabonakör.

Nézegessen Pac-Man relikviákat!

Mr. Pac-Man

A férfifanok ruhatárának nagy részét a különböző pólók teszik ki. Létezik díszített nyakkendő is (ld. galéria), amit nem biztos, hogy célszerű felvenni egy állásinterjúra, egy LAN-partin biztosan sok csodálója akad majd. Névjegykártyatartó szintén mellőzendő egy komoly tárgyalásnál, csak gyermeklelkű kreatívok körében érdemes használni. És ne feledkezzünk meg a mai fiatal pasik két legfontosabb kiegészítőjéről, a baseballsapkáról és az övről, ami az emóknál csak „dísztárgyként” szerepel, de a négy számmal nagyobb nadrág kedvelőinél komoly funkcióval bír.

Ms. Pac-Man

Bár a játéktermi gépek és számítógépes játékok rajongói főként a férfiak köréből kerülnek ki, az önjelölt tervezők a nők számára is készítettek egy-két érdekes darabot, arra apellálva, hogy többségük rajong a cuki kiegészítőkért. Ők karkötők, nyakláncok és fülbevalók közül válogathatnak. Az utóbbi kettőből szett is kapható. És micsoda szerencse, a rakoncátlan tincseket többféle Pac-csattal is meg lehet fékezni. A kollekcióból természetesen nem marad ki a kis retikül sem, melynek oldalán – hiszen mégis csak egy női táskáról van szó – a Pacman kedves neje virít. Mivel egyre hidegebbek a nappalok és az éjszakák, a sál és az ujjatlan kesztyű is jól jöhet.

Pisiljen sárga, menetelő körök között

Egy igazi rajongó nemcsak önmagát, hanem lakását is beáldozza a Pac-Man mániájának: kezdheti a pacmanesítést például az eredeti videójátékot ábrázoló szőnyeggel. A fotel egyelőre csak terv, de párnával leplezhetjük mezei ülőalkalmatosságunkat. Házi kupicázgatáshoz ott van a hat darabból álló pohárkészlet, melyet a játék karakterei díszítenek. A Ohio állam Westchester városában található Game Junkie boltban pedig a szükségüket végzők stimulálására is gondolnak, a toalettben mozaikból kirakott Pac-Man és Ms. Pac-Man fogadja a betérőt.

Pac-Man sisakban bármit lefejelhet

A dizájnerek a családos rajongókra is gondoltak. Az óriási Pac-Man formájú plüss sisak például megvédi az apróságokat a játék közben szerzett sérülésektől. Babák helyett meg a gyerek kezében nyomhatunk a játék szereplőinek plüssből készített mását. A hagyományosabb matériák kedvelőinek jelentenek alternatív megoldást a horgolt babák. A nagyobb gyerekek pedig a háromféle színben kapható plasztik perselybe gyűjthetik a zsebpénzt.