horoszkóp

Bio-Dolly csírákkal a pálinkafeszten

2007.10.06. 13:16
A pálinka és a kolbász disznóöléskor találkozik, aztán egymáshoz simul. A pálinka- és kolbászfesztiválon viszont költészet helyett halott disznók voltak, meg bio-Dolly, csírákkal.

A Magyar Pálinkamarketing Kht. eddig a Városháza Parkban rendezte meg a pálinkát népszerűsítő fesztivált, és idén jöttek fel először a Várba, ami népszerű a borimádók körében is. Amikor péntek délután meglátogattuk a helyszínt, néhány turistán és a kiállítókon kívül még nem sok ember lézengett, viszont el tudtuk kapni a szervező cég ügyvezetőjét. Maros Róbert szerint egyáltalán nem mindegy, hogy tényleg pálinkát vásárolunk-e vagy csak annak kinéző alkoholt. "Néhány éve van egy rendeletünk, ami szabályozza, hogy milyen termék palackjára lehet ráírni, hogy pálinka. Azt gondoljuk, hogy a törvény maga nem elég – bár túlnyomórészt betartják –, mert nincs szignifikáns megkülönböztetés a pálinka és a pálinkának látszó tárgyak között".

Kattintson a képre!

Idén tizenöt pálinkastandnál vigadhatnak az emberek és rágcsálhatják a kolbászt zsíroskenyérrel. Nem értettük, miért aggatták a kolbászt a pálinkára, pedig Maros Róbert szerint egyértelmű: "a magyar hagyományhoz elég jól hozzátartozik a disznóölés és benne a pálinka-kolbász-pálinka sorozat". És ha értőn akarunk pálinkát kóstolni, tegyünk úgy, mintha bor lenne. Amire oda kell figyelni: szín, illat, utóíz. Vannak könnyű pálinkák, nehéz és telt pálinkák, amelyeket kétféle lepárlással állítanak elő: tornyos- és hagyományos kisüsti lepárlással. Hogy ne maradjunk bután, megtudtuk, hogy tornyossal inkább illatos, de kevésbé telt pálinka készül, kisüsti lepárlással meg inkább az ízben erős pálinkát állítják elő. Ráadásul idővel rosszból is érlelődhet jó, "ha sokáig tartunk el egy akár középszerű pálinkát, akkor sokat simul", mondta Maros Róbert.

A pálinkázásra véletlenül betévedt turistákhoz hasonlóan épp elkezdtük élvezni a grandiózus helyszínt a látképpel, de megláttuk a hatalmas napszemüveg mögé rejtőző Dollyt, így muszáj volt vele indítanunk a körkérdésünket. Égtünk a vágytól, hogy megtudjuk, büszke-e a pálinkára és milyen szerepet tölt be az életében a pálinka-kolbász gyomorsavtermelő elegye.

Dolly

"Mint magyar termékre természetesen büszke vagyok rá, de én egyáltalán nem iszom alkoholt. A fütyülős barackot Nyugaton is ismerik, mikor vendégszerepeltünk Németországban, mindjárt mondták, hogy 'futyulós barack'. Az a helyzet, hogy én itt kakukktojás vagyok minden szempontból, mert kolbászt sem szoktam enni. Viszont itt van a hónom alatt egy kis biocsíra, és ha a gitárosunk túl sok kolbászt enne, akkor mindjárt lenyeletek vele egy kis csírát. Én hiszek ebben, minden szempontból átálltam a biotáplálkozásra, és meg kell, hogy mondjam, energiailag, egészségileg és sok minden másban erőteljesen megváltozott az életem. Ez nem azt jelenti, hogy nem eszem meg a zsíroskenyeret hagymával, mert megeszem, vagy egy jó pörköltet, ami nagyon-nagyon sovány húsból van. Viszont ez a csíra élő anyag, ha berakod a hűtőbe, dudoros lesz a doboz, mert nő. A mangalicamániáról azt gondolom, hogy ha valakinek jólesik és jóízűen és mértékkel eszi, akkor bármit meg lehet enni."

Dávid és Tomi (Baranya megye)

"Határozottan büszke vagyok a pálinkára. Magyar kuriózum, és én személy szerint nagyon szeretem és örülök, hogy ilyen rendezvények vannak és feléledőben van a pálinka kultusza. Kommersz pálinkákat egyáltalán nem iszom, hanem inkább házit, otthon szoktunk főzetni szilvapálinkát. A kolbászokat is kóstoltuk, mangalicát."

"Mindegyik mangalica finom, a szimpla boltiak nem veszik fel vele a versenyt. Egyértelműen finomabb a mangalicakolbász és érzem a húst is, ami benne van, nem rágós-mócsingos. Rendes húsból készült, nem potyadékokból. Szokott nálunk is disznóvágás lenne, az a jó, az az igazi."

"Szeretjük otthon is a pálinkát, ha este hazaérünk fáradtan a családhoz, jön a kérdés: megyünk még valahova? Nem? Akkor igyunk egy pálinkát!"

Alexander

"Nagyon finom pálinkát kóstoltunk itt, most például egy málnapálinkát iszom és nem lehet összehasonlítani a 10-15 évvel ezelőtti pálinkákkal. Akkor nem voltak ennyire tiszták és finomak. Szerintem fontos a pálinka védjegy, hogy látni és tudni lehessen, hogy mi a tiszta és finom pálinka. Közbe-közbe is szeretem a pálinkát, elsősorban a magyar és a székely szilvapálinkát."

Brigitta

"Kedvelem a pálinkát, most ágyas meggyes pálinkát iszom, csak beledobtam egy aszalt barackot, mert úgy tetszett. Szerintem büszkébbnek kellene lennünk a magyar pálinkára és a borra is, nagyon-nagyon rendben vannak. Gyakran járok fesztiválokra, részemről a kulturált fogyasztásról szól, persze én is tudok többet inni belőle. Vannak nyilván olyanok, akik dorbézolnak, de azoknak a kannás bor való. Hogy a kolbász a pálinkával mennyire megy, azt nem tudom, én ellennék egy ropival is."

Frédérick (Franciaország)

"Mi nem tudunk sokat a pálinkáról, pár órával ezelőtt érkeztünk Franciaországból. Soha nem hallottunk erről az italról, de itt a standnál most elmagyarázták nekünk, hogy miből van, hogyan készül. Most egy különleges barackos pálinkát kóstolok. Első ízlelésre hasonlít egy francia italra, amit eau de vie-nek nevezünk és leggyakrabban vilmoskörtéből készül. Azt nem lehet boltban kapni, mert csak kis kifőzdékben csinálják."